UITVERKOCHT Winterlezing #1 Sluishuis – Thema Wonen

Winterlezingen 2023: Toegang tot Amsterdam

31.01.23

20:00—21:30
Lieven de Key HQ
Vijf projecten als entree van de stad

DEZE LEZING IS UITVERKOCHT

In 2023 bespreken we vijf nieuwe en langverwachte projecten in Amsterdam die als blikvangers de toegang vormen tot een wijk of gebied. Maar hoe toegankelijk zijn deze prominente entreegebouwen voor mensen met een beperking?

Sluishuis
Bjarke Ingels Group: BIG, Barcode Architects

Woongebouw Sluishuis markeert de hoofdroute naar IJburg. Deze blikvanger is verrezen naast de bekende Enneüs Heermabrug, geheel omgeven door water. Met aanlegplaatsen voor woon- en plezierboten is het sinds de oplevering in 2022 een bestemming op zichzelf geworden. Het gebouw is ontworpen door het bureau van de bekende Deense architect Bjarke Ingels (BIG) en Barcode Architects uit Rotterdam. Ondanks zijn omvang zal het een bescheiden voetafdruk opleveren: Sluishuis produceert met de zonnepanelen op het dak meer energie dan het gebruikt.

Architectuur voor Iedereen

De lezingenreeks is ook de aftrap van het jaarthema van Arcam: Architectuur voor Iedereen. In het panelgesprek na de lezing bespreken we met ervaringsdeskundigen en experts hoe er in het ontwerp rekening is gehouden met fysieke toegankelijkheid. Wat kom je tegen als ervaringsdeskundige bij een projectbezoek? Welke maatregelen zijn er genomen om de entree en woningen van Suishuis zo toegankelijk mogelijk te maken?

Voorafgaand aan de lezing ontmoeten ervaringsdeskundige en architect Ed Bijman (ontwerper voor mensen met een beperking en rolstoelgebruiker) en architect Hans van Pelt (Barcode Architects) elkaar bij het Sluishuis, waar ze in gesprek gaan over de toegankelijkheid van het project.

Tijdens het panelgesprek deelt Ed Bijman zijn ervaringen en tonen we een video van de ontmoeting.

Sprekers

– Metin van Zijl, architect/partner Studioninedots: Introductie op de locatie van de Winterlezingen en de transformatie van het gebouw aan de Hoogte Kadijk.

– Dirk Peters, directeur/oprichter Barcode Architects: presentatie van het ontwerp van Sluishuis

Panelgesprek over de toegankelijkheid van Sluishuis

Met oa. Ed Bijman, rolstoerarchitectuur + woonarken, Séverine Kas, architect en adviseur inclusie en toegankelijkheid bij Accessibility, Deborah Lauria, Directeur Cliëntenbelang Amsterdam en Bryan Balak, beleidsmedewerker Wonen bij Cliëntenbelang Amsterdam.

Praktische info en tickets

Alle Winterlezingen worden gehouden vanuit het nieuwe hoofdkwartier van woningcorporatie Lieven de Key.

Winterlezing #1: Het Sluishuis – thema wonen
Datum: dinsdag 31 januari 2023
Tijd: inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde 21.30 uur
Gratis koffie en thee tijdens inloop
NB: na aanvang van de lezing is het niet meer mogelijk om de zaal in te komen.
Adres: Lieven de Key HQ, Hoogte Kadijk 179-189, 1018 BK Amsterdam
Toegankelijkheid: De locatie is rolstoeltoegankelijk. Heb je extra ondersteuning (zoals een gebarentolk) nodig om dit evenement bij te wonen, bel of mail dan naar Arcam via 020 620 48 78 of arcam@arcam.nl
Tickets per lezing: € 15,- Regulier / € 10,- Student / We Are Public-leden gratis

Tickets zijn verkrijgbaar via de ticketbutton rechtsboven aan de pagina

Website by HOAX Amsterdam