Private_Eye_Butler_Spy

11.03—
26.06.22

13:00—17:00
Arcam

De groeiende rol van data, algoritmes, robotics en artificial intelligence heeft impact op onze fysieke leefomgeving. De tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy, vanaf 11 maart 2022 te zien bij Arcam, onderzoekt hoe de steeds complexere technologische relatie met ons huis om nieuwe oplossingen van ontwerpers vraagt.

De impact van technologie op het leven wordt steeds groter: waar Nederlanders in 1998 nog sceptisch waren over het gebruik van een mobiele telefoon, kan de meerderheid van de bevolking nu niet meer zonder smartphone. Toepassingen in en rond het huis worden steeds intelligenter: in plaats van een huissleutel bepalen toegangssystemen aan de hand van biometrische data of een deur opengaat. Ook in de stad worden in toenemende mate slimme systemen gebruikt: ‘sensoren meten hoe druk het is op een bepaalde plek, scanauto’s controleren of alle parkeergelden zijn betaald, de 3D geprinte brug MX3D registreert data van de voetgangers die eroverheen lopen.

De relatie tussen mens en gebouw, technologie en omgeving wordt steeds complexer. Daarmee ontstaan ook andere behoeften voor onze leefomgeving. Een stralingsvrij huis bijvoorbeeld, een huis als beste vriend, of een leefomgeving waarin mensen invloed kunnen uitoefenen op alle data die van hen worden verzameld. Als ontwerpers zich rekenschap geven van deze nieuwe opgaves, hoe ziet het ideale huis van de toekomst er dan uit?

De tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy voert je aan de hand van vier thema’s – Mens//Machine, Ruimtelijke manifestaties van smart, Privacy en ethiek en Signaal niet gevonden – langs video- en kunstinstallaties, fotoreportages en maquettes van concrete architectuurprojecten en speculatieve, artistieke scenario’s van deze high-tech toekomst.

Bezoek de tentoonstelling in het voorjaar van 2022 en ontdek de impact van de toenemende technologisering op ons huis en de gebouwde omgeving.

 

De tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy gaat in op ruimtelijke manifestaties van smart ontwerp, zoals de ontwerpvraagstukken die datacentra opleveren in Amsterdam en omgeving (Benthem Crouwel Architect’s AM4) of het meer speculatieve scenario van een wereld in lage resolutie (Jonas Hejduk’s Crash.jpeg) en onderzoekt de grip op technologie, zoals de fysieke impact van een dataloos leven (Fotoreportage Koen Verheijden) en alternatieve, lokale domotica zonder aansluiting op het internet (het Amsterdamse bedrijf Candle Smart Home).

 

Open Call

In de tentoonstelling presenteren we de vijf beste inzendingen van een Open Call (deadline 16 januari 2022). We vragen kunstenaars en ruimtelijke ontwerpers om te speculeren over de manifestatie van het huis van de toekomst gelet op de huidige trends in de technologisering van de ruimtelijke omgeving.