Openingsgesprek Safe Spaces

17.06.21

17:00—18:15
Online

Sinds 5 juni 2021 is de tentoonstelling Safe Spaces – Recht op ruimte in de stad te zien bij Arcam.

Het is een tentoonstelling die in kaart brengt hoe ontwerpers bijdragen aan het zichtbaar maken van ruimteclaims van verschillende groepen in de stad. Onderdeel daarvan is het ontwerpen van veilige openbare ruimte waar iedereen zich welkom voelt.

Programma

Op 17 juni openen we de tentoonstelling online met een eerste gesprek in een reeks van vier, waarin we met gemeente, onderzoekers en kwartiermakers de basisprincipes van veilig zijn en veilig voelen in de stad verkennen.

17.00    Introductie op expo en thema door Indira van ’t Klooster (Arcam)

17.07    Toelichting op 5D Expolab – datavisualisaties over veiligheid door Timo Voorn (Cognizant) – Safe Spaces ExpoLab — arcam

17.15    Constatering 1: Veilig zijn is niet hetzelfde als veilig voelen en vice versa – door Jannegien Luursema (hoofdontwerper Architectuur gemeente Amsterdam) en Frank Suurenbroek (Professor of Spatial Urban Transformation/ Lector Bouwtransformatie Amsterdam University of Applied Sciences/ HvA)

17.30    Constatering 2: Hoe beter buren met elkaar omgaan hoe veiliger een buurt is. Hoe nemen we die kennis mee in transformatie/sloopnieuwbouwprocessen? door Hans Karssenberg (directeur Stipo over Kolenkitbuurt) en Dija Kabba (Podcastmaker en producent over Jacob Geel Museum)

17.45    Constatering 3: In wijken waar meer mannen dan vrouwen wonen meer personenoverlast wordt gemeld en ervaren. Wat betekent dit? Hoe veilig en welkom voelen mensen zich op straat en wat kan beleid hieraan veranderen? Met Max Smit (Planoloog gemeente Amsterdam) en Dija Kabba (Podcastmaker en producent over WomenMakeTheCity)

18.00    Gesprek met alle panelleden, constateringen en conclusies

18.15    Einde

 

Vervolgprogramma Safe Spaces
Save the date

Do 8 juli 17-18 uur  – Ode aan het Hubertushuis
De aanleiding van de tentoonstelling was het aanbod van de Tu Eindhoven/Dutch Design Week om de installatie Caleidoscope over te nemen. Deze installatie is een eerbetoon aan het Hubertushuis van Hannie en Aldo van Eyck. De opvang voor mishandelde en bedreigde vrouwen en hun kinderen werd niet weggestopt achter een anonieme gevel in een steeg, maar is een uitbundig gebouw in alle kleuren van de regenboog en pal aan de straat. Dat was voor Arcam de aanleiding om op zoek te gaan naar meer gebouwen in Amsterdam die veiligheid en zichtbaarheid bieden via het ontwerp. In deze zoomsessie spreken we met betrokken ontwerpers van het Hubertushuis, de ontwerpers van Caleidoscope en hedendaagse architecten. Met onder andere Jorn Konijn en Ali Talat As’Ad.


Do 26 augustus 16-17 uur
  – Free your mind!
Een veilige stad waarin haar inwoners de ruimte hebben zichzelf te zijn en te tonen is ook een creatieve en een tolerante stad. In deze zoomsessie spreken we met ontwerpers, beleidsmakers en kunstenaars over het belang van vrijplaatsen, ongeplande ruimte en nachtleven in de stad. Met onder andere Kirsten Hannema en Studioninedots.

 

Woe 15 september 16-17 – Feminist City
Tegelijkertijd met Safe Spaces – Recht op ruimte in de stad is in het Barbican in Londen de tentoonstelling How We Live Now: Reimagining Spaces with Matrix Feminist Design Co-operative | Barbican te zien. Er zijn veel overeenkomsten. In deze zoom webinar praten we met vertegenwoordigers van onder andere de Barbican.

Website by HOAX Amsterdam