De fysieke en digitale werelden raken steeds meer met elkaar verweven terwijl nieuwe markten zoals drone delivery, micro-grids, digital twins en 3D printing nu deel uitmaken van het ontwerpproces. Architecten en planners die in het verleden de stad hebben vormgegeven, moeten nu toekomstige stadsprocessen delen met mensen als Uber, AirBnB Tesla en Google.
Welke rol zullen architecten spelen bij het maken van steden in de toekomst? Welke instrumenten zullen architecten nodig hebben voor deze slimme stadsontwerpprocessen?
We nodigen de ontwerpgemeenschap uit voor een hands-on Masterclass “Smart City Architecture for Architects” op woensdag 15 juni 2022. We laten een aantal 21e eeuwse uitdagingen voor de stad Amsterdam zien, en belangrijker nog, wat een slimme stadsarchitect als jij kunt doen om ze te helpen oplossen.
Programma
09.00 Inloop met koffie en thee
09.30 Welkom door Indira van ’t Klooster – Directeur Arcam
09.40 Introductie tot Smart Cities door Tom van Arman – Architect in Residence en Future City Maker
– Wat zijn Smart Cities?
– Wat is ‘Smart City Architectuur’?
– Wat betekent het voor ontwerpers?
11.00 Real World oplossingen van toekomstige stadspioniers
– Toekomstige mobiliteit met Vries Strookman, Amsterdam Drone Lab
– Slimme energie met Adriaan van Eck, (Trends & Technology)
12.15 Bring Your Own Picknick tussen de sensoren
Tom van Arman laat alle dataverzamelende sensoren op het Marineterrein zien, en wat we met de data doen om de stad te verbeteren
13.00 Amsterdam Agenda 2050 door Tom van Arman
13.30 Smart City toolkit & ontwerpsessie
-Amsterdam Smart City door Cornelia Dinca
– 3D Digital Twins on Amsterdam door Nicole Arcangel
– 3D Amsterdam en de METAVERSE door Kuba Jekiel en Daniel Doornink
15.00 Design sessie in drie groepen
16.30 Wrap-up met plenaire sessies en delen van gedachten en ideeën
17.15 Borrel
18.15 Einde
Sprekers
Vries Strokman, Amsterdam Drone Lab
De drones zijn er! Vries Strokman van Amsterdam Drone Lab laat u de vele user cases en drone tests zien die worden uitgevoerd op het Innercity Living Lab. Welke impact zal autonome bezorging of stedelijke luchtmobiliteit hebben op het toekomstige stadsontwerp?
Adriaan van Eck, Flexiblepower Alliance Network
Hoe ziet energieonafhankelijkheid eruit voor Amsterdam? Adriaan van Eck is slimme energie-expert, die leiding geeft aan lokale, nationale en internationale strategieën in de energietransitie. Adriaan zal laten zien welke afwegingen ontwerpers moeten maken voor een schonere, slimmere energie positieve toekomst.
Cornelia Dinca, Amsterdam Smart City
Al meer dan 10 jaar verbindt Amsterdam Smart City publieke en private partners aan hun open innovatieplatform. Cornelia is stedenbouwkundige en oprichter van Sustainable Amsterdam dat de mensen verbindt die de steden van morgen bouwen. Zij zal ontwerpers kennis laten maken met het programma en het ASC platform.
Nicole Archangel, gemeente Amsterdam / 3D Amsterdam (digital twin)
Nicole is informatiemanager bij Gemeente Amsterdam en projectcoördinator voor 3D.Amsterdam – de publieke digitale tweeling van de stad Amsterdam. Zij zal laten zien wat dit platform kan betekenen voor architecten en ontwerpers in hun eigen projecten en processen.
Kuba Jekiel, Rijnboutt
Kuba Jekiel, is afgestudeerd en praktiserend architect en mengt virtuele en fysieke werelden. Hij zal de kracht van immersieve technologieën zoals VR demonstreren als een innovatieve creatie tool voor architecten, planners en ontwerpers.
Daniel ‘kip’ Doornink, The New Base
Daan is de oprichter en directeur van The New Base – een bureau dat zich ook specialiseert in AR en Mixed Reality oplossingen. Daan zal u kennis laten maken met zijn Ravel platform waar we als avatars het Marineterrein kunnen ervaren in de Metaverse. Web3 en andere cutting edge technologieën zullen ons creëren en samenwerken aan design radicaal veranderen.
Sessies
Team 1 – Amsterdam 2030 “Future Mobility” – In de nabije toekomst zal ons stadscentrum alleen nog maar EV (Electric Vehicles) zijn. Vandaag testen auto’s zoals Tesla volledige AV (Autonomous Vehicle) mogelijkheden. In de nabije toekomst zullen autonome shuttles en vele andere zelfrijdende technologieën de infrastructuur, het luchtruim en de waterwegen van Amsterdam transformeren. Hoe zullen deze ontwrichtende toekomstige mobiliteitsoplossingen je ontwerpen, plannen en processen beïnvloeden? Wat voor mobiliteitssystemen zou u in uw projecten integreren?
Team 2 – Amsterdam 2040 “Energie Onafhankelijkheid” – De Nederlandse overheid is bezig met een overgang naar een fossielvrije toekomst. In 2040 zullen alle woningen in Nederland gasvrij zijn – en daarmee de weg vrijmaken voor een volledig elektrische toekomst. Met het oog op de opkomst van micro-grids, snelladen, slimme contracten/blokketens en virtuele energiecentrales, hoe zal deze energietransitie de manier waarop we leven in de komende 20 jaar beïnvloeden? Welke energieoplossingen ga je implementeren in je projecten en hoe zorgen deze systemen voor een gezondere, schonere en leefbaardere gebouwomgeving?
Team 3 – Amsterdam 2050 “Circulariteit – Zero Waste” – De stad Amsterdam heeft een gedurfd nieuw beleid geïnitieerd, genaamd de Circulaire Strategie van Amsterdam 2020-2025. Deze strategie is gebaseerd op een nieuw economisch model dat ecologisch veiliger en sociaal rechtvaardiger is. Met andere woorden, in 2050 hebben we nul afval en worden consumenten prosumenten. De stad richt zich op 3 ketens: 1) Voedsel en organische afvalstromen, 2) Consumptiegoederen, en 3) Gebouwde omgeving. Hoe zal onze stad eruit zien in deze context en toekomst van zero waste, voedsel- en waterzekerheid, en socio-economische duurzaamheid? En nog belangrijker, hoe zal onze toekomstige stad functioneren?
Voor wie?
Deze dag is bedoeld voor architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten en studenten afkomstig van Bouwkunde en aan Bouwkunde gerelateerde opleidingen.
De voertaal van de dag is Engels.
Locatie
De workshop vindt plaats bij COWO (Commandantszaal), de nieuwe ontmoetings- en werkplek op het Marineterrein.
Klik hier voor een routeomschrijving.
Aanmelden
Deelname aan de workshop is gratis. Registratie is verplicht en mogelijk tot aan de dag van de workshop.
Meld je aan via het inschrijfformulier.