Open Gebouwen – Dag van de Architectuur Amsterdam 2022

18.06.22

Amsterdam

Dit jaar staan de architecten weer voor je klaar om je rond te leiden door de nieuwste gebouwen van Amsterdam, sommige projecten zijn zelfs nog niet af! Krijg uit eerste hand de verhalen achter de façade, op de bouwplaats en ‘onder de motorkap’.

ALLE RONDLEIDINGEN ZIJN VOLGEBOEKT!

 

AMST

VenhoevenCS

Een sneak peek van AMST? Wees welkom op zaterdagochtend 18 juni op de bouwplaats naast Station Amstel.

MRP, Heddes Bouw en Ontwikkeling en VenhoevenCS architecture+urbanism ontvangen je daar voor een tour door AMST-in-aanbouw. Nu al is te zien hoe deze hoogstedelijke plek transformeert tot een MicroCity; een energieneutraal mixed-use gebouw voor wonen, horeca, mercado, ateliers en winkels, en met relax-, spel- en doe-plekken in tuinen, op dekken en daken.

Alvast een paar teasers: we duiden de hoofdrol die water door het hele complex speelt, we lichten de 27(!) verschillende woningtypen en de 80% middenhuur toe en tonen de prefab badkamers, direct van de vrachtwagen ingehesen, en andere slimme oplossingen voor de logistieke uitdaging van het bouwen op deze stationslocatie.

Vanwege veiligheid is de bouwplaats niet toegankelijk voor kinderen en voor wie slecht ter been is. Draag stevige schoenen, wij zorgen voor hesjes en helmen.

Project: AMST, Amstelkwartier, Amsterdam Oost
Architect: VenhoevenCS | Opdrachtgever: MRP | Aannemer: Keet Heddes Bouw & Ontwikkeling
Adres: Julianaplein 1, 1097 DN Amsterdam
Starttijden: 9:15 uur, 9:45 uur, 10:15 uur, 10:45 uur, 11:15 uur, 11:45 uur
Tijdsduur rondleiding: 20 minuten
Reserveren: VOL! vóór vrijdag 17 juni 2022 naar: ejong@heddes.nl (o.v.v. Naam, aantal personen en tijdstip rondleiding)

 

 

Kindercampus Mokum

Berger Barnett Architecten

In het hart van de nieuwe woonwijk Elzenhagen-Zuid wordt op dit moment Kind Centrum Mokum gebouwd. Het kindcentrum van 4200 m2 biedt straks ruimte aan een basisschool met 20 groepsruimten, een gymzaal en een speellokaal, een kinderdagopvang en ruimte voor Buitenschoolse opvang.

Het gebouw is ontworpen door Berger Barnett Architecten in opdracht van Stichting Openbaar Onderwijs InNoord. Architecten van Berger Barnett staan voor je klaar om een rondleiding te geven op de bouwplaats!

Het gebouw is een alzijdig georiënteerd, in metselwerk uitgevoerd kubistisch samenstel van volumes dat uitdrukking geeft aan de verschillende functies die in het gebouw zijn samengebracht. Het drie verdiepingen hoge atrium vormt het hart van de school waaromheen de leerpleinen, groepsruimten en overige functies zijn georganiseerd.

Door een combinatie van een compacte gebouwvorm, slimme installatietechnische oplossingen en 377 PV panelen op het dak wordt Kindercampus Mokum een gasloos, all-electric, bijna energie neutraal gebouw (BENG).

Project: Kindercampus Mokum, Elzenhagen-Zuid, Amsterdam Noord
Architect: Berger Barnett Architecten | Opdrachtgever: Stichting Openbaar Onderwijs InNoord | Aannemer: ADS Groep BV
Architect: Berger Barnett Architecten
Verzamellocatie:
J.H. Hisgenpad 394
Starttijden: 10 uur, 11 uur, 12 uur
Tijdsduur rondleiding: 30 minuten
Reserveren: VOL via de ticketlink bovenaan de pagina of via de programmapagina van de DvdA Zaterdag

Belangrijk:

Kom ten minste 10 minuten voordat de tour begint.
Laatkomers, nadat de tours zijn begonnen, kunnen niet worden toegelaten.
Mensen bezoeken de bouwplaats op eigen risico.
Draag verstandige gesloten schoenen (geen slippers).
Alle kinderen onder de 18 jaar moeten ten allen tijde nauwlettend in de gaten worden gehouden door een ouder / volwassene / verzorger.
Volg ten allen tijde de instructies van de tourleiders op (er zijn er 2 per tour) en volg de aangewezen en gemarkeerde route tijdens de rondleiding door het gebouw.
Een informatiebrochure zal beschikbaar zijn voor elke deelnemer.

Toegang voor mensen met een fysieke beperking: We betreuren het dat op dit moment het gebouw niet toegankelijk is als u ernstige mobiliteitsproblemen heeft, hoewel het gebouw volledig toegankelijk zal zijn zodra het is voltooid.

Jonas

Orange Architects, Felixx Landscape Architects

Aan de haven van IJburg verrijst Jonas: een gebouw met een vernieuwend woonconcept, een spectaculair ruimtelijk interieur en een door en door duurzaam karakter. Het is pas het tweede woongebouw in Nederland dat een BREEAM Outstanding certificering zal behalen.

Het gebouw, met in totaal 270 woningen en een mix aan collectieve en commerciële voorzieningen, geeft op een uitgesproken wijze vorm aan thema’s die er op deze plek toe doen; water, kade en maritiem ambacht. Hierdoor wordt Jonas heel vanzelfsprekend, omdat het gebouw de ‘ziel van de plek’ omarmt en zichtbaar maakt.

Door de verschillende collectieve ruimtes in en om het gebouw – de rots, het plein, de huiskamer, de canyon, het bos, het bergpad en het strand – als een parelketting aaneen te schakelen ontstaat een betoverende leef- en verblijfwereld. Deze is niet alleen toegankelijk voor de bewoners van het gebouw, maar deels ook voor IJburgers die het gebouw bezoeken.

Door een goede en samenhangend programmering wordt de landtong aan de haven tot leven gewekt. Jonas is een gebouw dat je kan bezoeken en waar je kan samenkomen. Een echt hart voor IJburg!

De bouw van Jonas is in een vergevorderd stadium; de oplevering staat gepland voor het najaar. Kom als vast een kijkje nemen, ervaar de ruimtelijkheid en zie hoe het gebouw vorm krijgt.

Belangrijke vermelding:
De bouwplaats is helaas (nog) niet goed toegankelijk voor mensen met mobiliteitsproblemen.
Jonas is makkelijk te bereiken met het OV, maar (betaald) parkeren is ook mogelijk in de wijk rondom Jonas
Het dragen van stevige schoenen is verplicht (het liefst bouw-, of bergschoenen)

Project: Jonas, IJburg, Amsterdam Oost
Architect: Orange Architects, Felixx Landscape Architects | Opdrachtgever: Amvest  | aannemer: Ballast Nedam West
Starttijden: 11.15 uur, 11.45 uur, 12.15 uur, 12.45 uur, 13.15 uur, 13.45 uur (door Orange Architects en Felixx Landscape Architects is ook aanwezig)
Verzamellocatie: Ingang en start tour is bij de bouwhekken tegenover Eva Besnyöstraat 6
Tijdsduur rondleiding: ca. 30 minuten
Reserveren: VOL via de ticketlink bovenaan de pagina of via de programmapagina van de DvdA Zaterdag

New West

Olaf Gipser Architects, VURB Architects, SMARTLAND landscape architects

Met haar toewijding aan de buurt en robuuste vorm draagt woongebouw New West zichtbaar bij aan de modernistische identiteit van de wijk Overtoomse Veld, in Amsterdam Nieuw-West. Tijdens de Dag van de Architectuur volg je een rondleiding door de architect zelf of door een bewoner.

De dialoog tussen gebouw, omgeving en functies bevorderen de sociale cohesie tussen bewoners en de buurt en is volgens de moderne traditie een ‘social condenser’. Met de principes van Open Bouwen in ontwerp en constructie, zijn de ruimtes aan te passen aan veranderende behoeften, wat het tot een toekomstbestendig project maakt.

Het multifunctionele gebouw bevat 80 woningen en 11 bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage. Zowel de bibliotheek (OBA) als de non-profit kunstruimte Bureau Postjesweg in de uitnodigende plint functioneren als ontmoetingsplek en uitwisseling met de buurt en komen voort uit de visie en inspanningen van de architect en opdrachtgever.

Project: New West, Overtoomse Veld, Amsterdam Nieuw-West
Architect: Olaf Gipser Architects, VURB Architects, SMARTLAND landscape architects | Opdrachtgever en aannemer: Heutink Groep
Verzamellocatie: Hoofdingang ter hoogte van Postjesweg 154
Starttijden: 11 uur (rondleiding door bewoner én schrijver Abdelkader Benali ), 12 uur (rondleiding door Olaf Gipser)
Tijdsduur rondleiding: 30 minuten
Reserveren: VOL via de ticketlink bovenaan de pagina of via de programmapagina van de DvdA Zaterdag

Stories

Olaf Gipser Architects, SMARTLAND landscape architects

Kom naar Buikloterham op 18 juni voor een rondleiding door één van de genomineerde projecten van de Amsterdamse Architectuurprijs 2022! Het 45 meter hoge houten woongebouw Stories speelt in op de uitdagingen van een dichtbevolkt, gemeenschappelijk, duurzaam en gezond stadsleven. Het zelfbouwproject combineert human en non-human habitats, is grotendeels gebouwd met biobased materialen uit hernieuwbare bronnen en gebruikt ‘open building’-principes om tegemoet te komen aan toekomstige behoeften.

Stories is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de bewoners, architect, aannemer en adviseurs. Het gebouw is een multifunctionele woontoren gelegen in het postindustriële havengebied Buiksloterham in Amsterdam-Noord, bevat 26 appartementen en een gemeenschappelijke ruimte met gym en sauna. In de plint bevinden zich de parkeergarage, 5 ruimtes voor dienstverlening en een verhalencafé.

Project: Stories, Buiksloterham, Amsterdam Noord
Architect: Olaf Gipser Architects, SMARTLAND landscape architects | Opdrachtgever: Bouwgroep CPO Samenwerkers BSH20 | Aannemer: Heutink Groep
Verzamellocatie: Ridderspoorweg 174
Starttijden: 14.00 uur, 15.00 uur + EXTRA rondleiding om 16.00 uur!
Tijdsduur rondleiding: 30 minuten
Reserveren: VOL via de ticketlink bovenaan de pagina of via de programmapagina van de DvdA Zaterdagg

De Bocht

LEVS architecten

Aanrader tijdens de Dag van de Architectuur: een wandel- of fietsrondje Cruquiuseiland, met een rondleiding door De Bocht. Dit witte terrasgebouw van LEVS architecten is vanuit de wijde omgeving een herkenbaar punt midden in de nieuwe wijk Cruquiuseiland in Amsterdam Oost. De stad komt hier samen: van verpleger tot CEO, singles en gezinnen, sociale huurders en kopers. Iedereen kan van de kwaliteiten van Amsterdam en deze plek genieten.

De Bocht is een antwoord op de vraag hoe we dicht op elkaar kunnen wonen en toch leefbare, gelijkwaardige buurten met eigentijdse gebouwen krijgen. Samen met De Loods en 2Peer vormt het De Binnenbocht, een samenhangend drietal aan het water.

De Bocht staat in het hart van het eiland, aan het water, naast een café, brouwerij, restaurant en toekomstige winkels. Tien jaar geleden nog was dit een leeglopend industrieel havengebied. Nu ontstaat hier een nieuwe woonwijk. Toch blijft het industriële en maritieme karakter onderdeel van de plek.

Project: De Bocht, Cruquiuseiland, Amsterdam Oost
Architect: LEVS architecten | Opdrachtgever: Amvest | Aannemer: Koopmans
Verzamellocatie: Cruquiusweg 1484 (kadezijde)
Starttijden: 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur
Tijdsduur rondleiding: 30-45 minuten
Reserveren: VOL via de ticketlink bovenaan de pagina of via de programmapagina van de DvdA Zaterdag

Website by HOAX Amsterdam