Kick-off Subjectieve Atlas van Amsterdam met Annelys de Vet

Live vanuit Pakhuis de Zwijger

22.10.21

20:00
Pakhuis de Zwijger

Wees welkom bij de Kick-off van het jaarlange Arcam programma de ‘Subjectieve Atlas van Amsterdam’ met een lezing van Annelys de Vet (grafisch ontwerper, Hoofd Disarming Design Department,  Sandberg Instituut) en een filmvertoning van Wouter Stroet (kunstenaar, grafisch ontwerper). De Kick-off vindt plaats bij Pakhuis de Zwijger op vrijdagavond 22 oktober 2021 om 20.00 uur. Wees er live bij of volg de kick-off via Livecast.

 

Beslissingen over het ontwerp van de stad worden nu vooral gemaakt door een witte, hoogopgeleide groep mensen die de diversiteit van Amsterdam niet reflecteren. Om meer diverse ervaringen in onze stedelijke leefomgeving in kaart te brengen, ontwikkelt Arcam de Subjectieve Atlas van Amsterdam.

In deze lezing vertelt Annelys de Vet over de participatorische en artistieke methodes die aan de basis ligt van het jaarlange onderzoeksproject. Aan de hand van de filmvertoning So Settler, Are you a Pioneer? (2021, 6’46’’) legt kunstenaar Wouter Stroet uit waar de knelpunten liggen in Amsterdam Noord. In het gesprek na afloop van de lezing neemt Wouter Pocornie (architect, stedenbouwkundige, onderzoeker) ook plaats aan tafel.

 

 

Dit gesprek is interessant voor:

Ruimtelijk ontwerpers en beleidsmakers, voor onderzoekers en kunstenaars die experimentele, kwalitatieve onderzoeksmethoden willen leren en voor activisten die werken aan een inclusieve stad.

1) Voor ruimtelijke ontwerpers en beleidsmakers
Op 22 oktober vertelt Annelys de Vet over de methodes die ze in haar workshops gebruikt om met lokale belangengroepen te reflecteren over de stad. Door te tekenen, schetsen, fotograferen, collages of kaarten te maken, vinden de deelnemers een manier om hun wensen voor de openbare ruimte in kaart te brengen. Deze perspectieven kunnen architecten, stedenbouwkundigen en beleidsmakers op hun beurt meenemen in de ontwerpen en beslissingen die ze maken over de gebouwde omgeving.

2) Voor onderzoekers en kunstenaars die experimentele kwalitatieve onderzoeksmethoden willen leren
Naast enquêtes of diepte-interviews bestaan er nog tal manieren om kwalitatief onderzoek te doen. Op 22 oktober leren we in Pakhuis de Zwijger hoe je door visuele onderzoeksmethodes (zoals tekenen, fotograferen, kaarten maken, etc…) tot andere inzichten komt. Deze onderzoeksmethodes zijn uitermate geschikt voor ruimtelijk onderzoek. Voor kunstenaars is het ook interessant om deze methodes toe te passen in het (onderzoeks-)praktijk.

3) Voor activisten die de stad inclusiever willen maken
Heb je een hart voor Amsterdam, maar vind je dat we in het ontwerp van de stad meer rekening moeten houden met alle verschillende Amsterdammers? Stoepen en bruggen die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, pleinen waar iedereen zich welkom voelt, kwalitatieve woongelegenheid voor alle portemonnees? In deze avond gaan we dieper in op de manieren waarop burgers kunnen meedenken met het ontwerp van de stad.

Teaser So Settler, Are you a Pioneer?
Teaser van de korte film 'So Settler, Are you a Pioneer?' van Wouter Stroet

‘So Settler, Are You a Pioneer?’ legt de structuren vast van een snel veranderende buurt in Amsterdam Noord: de ruïnes van een verouderde infrastructuur, luxe appartementen en stapels stenen waar ooit mensen woonden. Het werk verbeeldt een digitaal archief van plekken die vaak over het hoofd worden gezien binnen het dominante narratief van lineaire vooruitgang. De film vormt een reis door vervormde urbane landschappen, een assemblage van gefragmenteerde perspectieven. Door de methode van fotogrammetrie, die meestal wordt gebruikt als een cartografische techniek, aan te passen en toe te eigenen, wil Wouter Stroet de autoriteiten bevragen die bepalen wat wel en niet wenselijk is in het straatbeeld.

Over de Subjectieve Atlas van Amsterdam

Arcam organiseert al 35 jaar programma’s rondom architectuur en stadsontwikkeling. Met de Subjectieve Atlas Amsterdam, dat bestaat uit een publiek onderzoeksprogramma (oktober 2021 – september 2022) met als uiting een publicatie (december 2022) en een tentoonstelling (lente 2023), heeft Arcam als doel om meer inclusieve perspectieven te verzamelen op de gebouwde omgeving van Amsterdam, met name van de ondervertegenwoordigde stemmen in de steeds diverser wordende stad Amsterdam.

Arcam x Designing Cities for All

Deze avond sluit inhoudelijk aan bij het onderzoeksprogramma Designing Cities for All van Pakhuis de Zwijger. Een serie gesprekken, presentaties, workshops, expertmeetings, lezingen, films en een boek en expositie over de rol van ontwerpers bij het (her)ontwerpen van de inclusieve stad. Een stad van, voor en door iedereen.

De Subjectieve Atlas van Amsterdam wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Website by HOAX Amsterdam