Juni Amsterdam Architectuurmaand 2023

01.06—
02.07.23

Arcam

De hele maand juni vieren we de Amsterdamse architectuur, met als hoogtepunt de Dag van de Architectuur in het weekend van 17 en 18 juni 2023.

Tijdens de Maand van de Architectuur geven we de sleutels van het Arcam-paviljoen uit handen. Alle evenementen en expo’s worden geïnitieerd en georganiseerd door anderen, onder auspiciën van Arcam. Van pop-up expo’s tot boekpresentaties en van discussies tot de eerste editie van het architectencafé Barcam: Arcam is het levende hart van de architectuur van Amsterdam.

Programma Juni Architectuurmaand

Het programma van de Maand van de Architectuur vullen we de komende periode hier verder aan.

Donderdag 1 juni: Barcam
Eerste Architectuurcafé-avond, vanaf nu elke eerste donderdag van de maand bij Arcam op de kade
Organisatie: Arcam & de Barcammissie, bestaande uit: Katja de Winter (Ponec De Winter), Surya Steijlen (LEVS architecten), Sanne Oehlers (Mecanoo), Wilco van Oosten (INBO), Valentijn Kaal (AM), Judith Tillie (Woonzorg Nederland), Sjaan van der Tol (Arcam)

Vrijdag 9 juni: Expo & boekpresentatie Home Atlas: Feminist perspectives on post-war housing
Op vrijdag 9 juni vindt de pop-up expo Home Atlas: Feminist perspectives on post-war housing plaats ter afsluiting van een tweejarig onderzoek door Gianna Bottema naar de toekomst van naoorlogse woningarchitectuur.

15 – 22 juni: Nooit gebouwd Kop Java
Expo van opzienbarende plannen voor de Kop van Java sinds 2000, samengesteld door de Commissie Kloos

15 juni: Kennisdag CoLa (Rotterdam)
Vanuit het festivalhart van Rotterdam Architectuur Maand vindt de jaarlijkse Kennisdag voor architectuurcentra plaats, ter versterking van het landelijk netwerk van lokale architectuurinitiatieven. De dag is besloten.

15 juni: Boeklancering Vrouwen in architectuur (Rotterdam)
Viering van de lancering van de publicatie Vrouwen in architectuur, vanuit het festivalhart van Rotterdam Architectuur Maand, waarbij de redacteuren hun belangrijkste inzichten van het werken aan dit project delen.

16 juni: Symposium Vrouwen in architectuur (Rotterdam)
De verschijning van het eerste boek uit een reeks van titels waarmee nai010uitgevers de architectuurgeschiedenis poogt inclusiever te maken, wordt gevierd met een groots symposium.

17 & 18 juni: Dag van de Architectuur Amsterdam
In 2023 is het thema van de landelijke Dag van de Architectuur ‘Toegang | Toegankelijkheid’. Dit weekend is de uitgelezen kans om de nieuwste architectuur te ontdekken en in gesprek te gaan met architecten. Op zaterdag ontdek je veelal de nieuwste projecten van Amsterdam die speciaal voor de Dag van de Architectuur hun deuren openen voor rondleidingen. Bij Jonas en Our Domain wordt een speciaal inclusief rondleidingenprogramma georganiseerd in het kader van Architectuur voor Iedereen. Op zondag vinden er vooral wandelingen plaats.

19 juni: Ruimte voor rechtvaardigheid
In het kader van het Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp lanceerde het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie onlangs de Open Oproep Ruimte voor Rechtvaardigheid. Op maandagavond 19 juni organiseert Arcam een regionale bijeenkomst vanuit Pakhuis de Zwijger hierover.

20 juni: Presentatie & brainstorm: Hybride woonvormen in co-productie
Time to Access richt zich op het delen van praktijkervaring om de samenwerking tussen ontwikkelaars en corporaties enerzijds en wooncoöperaties anderzijds te versnellen en te verbeteren. Praat mee op 20 juni over hybride woonvormen.

22 juni: Brainstorm: Hoe ziet Nederland eruit als … logistiek een kans is om maatschappelijke uitdagingen op te lossen?
We staan aan de vooravond van een fundamentele keuze: hoe willen we logistiek in ons ruimtelijk weefsel verwerken? Deze avond komt de kracht van verbeelding vrij.

23 juni t/m 2 juli: Expo Living Soil: A visual language for urban soil biodiversity
Sinds januari 2023 werkt Inside Outside aan het research-by-design project ”Living Soil”. In deze pop-up expo ontdek je het eindbeeld van fase 1 van het project, samen gepresenteerd met kleine objecten en tekeningen uit de Open Ateliers.

27 juni t/m 2 juli: Installatie Studio Un Oeuf is Un Oeuf
Ontrafel elementen van de (Amsterdamse) stoep bij Arcam in deze steen voor steen gelegde installatie van Studio Un Oeuf is Un Oeuf.

29 juni: Presentatie en lezingen Living Soil: A visual language for urban soil biodiversity
Inside Outside nodigt je van harte uit voor een avond vol presentaties en lezingen bij Arcam over de wonderen van het bodemleven! We graven mee in de biologisch rijkste habitat op aarde.

Openingstijden

De galerie van Arcam is in deze maand geopend van 15 juni t/m 2 juli 2023 tijdens reguliere openingstijden. Het bezoeken van de tentoonstellingen is gratis in deze maand. Daarnaast bezoek je Arcam tijdens de losse evenementen, zoals Barcam.

Website by HOAX Amsterdam