26.05—
31.10.22
Om het voorkeursbesluit over de voetgangerstunnel bij CS en de 2 bruggen over het IJ te markeren, organiseren Arcam en de gemeente Amsterdam een reizende foto-expositie. Na de NDSM-werf en de IJpromenade zijn de foto’s en verhalen nu te bewonderen op het IJplein, tot 31 oktober.
Bruggen hebben vaak emotionele waarde voor mensen. Een brug kan staan voor verbinding, ontmoeting, nabijheid, maar ook voor vervreemding en afscheiding. Een brug verbindt letterlijk, maar zorgt ook voor grotere drukte in de buurten waar de brug aan land komt, en verandert de ervaring voor gebruikers van het IJ.
Wat betekent een brug voor jou? In aanloop naar de expo hebben we een oproep uitgestuurd om je favoriete brugfoto in te sturen. Het mocht een brug zijn die al eeuwenlang in Amsterdam te vinden is, of een brug uit een ander land die een inspiratiebron zou kunnen zijn voor de bruggen over het IJ. Vakantiekiekjes, selfies, (semi-)professionele foto’s; ze waren allemaal welkom. Een persoonlijk verhaal met herinneringen en begrippen vergezellen de foto’s.
Expositie Sprong over het IJ
Een selectie van de ingestuurde foto’s werd afgedrukt en krijgt een plekje op de reizende buitenexpositie “Sprong over het IJ”.
Tegelijkertijd vormen de foto’s en verhalen input voor een moodboard, dat inspiratie kan bieden aan de ontwerpers van de brug in de volgende fase. Een moodboard dat laat zien wat Amsterdammers willen en juist niet willen van een brug.
In de buitenexpo kan je ook een audiotour met de persoonlijke verhalen van diverse inzenders beluisteren via QR codes. Neem dus je telefoon en je eigen koptelefoon of oortjes mee!
Bestel of bekijk het boek vol foto's!
De foto’s en verhalen zijn nu ook beschikbaar via een rijkelijk geïllustreerde publicatie die gratis te bekijken is op openresearch.amsterdam!
Wil je liever een fysiek exemplaar in je handen? Bestel de publicatie dan gemakkelijk via onze shop of tijdens je bezoek aan Arcam!
Fietstours
Ga ook mee op fietstour langs de IJ-oevers om de locaties van bestaande en geplande oeververbindingen te bekijken. De fietstours zijn verlengd. Kijk snel in onze agenda voor alle data!
Redactiecommissie
Inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke redactiecommissie, bestaande uit:
Lorien Beijaert – Lorien Beijaert is architect bij Studio L A, een architectuurstudio die zij oprichtte met Arna Mačkić. Studio L A zet architectuur in als middel om maatschappelijke kwesties, fenomenen en verhalen te onderzoeken en in een nieuw perspectief te plaatsen. Studio L A won onder andere een Dutch Design Award en de Maaskantprijs voor Jonge Architecten.
Gershwin Bonevacia – Gershwin Bonevacia is een Nederlands schrijver, dichter, filosoof. Van maart 2019 tot januari 2022 was hij stadsdichter van Amsterdam en heeft hij in die hoedanigheid ook een gedicht in opdracht van Arcam geschreven over de toekomst van Amsterdam.
Robbert Bovee – Robbert Bovee is programmamaker De Ruimtelijke Stad bij Pakhuis De Zwijger. In die rol houdt hij zich bezig met de programmering rondom de ontwikkeling van de gebouwde omgeving. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de reeksen Gebiedsontwikkeling, Greening the City, Talk of the Town, en We Build the City.
Esther van Garderen – Esther van Garderen is directeur van de Fietsersbond. De Fietsersbond behartigt de belangen van fietsers op plekken waar dat nodig is en vertegenwoordigt daarmee 13,5 miljoen fietsers in Nederland. De organisatie zet zich in voor betere fietspaden, fietsroutes en fietsvoorzieningen.
René Quist – René Quist is hoofdredacteur van Schuttevaer, het grootste vakblad voor binnenvaart, scheepsbouw, offshore, visserij, zeevaart en cruisevaart. Eerder werkte hij bij het ANP, gaf hij les op de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg en was hij eindredacteur bij Metro. Ook werkte hij als verslaggever bij De Limburger en als redacteur bij Nieuwsblad Transport.
Kaylee Schilder – Kaylee Schilder is coördinator van het project Buurtverbinding en Ontmoeting & Empowerment bij Civic Amsterdam. Zij is een aanspreekpunt in de wijk voor personen die bijzonder kwetsbaar zijn. Zij ontfermt zich over de activiteiten, bewoners en vrijwilligers in Amsterdam Oost en begeleidt jaarlijks een groep Social Work studenten van het Roc Top, Roc van Amsterdam en de HVA.
Marthe Singelenberg – Marthe Singelenberg is mede-oprichter en directeur bij WomenMakeTheCity. WomenMakeTheCity is een beweging van vrouwen die strijden voor een rechtvaardige stad. De missie is om de heersende norm te bevragen en ervoor te zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt als het gaat om stadsontwikkeling.