Winterlezingen 2022: Sluisbuurt in uitvoering

Vijf lezingen, vijf thema's, vijf projecten

13.01—
10.02.22

15:30—18:00
Perdu

Voor het negende seizoen op rij trapt Arcam het jaar af met een reeks Winterlezingen. Tijdens de maanden januari en februari 2022 kun je je kennis over actuele bouwprojecten binnen de Amsterdamse architectuur aanscherpen. Met vijf lezingen op vijf donderdagen met vijf thema’s en projecten staat de ontwikkeling van de Sluisbuurt centraal.

De eerste ontwerpen voor de Sluisbuurt zijn inmiddels uitgegeven en in uitvoering. In de lezingen bespreken we deze ontwerpen en reflecteren we op de grotere ambities die daaraan ten grondslag liggen.

Met het livestream-ticket kijk je de Livestream live mee of kijk de lezing terug in je eigen tijd na afloop.

Voor wie?

Werk je aan de Sluisbuurt? Ben je toekomstig bewoner? Ben je begaan met de woningbouw- en duurzaamheidsopgave van Amsterdam of ben je gewoon geïnteresseerd in misschien wel de meest besproken nieuwe buurt van Amsterdam? Dan is deze reeks niet te missen!

Ambities van de Sluisbuurt

Voor de ontwikkeling van de Sluisbuurt zijn hoge ambities geformuleerd op het gebied van leefbaarheid, woonkwaliteit, duurzaamheid, architectonische kwaliteit en bereikbaarheid. Nu de bouw van de eerste projecten is gestart, moeten deze ambities ook in de praktijk worden gebracht. Hoe loopt dit proces? En ligt dit nog op koers? Met deze lezingenreeks werken we gezamenlijk toe naar het formuleren van lessen en adviezen om alle ambities ook bewaarheid te laten worden.

Programma

Complete stad: openbare ruimte en voorzieningen
Donderdag 13 januari
Sprekers: Mirjana Milanovic (Stedenbouwkundige, Hoofdontwerper Sluisbuurt, gemeente Amsterdam), Tess Broekmans (Urhahn) en Steven Delva (Delva Landscape Architecture & Urbanism)

Leefbaarheid en bereikbaarheid
Donderdag 20 januari
Sprekers: Caro van de Venne (partner directeur Barcode Architects), Oscar Vos (partner architect krft), Saskia Kluit (voorzitter van ROVER en Eerste Kamerlid voor GroenLinks), Burton Hamfelt (supervisor Sluisbuurt). Panelgesprek met sprekers en moderator, Mirjana Milanovic (Stedenbouwkundig ontwerper) en Burton Hamfelt (supervisor Sluisbuurt).

Onderwijs en campusvorming
Donderdag 27 januari
Sprekers: Ronald Schleurholts (cepezed), Michiel van Loon cq Robert Winkel (Mei architects & planners), Franc van Nunen (directeur operations, Huisvesting VU)

Woonkwaliteit en betaalbaarheid
Donderdag 3 februari
Sprekers: Branimir Medic (partner architect de Architekten Cie.), Anouk de Wit (directeur Van Eesteren Museum, Rapport Wonen op Hoogte). Panelgesprek metCody Hochstenbach (ovb), Nicole Maarsen – Maarsen Consultancy / Home.Earth, Branimir Medić en Anouk de Wit met aanvullingen van moderator en Mirjana Milanovic (Stedenbouwkundig ontwerper en lid supervisorteam Sluisbuurt).

Duurzaamheid en natuurinclusiviteit
Donderdag 10 februari
Sprekers: Raymond van Sabben (architect Paul de Ruiter Architects), Gerwin de Vries (eigenaar, landschapsarchitect FLUX Landscape architecture), Andy van den Dobbelsteen (Sustainability Coordinator bij TU Delft) en Ton Schaap, ovb (Stedenbouwkundige).

Tijdstip, locatie en tickets

Tijden:
15.00 uur Inloop
15.30 – 17.00 uur Livestream Lezing + panelgesprek
17.00 – Borrel
17.45 – Einde

Er is een bar aanwezig voor het kopen van een drankje voor of na aanvang.

Locatie
Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

Tickets:
Tickets op locatie: à € 15,-
Tickets voor livestream: € 5,-
Voordelig livestream passe-partout: € 20,-

NB: Met het livestream-ticket Kijk je de Livestream live mee of kijk de lezing terug in je eigen tijd na afloop.

De Winterlezingen 2022 komt tot stand in samenwerking met de gemeente Amsterdam