Verkiezingsgesprek Privacy in de publieke ruimte

Verkiezingsgesprek over privacy en camera's bij Private_Eye_Butler_Spy

12.03.22

13:00—15:00
Arcam

Overal worden data verzameld: als je met je pinpas betaalt, incheckt met je OV-chipkaart, of een QR-code volgt op een reclamebord. Ethische vraagstukken, techniek, beleid en ontwerpoplossingen komen samen in de hedendaagse surveillancemaatschappij.

In het kader van de tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy gaan Tom van Arman en Indira van ’t Klooster op zaterdagmiddag 12 maart 2022 – enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen – in gesprek met de woordvoerders privacy en persoonsgegevens van vier landelijke politieke partijen die meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen: Bij1, GroenLinks, D66 en Volt. Ook geven we een toelichting op de tentoonstelling.

Hoofdvraag van de middag: Welke kansen en risico’s brengen deze technologische ontwikkelingen in de ‘smart city’ met zich mee op het gebied van privacy in de publieke ruimte?

Programma en sprekers

13.00 inloop Arcam, live bijeenkomst // geen livestream

13.15 introductie op thema en tentoonstelling door Indira van ‘t Klooster, directeur Arcam

13.25 Opportunities and threats: talk with Tom van Arman (architect in Resident, Arcam) and Max Kortlander (Waag) (English spoken)

13.45 Hoe borgen politieke partijen privacy en wat vinden zij belangrijk? Met vreer Verkerke (Bij1), Suleyman Aslami (D66), Itay Garmi (VOLT) en Elisabeth IJmker (GroenLinks) (Nederlands)

14.05 Vragen uit publiek en napraten met alle sprekers

14.30 Einde event

 

Locatie: Arcam
Adres: Prins Hendrikkade 600, 1011 VX Amsterdam
Toegang: toegang tot het gesprek en de tentoonstelling is gratis
Reserveer: Gelieve te reserveren voor het bijwonen van het verkiezingsgesprek

Sensorenregistratie

Neem ook een kijkje op het Sensorenregister van de gemeente Amsterdam. Een sensor verzamelt data over een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld luchtkwaliteit, geluid of de vulling van een afvalcontainer. Met ingang van 1 december 2021 moeten sensoren die met een professioneel doel in de openbare ruimte van Amsterdam geïnstalleerd zijn en geschikt zijn om data te verzamelen, gemeld worden bij de gemeente Amsterdam. Als bewoner of ondernemer kan je dus nu het register inzien via deze website.

Donatie

Deze middag vindt plaats tijdens het openingsweekend van de tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy, te zien bij Arcam t/m 26 juni 2022.

Het gesprek is gratis bij te wonen en de tentoonstelling is gratis te bezoeken. Met een donatie ondersteun je het inhoudelijke werk van Arcam en draag je bij aan het podium dat Arcam biedt aan ontwerpers, opdrachtgevers, bouwers, gebruikers en bewoners van Amsterdam. Elke bijdrage is van harte welkom.

Website by HOAX Amsterdam