Foto-expositie Sprong over het IJ op NDSM-werf

26.05—
17.07.22

NDSM-werf

Om het voorkeursbesluit te markeren, organiseert de gemeente Amsterdam in samenwerking met Arcam een openlucht foto-expositie op de NDSM-werf. Bruggen hebben vaak emotionele waarde voor mensen. Een brug kan staan voor verbinding, ontmoeting, nabijheid, maar ook voor vervreemding en afscheiding. Een brug verbindt letterlijk, maar zorgt ook voor grotere drukte in de buurten waar de brug aan land komt, en verandert de ervaring voor gebruikers van het IJ.

Wat betekent een brug voor jou? In aanloop naar de expo hebben we een oproep uitgestuurd om je favoriete brugfoto in te sturen. Het mocht een brug zijn die al eeuwenlang in Amsterdam te vinden is, of een brug uit een ander land die een inspiratiebron zou kunnen zijn voor de bruggen over het IJ. Vakantiekiekjes, selfies, (semi-)professionele foto’s; ze waren allemaal welkom. Een persoonlijk verhaal met herinneringen en begrippen vergezellen de foto’s.

Expositie Sprong over het IJ

Een selectie van de ingestuurde foto’s wordt afgedrukt en krijgt een plekje op de buitenexpositie “Sprong over het IJ” op de NDSM-werf. De expositie is te zien van 26 mei t/m 17 juli 2022. De foto’s en verhalen komen ook online beschikbaar via de website amsterdam.nl/sprongoverhetij.

Tegelijkertijd vormen de foto’s en verhalen input voor een moodboard, dat inspiratie kan bieden aan de ontwerpers van de brug in de volgende fase. Een moodboard dat laat zien wat Amsterdammers willen en juist niet willen van een brug.

In de buitenexpo kan je ook een audiotour met de persoonlijke verhalen van diverse inzenders beluisteren via QR codes. Tip, neem je telefoon en je eigen koptelefoon of oortjes mee!

Locatie

Je vind de buitententoonstelling op NDSM West, tussen de NDSM-straat en de ms. Oslofjordweg.
Twee gratis pontjes varen rechtstreeks naar de NDSM-werf, toegankelijk voor voetgangers en (brom)fietsers.

Vanaf Amsterdam Centraal stap je op bij de paarse F4 pont (de meest linker pont naar “NDSM”). Vaartijd is ongeveer 15 minuten.

Vanaf de Pontsteiger vaar je met de oranje F7 pont-lijn in ongeveer 7 minuten naar de NDSM-werf.

Fietstours

Ga ook mee op fietstour langs de IJ-oevers om de locaties van bestaande en geplande oeververbindingen te bekijken. De fietstours vinden plaats op zaterdagen 28 mei, 11 juni, 25 juni en 2 juli 2022

Redactiecommissie

Inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke redactiecommissie, bestaande uit:

Lorien Beijaert – Lorien Beijaert is architect bij Studio L A, een architectuurstudio die zij oprichtte met Arna Mačkić. Studio L A zet architectuur in als middel om maatschappelijke kwesties, fenomenen en verhalen te onderzoeken en in een nieuw perspectief te plaatsen. Studio L A won onder andere een Dutch Design Award en de Maaskantprijs voor Jonge Architecten.

Gershwin Bonevacia – Gershwin Bonevacia is een Nederlands schrijver, dichter, filosoof. Van maart 2019 tot januari 2022 was hij stadsdichter van Amsterdam en heeft hij in die hoedanigheid ook een gedicht in opdracht van Arcam geschreven over de toekomst van Amsterdam.

Robbert Bovee – Robbert Bovee is programmamaker De Ruimtelijke Stad bij Pakhuis De Zwijger. In die rol houdt hij zich bezig met de programmering rondom de ontwikkeling van de gebouwde omgeving. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de reeksen Gebiedsontwikkeling, Greening the City, Talk of the Town, en We Build the City.

Esther van Garderen – Esther van Garderen is directeur van de Fietsersbond. De Fietsersbond behartigt de belangen van fietsers op plekken waar dat nodig is en vertegenwoordigt daarmee 13,5 miljoen fietsers in Nederland. De organisatie zet zich in voor betere fietspaden, fietsroutes en fietsvoorzieningen.

René Quist – René Quist is hoofdredacteur van Schuttevaer, het grootste vakblad voor binnenvaart, scheepsbouw, offshore, visserij, zeevaart en cruisevaart. Eerder werkte hij bij het ANP, gaf hij les op de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg en was hij eindredacteur bij Metro. Ook werkte hij als verslaggever bij De Limburger en als redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Kaylee Schilder – Kaylee Schilder is coördinator van het project Buurtverbinding en Ontmoeting & Empowerment bij Civic Amsterdam. Zij is een aanspreekpunt in de wijk voor personen die bijzonder kwetsbaar zijn. Zij ontfermt zich over de activiteiten, bewoners en vrijwilligers in Amsterdam Oost en begeleidt jaarlijks een groep Social Work studenten van het Roc Top, Roc van Amsterdam en de HVA.

Marthe Singelenberg – Marthe Singelenberg is mede-oprichter en directeur bij WomenMakeTheCity. WomenMakeTheCity is een beweging van vrouwen die strijden voor een rechtvaardige stad. De missie is om de heersende norm te bevragen en ervoor te zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt als het gaat om stadsontwikkeling.