Tijdlijn Amsterdam 2000-2030

04.11.23—
01.01.30

13:00—17:00
Arcam

De periode 2000 – 2020 is een fascinerend tijdperk, waarin we van hausse naar crisis gingen, en van waaruit de stad langzaam weer aan het opkrabbelen is. De invloed van corona op de ontwikkeling van de stad is een volgende grote vraag. In de afgelopen decennia is de context rondom woningbouw, opdrachtgeverschap, ruimtelijke ambities en grootstedelijke projecten meermaals radicaal veranderd. Die veranderingen brengen we in kaart met onze nieuwe tijdlijn: Amsterdam 2000 – 2030.

Er is ontzettend veel gebeurd in de stad de afgelopen twintig jaar in de stad. Van de ontwikkeling van de Zuidas naar de ophef rondom de Sluisbuurt. Van volumebouw (The Whale) tot hoogbouw (Pontsteiger). En van oud icoon ‘Silodam‘ (2002) tot nieuw icoon ‘Noord/Zuidlijn‘ (2018). In het souterrain van Arcam reis je nu door de laatste twee decennia van Amsterdam heen met de nieuwe tijdlijn.

De groei en krimp van een stad
Vanaf het jaar 2000 gaat Amsterdam een turbulente periode tegemoet, waarin de stad zowel groeit als krimpt in cijfers. De ontwikkelingen van de stad in deze periode is aan de hand van data van het CBS toegelicht. Ervaar bijvoorbeeld de crisis aan de hand van de afnemende aantallen aan bouwprojecten en woningbouw. Of ontdek de gigantische groei van de laatste vijf jaar weergegeven in staafdiagrammen en lijngrafieken.

De toekomst van een stad
We blikken niet alleen terug op de projecten en gebeurtenissen in Amsterdam, maar kijken ook vooruit! Aan de hand van lezingen, debatten en andere bijeenkomsten gaat Arcam de komende maanden input verzamelen om een voorspelling te doen over wat ons de komende jaren te wachten staat.

Openingstijden en prijzen

De tijdlijn is te bezoeken tijdens onze reguliere openingstijden. Kijk voor de meest actuele openingstijden op de bezoekpagina.

 

 

Verantwoording Tijdlijn Amsterdam 2000 – 2030

Redactie: Jaap Huisman (journalist Het Parool, auteur Architectuur in Amsterdam 2010–2020), Sabine Lebesque (architectuurhistoricus en senior adviseur ruimtelijke kwaliteit bij Grond en Ontwikkeling, gemeente Amsterdam.) en Arcam

Bronnen: gebouwdin.amsterdam.nl, Stadsarchief Amsterdam, de genomineerden en winnaars van de Amsterdamse Architectuurprijs (A.A.P.), de Zuiderkerkprijs en de Arcam POCKETS. Ontwerp: Studio Berry Slok, print: RIWI.

Website by HOAX Amsterdam