Ode aan het Hubertushuis

Safe Spaces Gesprek

08.07.21

20:00—21:00
Online

Sinds 5 juni 2021 is de tentoonstelling Safe Spaces – Recht op ruimte in de stad te zien bij Arcam. Met een reeks van vier gesprekken bespreken we de diverse onderwerpen die centraal staan in de tentoonstelling.

Het aanbod van de TU Eindhoven/Dutch Design Week om de installatie Caleidoscope over te nemen vormde de aanleiding van de tentoonstelling Safe Spaces.

Deze installatie is een eerbetoon aan het Hubertushuis van Hannie en Aldo van Eyck. De opvang voor alleenstaande ouders met hun kinderen werd niet weggestopt achter een anonieme gevel in een steeg. Integendeel zelfs. Het Hubertushuis is een uitbundig gebouw in alle kleuren van de regenboog en pal aan de straat gelegen. Dat was voor Arcam de aanleiding om op zoek te gaan naar meer gebouwen in Amsterdam die veiligheid en zichtbaarheid bieden via ontwerp.

In deze zoomsessie spreken we met betrokken ontwerpers van het Hubertushuis, met de ontwerpers van Caleidoscope en met hedendaagse architecten.

 

Live bijwonen

We hebben 15 plekken om het gesprek live bij te wonen bij Arcam, inclusief bezichtiging van de tentoonstelling. Interesse? mail naar isanne@arcam.nl. Vol is vol, je ontvangt een bevestiging.

Let op: Jo Coenen en Rudy Uytenhaak zijn enkel digitaal aanwezig!

Programma

20.00 uur – Welkom

20.05 uur – Jorn Konijn over het Hubertushuis en Hannie en Aldo van Eyck

20.15 uur – Gesprek met Jo Coenen en Rudy Uytenhaak over werken op het bureau van Hannie en Aldo van Eyck en wat destijds het gesprek was over ontwerpen voor kwetsbare groepen

20.35 uur – Minke Wagenaar over hedendaagse vrouwenopvang Oranje Huis Amsterdam

20.40 uur – Wouter Pocornie over hoe architecten via ontwerp vorm kunnen geven aan maatschappelijke opgaven

20.45 uur – Panelgesprek met Wouter Pocornie en Minke Wagenaar

21.00 uur – Afsluiting

Vervolgprogramma Safe Spaces
Save the date

Do 26 augustus 16-17 uur  – Free your mind!
Een veilige stad waarin haar inwoners de ruimte hebben zichzelf te zijn en te tonen is ook een creatieve en een tolerante stad. In deze zoomsessie spreken we met ontwerpers, beleidsmakers en kunstenaars over het belang van vrijplaatsen, ongeplande ruimte en nachtleven in de stad. Met onder andere Kirsten Hannema en Studioninedots.

Woe 8 september 16-17 uur – Safe Spaces toen en nu
De meeste Westerse steden zijn ontworpen door een witte man, maar niet Amsterdam. Al vanaf het begin van de 20e eeuw was Jacoba Mulder een drijvende kracht achter het Algemeen Uitbreidingsplan  (AUP, 1935) van Amsterdam. De tentoonstelling Safe Spaces – Recht op Ruimte in de stad toont uiteenlopende voorbeelden van hoe gelovigen, vrouwen, lhbtqi+ en etnische gemeenschapen zichzelf zichtbaar hebben gemaakt en veilige ruimten hebben gecreëerd in de stad. In deze zoomsessie bespreken we belangrijke (architectuur)historische gebouwen en plekken in de stad en leggen we verbanden met actuele ontwikkelingen.

Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Woe 15 september 16-17 – Feminist City
Tegelijkertijd met Safe Spaces – Recht op ruimte in de stad is in het Barbican in Londen de tentoonstelling How We Live Now: Reimagining Spaces with Matrix Feminist Design Co-operative | Barbican te zien. Er zijn veel overeenkomsten. In deze zoom-meeting praten we met vertegenwoordigers van onder andere de Barbican.

Geweest
Openingsgesprek Safe Spaces