Actie: de toekomst van de Amsterdamse wooncoöperatie

14.12.22

OBA Oosterdok

Met een symbolische actie willen Arcam en Architect in Residence Raumplan het opschalen van wooncoöperaties en diversiteit binnen wooncoöperaties in Amsterdam op de kaart zetten. Op woensdagavond 14 december 2022 gaat Raumplan vanuit OBA Oosterdok hierover in gesprek met initiatiefnemers, bewoners, beleidsmakers en stadsmakers.

Een evenement om niet te missen als je een coöperatie hebt of wilt starten, als woningzoekende of als professional (ontwikkelaar, ambtenaar, ontwerper, corporatie, adviseur, financierder).

Dit programma is gratis toegankelijk. Reserveren is verplicht

De infrastructuur om een wooncoöperatie van de grond te krijgen in Amsterdam ligt er (grotendeels).  Toch hebben dappere voorlopers grote moeite hun wooncoöperaties van de grond te krijgen.

De machtigste factor om dit te veranderen, sneller en makkelijker te maken, is de Amsterdammer zelf. Als de hele ‘kaartenbak’ aandringt op versnelling, in plaats met elkaar te moeten strijden om diezelfde schaarse kavels. Als we ‘gewoon’ zelf op zoek gaan naar grond. Dan kunnen we de gemeentelijke ambitie van 50.000 betaalbare woningen in coöperatievorm in Amsterdam in 2040 halen.

Daarom willen Arcam en Raumplan samen met alle geïnteresseerde wooncoöperaties alvast een stuk grond claimen. Op 14 december overhandigen we een symbolisch plan aan de gemeente Amsterdam voor één grote kavel, met een gebouwencomplex voor alle initiatieven uit de kaartenbak.

Ben je toegelaten tot de kaartenbak, of nog in dit proces, en wil je meedoen aan deze actie? Meld je dan hier aan.

 

Toch hebben dappere voorlopers grote moeite hun wooncoöperaties van de grond te krijgen
Programma

Voor de overhandiging van het plan aan het einde van het programma horen we van initiatiefnemers en stadsmakers wat er al allemaal mogelijk is met de wooncoöperatie en wat er al allemaal gebeurt op dit terrein in Amsterdam.

Tijdens het evenement laten Mira Nekova, mede-oprichter van Time to Access en architect van meerdere Amsterdamse wooncoöperaties, en Stephanie Zeulevoet, mede-oprichter van wooncoöperatie Dams-Coo en architect bij Inbot, zien hoe Amsterdam eruit kan zien als 10% van de woningvoorraad, ofwel 50.000 woningen, uit wooncoöperaties bestaat. Leden van wooncoöperatie De Nieuwe Meent vertellen uit eigen ervaring hoe je zorgt voor diversiteit binnen je wooncoöperatie en hoe dit gewaarborgd blijft als de ontwikkeling van de wooncoöperatie in de aankomende jaren zo groot wordt aangepakt. Goede voorbeelden hoe je wooncoöperaties kunt financieren licht adviseur Jasper Klapwijk toe. Projectmanagers bij Rochdale Frank Nijs en Mosgan Tofighi vertellen over de beheercoöperatie die Rochdale nu ontwikkelt. Oprichters van wooncoöperaties De Bonte Hulst, Het Wijshuis en De Bundel laten horen waarom zij woningen in coöperatievorm willen bouwen en waarom iedereen dit zou moeten doen. Tot slot presenteren Architect in Residence Raumplan, David Klinkhamer en Roel van der Zeeuw, hun plan voor een groot Amsterdams coöperatieblok en overhandigen ze dit symbolische plan aan de gemeente Amsterdam.

 

 

Praktische info en RSVP

Datum: woensdag 14 december 2022
Inloop: 19.30 uur
Start programma: 20.00 uur
Einde programma: 21.30 uur
Er is een bar aanwezig voor het kopen van een drankje na het programma.
Locatie: OBA Forum Zaal, 6e verdieping OBA Oosterdok
Adres: Oosterdokskade 143 1011 DK Amsterdam
Toegankelijkheid: de locatie is rolstoeltoegankelijk

Tickets: Het programma is gratis toegankelijk. Het is wel verplicht om te reserveren via het reserveringsformulier. Graag per persoon een apart formulier invullen.

De plekken zijn zeer beperkt, dus heb je gereserveerd maar kun je toch niet meer komen? Laat het dan weten door te mailen naar isanne@arcam.nl, zodat we je plek aan iemand anders kunnen geven.

We zijn op zoek naar jouw input!

Ter voorbereiding op het gesprek verzamelen we graag zoveel mogelijk input. Wat is de kracht van de wooncoöperatie volgens jou? Hoe kan diversiteit in wooncoöperaties worden vergroot? Hoe kan de versnelling worden opgepakt? We horen graag jouw mening!

Mail je ideeën in een aantal zinnen naar isanne@arcam.nl.

Pak de ruimte! wooncoöperaties in de versnelling
Column Indira van 't Klooster

Lees ook de column van Arcam-directeur Indira van ’t Klooster waarin ze stelt dat we de omslag moeten maken van marktmechanisme naar woonrecht.

De kracht van het collectief - Wooncoöperaties in Amsterdam
Publicatie nu te downloaden!

Dit boekje vormt de opmaat voor een verkenning van een alternatieve toekomst waarin de wooncoöperatie de standaard is en niet de uitzondering.

Website by HOAX Amsterdam