Zomerwandeling Zuidas

Nieuwe Stad op Zondag 2024

18.08.24

13:00
Zuidas

Wandel mee door fascinerende buurten in ontwikkeling tijdens de architectonische zomerwandelingen van 2024 in de maanden juli, augustus en september. Maak een keuze uit de buurten P.C. Hooftstraat, Buiksloterham, Oostenburg of Zuidas.

De wandelingen op de Zuidas om 15.00 uur worden in het Engels gegeven!

Het Brutalisme is populairder dan ooit! Wist je dat er op de Zuidas ook enkele Brutalistische gebouwen te vinden zijn? Tijdens deze wandeling leiden we je langs deze brute gebouwen richting het nieuwe icoon van de Zuidas: Valley.

We beginnen de wandeling bij woningbouw in ontwikkeling. Zo is het onlangs opgeleverde project Stepstone van LEVS Architecten de eerste sociale hoogbouw op de Zuidas, met 216 sociale huurwoningen. The Pulse of Amsterdam is een U-vormig multifunctioneel complex met woningen, kantoren en culturele voorzieningen, ontworpen door MVSA en VMX en nog in aanbouw. In juni is de eerste hand gelegd aan een indrukwekkend stadsbos op 35 meter hoogte door Delva Lanscape & Urbanism.

Een stukje verderop zijn PI59 (het nieuwe hoofdkantoor van Philips) en het Strawinskyhuis getransformeerd en gerenoveerd tot nieuwe, hoogwaardige kantoorgebouwen. Het Brutalistische PI59 uit de jaren zeventig is grondig verbouwd door V8 Architects. Het oorspronkelijke stevige beton en gesloten karakter zijn vervangen door gebogen ramen en veel glas, wat zorgt voor een lichtere en elegantere uitstraling. Toch is het brutalistische karakter in rudiment gebleven, alleen verzacht en met meer ornamenten. De renovatie duurde achttien maanden, met extra duurzame maatregelen en een groene omgeving, waaronder een daktuin en een postzegelparkje.

En dan is er nog de Oude Rechtbank van Ben Loerakker die in 2013 is aangewezen als gemeentelijk monument. Met de tijdelijke en de nieuwe Rechtbank Amsterdam is er voor de oude rechtbank een nieuwe bestemming gevonden: een museum voor hedendaagse kunst, waar ook kunst gemaakt wordt. Een leuke wetenswaardigheid is dat kleinzoon Jan Loerakker, ook architect, betrokken is bij de huidige ontwikkelingen van het gebouw.

En dan komen we uiteindelijk uit bij de Valley: een echte blikvanger, dankzij de gedurfde en eigenzinnige architectuur. De drie torens – met hun spectaculaire uitkragende appartementen – vormen tezamen de met planten bedekte Valley, een woon- en werkgebouw op de Amsterdamse Zuidas, ontworpen door MVRDV in samenwerking met landschapsarchitect Piet Oudolf.

Praktische informatie

De Zomerwandelingen op de Zuidas vinden plaats op 18 augustus en 8 september 2024

Starttijden: 13.00 uur en 15.00 uur
Verzamelplek: Gustav Mahlerlaan 20, 1082 LC Amsterdam (The Pulse)
Tickets: € 15,-  Regulier | € 2,- Stadspas
We Are Public: leden gratis via de We Are Public website

Ticketkopers krijgen op de vrijdag voor de wandeling een e-mail met de laatste informatie en een herinnering van de verzamellocatie.

Tickets omruilen of annuleren is niet mogelijk. 

Kijk in de agenda voor de andere Zomerwandelingen en de bekendmaking van de specials. 

Agenda

18.08.24

13:00
Zuidas

18.08.24

15:00
Zuidas

08.09.24

13:00
Zuidas

08.09.24

15:00
Zuidas
Website by HOAX Amsterdam