WanderVoids Vrije Ruimte Arcam Safe Spaces

Free Your Mind!

Safe Spaces Gesprek

26.08.21

16:00—17:00
Online

Sinds 5 juni 2021 is de tentoonstelling Safe Spaces – Recht op ruimte in de stad te zien bij Arcam. Met een reeks van vijf gesprekken bespreken we de diverse onderwerpen die centraal staan in de tentoonstelling.

Een veilige stad waarin haar inwoners de ruimte hebben zichzelf te zijn en te tonen is ook een creatieve en een tolerante stad. Maar in onze overvolle stad ligt het gebruik van veel plekken bij voorbaat vast. Waar zijn nog ruimtes om te dromen? Deze vraag, eigenlijk een verlangen, namen de architecten van Studioninedots als startpunt van hun onderzoek naar WanderVoids; publieke ruimten zonder vooropgestelde functie en niet specifiek ingericht voor een beperkte doelgroep, maar juist vrije ruimten voor eigen initiatief en verrassing, voor spel en spanning.

Ondertussen groeit de stad zo snel dat de ruimte voor ‘vrijdenkers en vrijdoeners’ steeds meer in de knel komt. Om daar iets aan te veranderen heeft de Gemeente Amsterdam het project Expeditie Vrije Ruimte 2020-2021 gestart. Begin juli is de eerste officiële Vrije Ruimte van Amsterdam in gebruik genomen, ’t Groene Veld in Amsterdam-Noord.

In deze zoomsessie spreken we met ontwerpers, beleidsmakers en kunstenaars over het belang van vrijplaatsen, ongeplande ruimte en experiment in de stad.

 

Programma

16.00 uur – Welkom door Indira van ’t Klooster (Arcam)

16.05 uur – Jurjen van der Horst (Studioninedots) over WanderVoids in de tentoonstelling Safe Spaces

16.15 uur – Gesprek met Jurjen van der Horst en Kirsten Hannema over de ambities van WanderVoids en rol die ontwerpers kunnen nemen in het creëren van vrije ruimten voor eigen initiatief en verrassing, voor spel en spanning.

16.30 uur – Nasiem Vafa (Gemeente Amsterdam) over het project Expeditie Vrije Ruimte en ’t Groene Veld: de eerste, officiële Vrije Ruimte van Amsterdam.

16.40 uur – Panelgesprek met alle sprekers over het belang van vrijplaatsen, ongeplande ruimte en experiment in de stad. Wat voor rol kunnen de gemeente en ontwerpers hebben in het faciliteren van vrije ruimte? Of waar zou men juist een stapje terug moeten doen, om vrije ruimte te laten ontstaan?

17.00 uur – Afsluiting

Vervolgprogramma Safe Spaces
Save the date

Woe 8 september 16-17 uur – Safe Spaces toen en nu
De meeste Westerse steden zijn ontworpen door een witte man, maar niet Amsterdam. Al vanaf het begin van de 20e eeuw was Jacoba Mulder een drijvende kracht achter het Algemeen Uitbreidingsplan  (AUP, 1935) van Amsterdam. De tentoonstelling Safe Spaces – Recht op Ruimte in de stad toont uiteenlopende voorbeelden van hoe gelovigen, vrouwen, lhbtqi+ en etnische gemeenschapen zichzelf zichtbaar hebben gemaakt en veilige ruimten hebben gecreëerd in de stad. In deze zoomsessie bespreken we belangrijke (architectuur)historische gebouwen en plekken in de stad en leggen we verbanden met actuele ontwikkelingen.

Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Woe 15 september 16-17 – Feminist City
Tegelijkertijd met Safe Spaces – Recht op ruimte in de stad is in het Barbican in Londen de tentoonstelling How We Live Now: Reimagining Spaces with Matrix Feminist Design Co-operative | Barbican te zien. Er zijn veel overeenkomsten. In deze zoom-meeting praten we met vertegenwoordigers van onder andere de Barbican.

Geweest
Openingsgesprek Safe Spaces
Ode aan het Hubertushuis