Mooi Mokum – een alternatief bouwbesluit voor woongeluk

24.10.24—
09.03.25

Arcam

LET OP! Deze tentoonstelling is van 12-15 november 2024 gesloten in verband met de opbouw van de tentoonstelling Horizon Haven-Stad 2075 en Bouwen op Woongeschiedenis – van verzet tot vernieuwing. 

In Amsterdam is de vraag naar woonruimte enorm. De komende 30 jaar bouwt de gemeente 150.000 nieuwe woningen bij. Maar hoe bouw je aan woongeluk? In de tentoonstelling ‘Mooi Mokum – een alternatief bouwbesluit voor woongeluk’ onderzoekt de gemeente Amsterdam kansen voor betere woonomgevingen in een dynamische, groeiende stad.

In Amsterdam is ruimte schaars, en beschikbare woningen ook. Amsterdam telt momenteel ruim 450.000 woningen en de gemeente wil in de komende 30 jaar nog eens 150.000 woningen toevoegen om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat komt neer op ongeveer 7.500 woningen per jaar. Om deze woningen te realiseren, is ruimte nodig in de bestaande stad. Deze verdichtingsopgave is vastgelegd in de Omgevingsvisie Amsterdam 2050.

Het bouwen van voldoende woningen is een uitdaging op zich. De diverse gebruikers van de stad hebben regelmatig tegenstrijdige belangen. Daarnaast zijn stikstofproblematiek, een tekort aan arbeidskrachten, en complexe financiële en juridische omstandigheden complicerende factoren.

 

Mooi Mokum

De focus lijkt momenteel vooral te liggen op waar en hoeveel we bouwen. Maar is er ook voldoende aandacht voor de kwaliteit van wat we bouwen?  Als de gemeente haar doelstellingen haalt, zal bijna een kwart van de woonvoorraad afkomstig zijn uit de periode 2022-2050, voornamelijk in de vorm van grotere collectieve woonblokken en woontorens. Des te belangrijker is dus de vraag of deze woningen ook goede woningen zijn.

De kwaliteit van wonen en de esthetiek van woongebouwen krijgen ook binnen de vakgemeenschap opnieuw veel aandacht. Onlangs publiceerden verschillende ontwerpcollectieven en bureaus, zoals BETA, Common Practice, De Zwarte Hond, Falsework, MVRDV en het Platform Woonopgave studies over woongebouwen in hoge dichtheid.

In aanvulling hierop presenteert Ruimte & Duurzaamheid – de afdeling van de gemeente die zich bezighoudt met de ontwerpopgaven van de stad op de lange termijn – nu het initiatief “Mooi Mokum”, een onderzoek naar de kwaliteit van woongebouwen. Samen met studenten van de TU Delft analyseerde Ruimte & Duurzaamheid (R&D) 19 gebouwen op kwaliteit van wonen, samenleven en zeggenschap en schoonheid.

Met de ambitie om de woonkwaliteit van de hedendaagse bouwproductie te verbeteren, ontwikkelde R&D samen met genoemde bureaus en experts een alternatief bouwbesluit dat bijdraagt aan meer woongeluk. Dit besluit richt zich op het ontwerp van goede woningen, hun uitstraling en de noodzakelijke voorwaarden voor realisatie. Deze expositie wil inspireren tot een levendig gesprek over de toekomst van het wonen in de stad.

Website by HOAX Amsterdam