Pre-register Landelijk Symposium Hervertellingen

02.12.24

09:30—19:00

Arcam organiseert op maandag 2 december in Amsterdam het landelijke Symposium ‘Hervertellingen’ voor ruimtelijke ontwerpers, beleidsmakers, politici, journalisten, bewonersplatforms, ontwikkelaars en protestbewegingen.

Tijdens dit symposium verbinden we (hedendaags) woonprotest, historisch woonbeleid en architectuurgeschiedenis aan elkaar, in zowel Amsterdam als andere Nederlandse steden zoals Rotterdam en Haarlem.

Pre-register nu en blijf op de hoogte van het programma en ticketverkoop!

Wat is de verklaring voor de kloof die wordt ervaren tussen de geplande (ontworpen) stad en de ervaren (geleefde) stad?

Op zoek naar een antwoord op deze vraag onderzoekt Arcam in 2024 samen met lokale curatoren in Amsterdam Noord, Nieuw West en Zuidoost de relaties tussen (hedendaags) woonprotest, historisch woonbeleid en architectuurgeschiedenis vanuit uiteenlopende perspectieven in het jaarprogramma Hervertellingen.

Het resultaat wordt een hervertelde geschiedenis via wandelingen, boekenclubs, pop-up tentoonstellingen, lezingen, gesprekken, en (sociaal-) historisch onderzoek) over de tuindorpen van Noord (sinds 1920), de sloop-nieuwbouw operatie in Nieuw West (sinds 1990) en de honingraatflats van de Bijlmer (sinds 1965).

Door woonprotest te bezien als een doorlopende geschiedenis (die al voor de Woningwet van 1901 begon) worden hedendaagse protesten veel beter te begrijpen. Door meerdere geschiedenissen en ervaringen te verweven met de formele architectuurgeschiedenis ontstaat bovendien een rijker beeld van bewoners, bewegingen en architectuur. Daarnaast vragen nieuw data-onderzoek en een herinterpretatie van bestaande cijfers en berichtgeving in de media om nieuwe antwoorden over historisch woonbeleid en vestigingspatronen in de stad.

Voorlopig Programma
  • Ochtend, plenair: 9.30 – 12 uur
  • Lunch: 12-13 uur
  • Middag, breakout sessies: 13-16 uur
  • Afsluitende keynote: 16-17 uur
  • Borrel en napraten: 17-19 uur

Voertaal: Nederlands

Pre-register!

Wil je het symposium bijwonen, op de hoogte gehouden worden of als eerste horen wanneer je je kan aanmelden? Pre-register dan nu met je e-mailadres en je naam!

Website by HOAX Amsterdam