Winterlezing #2 De Entree Amsterdam Centraal – Thema OV en Openbare Ruimte

Winterlezingen 2023: Toegang tot Amsterdam

07.02.23

20:00
Lieven de Key HQ
Vijf projecten als entree van de stad

In 2023 bespreken we vijf nieuwe en langverwachte projecten in Amsterdam die als blikvangers de toegang vormen tot een wijk of gebied. Maar hoe toegankelijk zijn deze prominente entreegebouwen voor mensen met een beperking?

De eerste 12 maanden van bouwwerkzaamheden aan de ondergrondse fietsenstalling
De Entree

Sinds 2018 werkt de gemeente Amsterdam aan de vernieuwing van de centrumzijde van Amsterdam Centraal, die naar verwachting in 2023 voltooid zal zijn. De werkzaamheden beslaan het gebied tussen de Kamperbrug en de Droogbak. Sinds 2018 rijden er al geen auto’s meer voor het station. De tramsporen en haltes zijn vernieuwd en beter geschikt voor mensen met een beperking.

Ook het water speelt een grotere rol. Onder dat water, ruim 9 meter onder het maaiveld, vind je vanaf januari 2023 een fietsenstalling voor circa 7.000 fietsen, ontworpen door wUrck | Architectuur, stedenbouw, landschap & infrastructuur.

Kijk op de website van de gemeente Amsterdam voor een overzicht van alle ingrepen en vernieuwingen

Architectuur voor Iedereen

De lezingenreeks is ook de aftrap van het jaarthema van Arcam: Architectuur voor Iedereen. In het panelgesprek na de lezing bespreken we met ervaringsdeskundigen en experts hoe er in het ontwerp rekening is gehouden met fysieke toegankelijkheid. Wat kom je tegen als ervaringsdeskundige bij een projectbezoek? Welke maatregelen zijn er genomen om het plein en het station zo toegankelijk mogelijk te maken?

Voorafgaand aan de lezing gaan we op pad naar het stationsplein met ervaringsdeskundige en erfgoedprofessional Alicia Hoost en ervaren we de ingrepen vanuit haar als persoon met een visuele beperking.

Tijdens het panelgesprek deelt zij haar ervaringen en tonen we een video van het bezoek.

Sprekers

Lezing over het ontwerp van De Entree door Simon Sprietsma – supervisor entreegebied Openbare Ruimte.

Gevolgd door een panelgesprek over de toegankelijkheid van het Stationsgebied

Met oa. Alicia Hoost, erfgoedprofessional die zich bezighoudt met toegankelijkheid in cultuur en erfgoed, Danny Esselman (VenhoevenCS), architect van de Fietsenstalling IJboulevard, Daniel Jongtien (BenthemCrouwel Architects), architect van de Noord/Zuidlijn, en Oriol Casas Cancer (wUrck architectuur, stedenbouw en landschap),  ontwerper van de fietsenstalling aan het Stationsplein.

 

Praktische info en tickets

Alle Winterlezingen worden gehouden vanuit het nieuwe hoofdkwartier van woningcorporatie Lieven de Key.

Winterlezing #2 De Entree Amsterdam Centraal – Thema OV en Openbare Ruimte
Datum: dinsdag 7 februari 2023
Tijd: inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde 21.30 uur
NB: na aanvang van de lezing is het niet meer mogelijk om de zaal in te komen.
Adres: Lieven de Key HQ, Hoogte Kadijk 179-189, 1018 BK Amsterdam
Toegankelijkheid: De locatie is rolstoeltoegankelijk. Heb je extra ondersteuning (zoals een gebarentolk) nodig om dit evenement bij te wonen, bel of mail dan naar Arcam via 020 620 48 78 of arcam@arcam.nl
Tickets per lezing: € 15,- Regulier / € 10,- Student / We Are Public-leden gratis

Tickets zijn verkrijgbaar via de ticketbutton rechtsboven aan de pagina

Website by HOAX Amsterdam