Winterlezing #4 Jakoba Mulderhuis – Thema Onderwijs

Winterlezingen 2023: Toegang tot Amsterdam

21.02.23

20:00—21:30
Lieven de Key HQ
Vijf projecten als entree van de stad

In 2023 bespreken we vijf nieuwe en langverwachte projecten in Amsterdam die als blikvangers de toegang vormen tot een wijk of gebied. Maar hoe toegankelijk zijn deze prominente entreegebouwen voor mensen met een beperking?

Jakoba Mulderhuis
Team RSG: Powerhouse Company, Marc Koehler Architects en de Architekten Cie.

Het Jakoba Mulderhuis is de laatste stap in de vervolmaking van de Amstelcampus van de HvA en ligt op een markante locatie, op de hoek van de Wibautstraat en de Mauritskade, en aan de rand van de historische binnenstad aan de Singelgracht. Samen met het Benno Premselahuis, een rijksmonument aan de overzijde van de Wibautstraat, vormt het Jakoba Mulderhuis een poort naar de stad. Het uiterst flexibele onderwijsgebouw is ontworpen door Team RSG, een gelegenheidscombinatie van Powerhouse Company, Marc Koehler Architects en de Architekten Cie.

Het ontwerp van het gebouw bestaat uit een hoogbouw en een laagbouw deel en wordt door middel van een atrium verbonden aan het Theo Thijssenhuis. De plaatsing van de slanke toren (54 meter hoog, 13 verdiepingen) is stedenbouwkundig een kunstwerk. Door de verbreding van de Wibautstraat is een aantrekkelijke entree naar het centrum ontstaan. In het atrium zijn de etages van de laagbouw van boven naar beneden gelaagd en staan in open verbinding met elkaar.

Het ontwerp van het interieur is in handen van Ex Interiors. Zij hebben ruime ervaring met onderwijs en duurzaam (her)gebruik van materialen. Met de opdracht om zoveel mogelijk bestaand HvA meubilair te recyclen en een inrichting te bedenken die past bij de onderwijsvisie van de Faculteit Techniek, die flexibiliteit en duurzaamheid ademt, zijn zij samen met de toekomstig gebruikers aan de slag gegaan.

Architectuur voor Iedereen

De lezingenreeks is ook de aftrap van het jaarthema van Arcam: Architectuur voor Iedereen. In het panelgesprek na de lezing bespreken we met ervaringsdeskundigen en experts hoe er in het ontwerp rekening is gehouden met fysieke toegankelijkheid. Wat kom je tegen als ervaringsdeskundige bij een projectbezoek? Welke maatregelen zijn er genomen om dit onderwijsgebouw zo toegankelijk mogelijk te maken?

Voorafgaand aan de lezing ontmoeten ervaringsdeskundige Eric Groot Kormelink, specialist bij Cliëntenbelang Amsterdam (gebruiker van een elektrische rolstoel ), Tim Kroesbergen, expert digitale gezondheid (gebruiker van een elektrische rolstoel) en ontwerper Stefan Prins van Powerhouse Company elkaar voor een rondleiding door het gebouw.

Tijdens het panelgesprek delen zij hun ervaringen en tonen we een video van de ontmoeting.

Sprekers

Steven Delva (oprichter DELVA Landscape Architecture & Urbanism) geeft een introductie op het ontwerp van de binnentuin in de getransformeerde locatie van de Winterlezingen, het kantoor van Lieven de Key.

Stefan Prins (architect/partner Powerhouse Company) geeft een lezing over het ontwerp van het Jakoba Mulderhuis.

Gevolgd door een panelgesprek met Eric Groot Kormelink (Specialist bij Cliëntenbelang Amsterdam), Rick Kwekkeboom (Lector Langdurige Zorg en Ondersteuning, HvA), Jolijn Valk (voorzitter BNA) en Bert Zwiep (Directeur Facility Services UvA-HvA).

 

Praktische info en tickets

Alle Winterlezingen worden gehouden vanuit het nieuwe hoofdkwartier van woningcorporatie Lieven de Key.

Winterlezing #4 Jakoba Mulderhuis – Thema Onderwijs
Datum: dinsdag 21 februari 2023
Tijd: inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde 21.30 uur
Gratis koffie en thee tijdens inloop
NB: na aanvang van de lezing is het niet meer mogelijk om de zaal in te komen.
Adres: Lieven de Key HQ, Hoogte Kadijk 179-189, 1018 BK Amsterdam
Toegankelijkheid: De locatie is rolstoeltoegankelijk. Heb je extra ondersteuning (zoals een gebarentolk) nodig om dit evenement bij te wonen, bel of mail dan naar Arcam via 020 620 48 78 of arcam@arcam.nl
Tickets per lezing: € 15,- Regulier / € 10,- Student / We Are Public-leden gratis

Tickets zijn verkrijgbaar via de ticketbutton rechtsboven aan de pagina

Website by HOAX Amsterdam