02.10.21—
06.02.22
Met de tentoonstelling ‘Sub terra – New roots for underground urbanism’ onderzoeken we de kansen van ondergronds bouwen en leven in Amsterdam en daarbuiten. Sub terra verdiept je kennis van het gebruik van de ondergrond door de eeuwen heen en van toekomstvisies op ondergronds wonen, biodiversiteit en het klimaat.
Al eeuwenlang hebben mensen een relatie met het ondergrondse. Eerst woonden we in grotten en bewaarden we onze schatten in de bodem. Toen brachten we funderingen en heipalen aan om bouwwerken overeind te houden. We gebruikten de grond niet alleen om olie en gas te winnen, maar ook voor kabels en leidingen om deze brandstoffen te vervoeren. Vervolgens voegden we allerlei functies toe. Denk aan infrastructuur en parkeergarages, kelders en winkelcentra.
Nu ruimte en natuur schaars worden, neemt de interesse in de ondergrond toe. Daar vinden we immers zoetwater, verkoeling en ruimte om te wonen, werken, landbouw te bedrijven, klimaatbuffers aan te leggen of te recreëren. Al die ondergrondse activiteit wordt opvallend slecht gedocumenteerd. Inmiddels is de eerste drie meter onder het maaiveld in de Randstad verzadigd met kabels, leidingen, openbaar vervoerverbindingen en kelders, maar niemand weet precies wat er ligt en waar.
We nemen je graag mee naar de wereld onder de grond
Met het verschijnen van de Integrale ontwerpmethode openbare ruimte (IOOR) hoopt de gemeente Amsterdam overzicht te krijgen in de vele ondergrondse ontwikkelingen. Het wordt steeds duidelijker dat de bovengrond niet zonder de ondergrond kan, en dat een nieuw bewustzijn nodig is om het stedenbouwkundig ontwerp voor de onder- en bovengrond samen te brengen.
Met de opkomst van ‘underground urbanism’ zal de rol van ontwerpers veranderen. (Interieur)architecten moeten op een andere manier gaan nadenken over menselijke maat, de rol van materiaal en licht, en de relatie met de bovenwereld. Landschapsarchitecten en andere deskundigen onderzoeken wat al die onderaardse drukte betekent voor niet-mensen. Ondertussen is het allerminst helder wie van alle gebruikers en de eigenaar is van de bodem. We nemen je graag mee naar de wereld onder de grond.
Bezoekersinfo
Bezoek de tentoonstelling gratis tijdens onze reguliere openingstijden. Het reserveren van een tijdslot is niet nodig.
Openingstijden:
dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur
Tentoonstellingspartners
Partners:
Aectual, Benthem Crouwel Architects, BNI, BoschSlabbers, Buro Bergh, COB, Gemeente Amsterdam, Gemeente Eindhoven, GPKL, HBR Advocaten, Monumenten & Archeologie, Nai010, Naturalis, Ontwerpstudie Stad x Ruimte, Rebel Group, Signify, Stichting A.M. Schreuders, Studio 1:1, Ruimte+Wonen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, TU Delft, Waternet, Wavin Nederland, ZJA
Experts:
Han Admiraal, Syb van Breda, Ruud Coosen, Antonia Cornaro, DPA, Raf Ilsbroekx, Maarten Van Acker, Charlotte van der Woude, Paul van der Ree, Marc Mijer, Thijs de Zeeuw
Met dank aan | special thanks to:
Steve Graham, Wouter Kuin, Diana Scherer, Froukje Rienks