Opening tentoonstelling Vloeibare bouwsteen

08.07.22

17:00—19:00
Arcam

Kom naar Arcam op vrijdag 8 juli 2022 om 17.00 uur voor de feestelijke opening van ‘Vloeibare bouwsteen – ontwerpen met water in Amsterdam’. In deze tentoonstelling, die t/m 27 november te bezoeken is, ontdek je de invloed van het Amsterdamse watersysteem op onze directe leefomgeving.

Reserveer nu voor de opening!

Openingsprogramma

17.00 Inloop

17.15 Welkom door Indira van ’t Klooster, directeur Arcam

17.20 Wietse Balster (gemeente Amsterdam) over de waterlaag die is toegevoegd aan 3D Amsterdam

17.30 Introductie op de tentoonstelling door Thijs van Roon, Projectleider/Programmamaker Arcam

17.35 Gesprek met Peter Smit, Lid Dagelijks Bestuur Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, over het belang van een tentoonstelling als Vloeibare Bouwsteen.

17.45 Openingshandeling met Peter Smit en Marco Barotti, kunstenaar, met een speciaal voor Arcam ontwikkelde kunstinstallatie ‘Clams’ over de waterkwaliteit van het Oosterdok op basis van realtime data

18:00 Borrel + bezoek tentoonstelling

 

Over Vloeibare bouwsteen

Het Amsterdamse watersysteem regelt waterpeil en -kwaliteit in één van de meest dichtbevolkte gebieden van Nederland. Door de behoefte aan meer woningen en door klimaatverandering zal het systeem in de toekomst eerder zwaarder dan minder zwaar worden belast. Daarmee bevindt het netwerk van dijken, gemalen, sluizen en stuwen zich momenteel op de toppen van zijn capaciteit. Dat betekent dat er in de toekomst keuzes zullen moeten worden gemaakt, maar het biedt ook kansen voor nieuwe manieren om met water om te gaan.

Welke keuzes hebben we? En wat betekent dat voor de leefbaarheid van de stad? Hoe kunnen we ontwerpen mét het water? In de doe-tentoonstelling ‘Vloeibare bouwsteen – Ontwerpen met water in Amsterdam’ draai je als bezoeker zelf aan die keuzeknoppen en ontdek je de effecten van die keuzes op je woonomgeving. Zo ervaar je dat water letterlijk een vloeibare bouwsteen is voor een klimaatbestendige stad.

Met financiële steun van Waterschap Amstel Gooi en Vecht, het European Media Art Platform (EMAP) medegefinancierd door de Europese Unie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam en alle sponsors van het 5D ExpoLab

Website by HOAX Amsterdam