Sluisbuurt verrijst

Gesprek vanuit Pakhuis de Zwijger

06.09.22

20:00—22:00
Pakhuis de Zwijger
Welke nieuwe plekken en gebouwen verrijzen er de komende jaren in de Sluisbuurt. Een update van de plannen en presentaties van enkele projecten.

Langzaam verijzen de eerste torens op de Sluisbuurt en over anderhalf jaar moeten de eerste bewoners zich gaan vestigen in deze nieuwe hoogbouw wijk. Het moet een wijk voor alle huishoudens worden, voor jong en oud, met een grote en smalle beurs. Alles ligt op loop- of fietsafstand. Ruime stoepen, veel (maatschappelijke) voorzieningen, water en groenparken om te sporten, spelen en te recreëren. Natuurinclusieve en klimaatadaptieve gebouwen. Een ondergronds afval transportsysteem etc. Hoe staan de plannen er anno 2022 bij en welke nieuwe vooruitstrevende gebouwen gaan er de komende jaren verijzen? Op welke manier gaat de Sluisbuurt haar torenhoge ambities waarmaken? Deze avond gaan we in gesprek met de gemeente over de plannen en met architecten over hun projecten.

Met in dit programma:
Mirjana Milanovic, Hoofdontwerper plan Sluisbuurt
Indira van ’t Klooster, Directeur Arcam, editor in chief at A10 new European Architecture Coop
Wouter Valkenier, Architect, oprichter Studio Valkenier
Cécilia Gross, Architect Partner – Director at VenhoevenCS architecture+urbanism
Clemens Karlhuber, Senior Landscape Architect & Project Manager bij DS landschapsarchitecten
Philomene van der Vliet, Landschapsarchitect en partner bij BOOM Landscape

Mirjana Milanovic is de hoofdontwerper van het plan voor de Sluisbuurt bij de Gemeente Amsterdam en houdt zich bezig met de supervisie van het project. Samen met directeur van Arcam Indira van t Klooster gaan we in gesprek over de vorderingen van de bouw en de ontwikkeling van het nieuwe hoogstedelijke woon-werk gebied. De oplevering van 5.500 nieuwe woningen voor Amsterdam is dan ook een cruciaal onderdeel van het project. Hoe gaan die extra woningen een rol spelen in de groei van de stad? En misschien nog wel belangrijker, hoe zorgen we ervoor dat het een volwaardige en toekomstbestendige uitbreiding van de stad zal vormen?

 

 

Bekijk ook de vijf Arcam Winterlezingen over de Sluisbuurt

Landschapsarchitect Clemens Karlhuber van DS landschapsarchitecten en directeur Cécilia Gross van ontwerp- en adviesbureau VenhoevenCS is betrokken bij het ontwikkelen van een natuurinclusief gebouw genaamd Zoöp waarbij dier en mens dichter bij elkaar worden gebracht om belangen van al het leven te behartigen. Het gebouw zal bestaan uit 82 woningen van alle soorten en maten, samen met een tweelaagse plint waarmee ruimschoots voorzien wordt in de behoefte aan winkels en andere bedrijvigheid in de Sluisbuurt. In het teken van duurzaamheid zullen de in het ontwerp geïntegreerde zonnepanelen, maar ook het triple glas en warmteterugwinning zorgen voor energiebalans in het complex.

Architect Wouter Valkenier heeft met zijn Studio Valkenier een broedplaats voor de Sluisbuurt ontworpen genaamd “Het Baggerbeest”. Onderdeel van het ontwerp zijn onder andere zo’n 80 werkplekken voor kunstenaars, workshoplokalen, productieruimten voor culturele instellingen en een groot terras. Door ervaring te putten uit zijn eerdere ontwerpen als Hanneke’s Boom en de Ceuvel zal het een centrum vormen van culturele voorzieningen om verbindingen aan te gaan in de nieuwe stedelijke ruimte. Maar hoe doe je dat precies, cultureel leven in de nieuwe buurt blazen op een geplande en toch ongedwongen manier?

Landschapsarchitecte Philomene van der Vliet is betrokken bij de ontwikkeling van een waterplein als partner bij BOOM Landscape. Het plein met een oppervlakte van ruim 15.000 vierkante meter zal gaan dienen als het klimaatbestendige bruisende hart van de Sluisbuurt, waar plek gemaakt wordt voor ontmoeting, recreatie en sport. Op deze manier dient het plein niet alleen als een reservoir voor het opvangen en vasthouden van water maar is het tevens een plek om een frisse duik te nemen of te picknicken aan het water.

Dit programma is ontwikkeld door Pakhuis de Zwijger in samenwerking met Arcam en de gemeente Amsterdam

Website by HOAX Amsterdam