Met “Architectuur voor iedereen” wil Arcam bijdragen aan een architectuurdebat dat voor iedereen toegankelijk is. Dat dit nog lang niet altijd het geval is, bleek afgelopen jaar al toen we in onze programmering specifiek aandacht besteedden aan de toegankelijkheid van gebouwen, publieke ruimte en activiteitenprogramma’s voor mensen met een beperking.
Op deze onderzoekspagina houden we je op de hoogte van alle artikelen en evenementen rondom het jaarthema ‘Architectuur voor Iedereen’.
Dérive wint Open Call en ontwerpt vaste opstelling Arcam
19 juli
‘De meeste mensen zijn andere mensen’, stelt Dérive. Daarom streven ze naar ‘universeel maatwerk’.
Voor de vaste opstelling stellen ze verrijdbare kabinetten voor op verschillende hoogten, en een wand-ruimte-kast-meubel dat de begane grond en de eerste verdieping verbindt.
De jury is onder de indruk van het ontwerp en waardeert de nieuwsgierigheid en onderzoekende houding van het team.
De hernieuwde Arcam-galerie opent op vrijdagmiddag 3 november om 17 uur.
Open Call Nieuws: Drie bureaus door naar volgende ronde
27 juni 2023
Arcam ontving 25 inzendingen op de oproep om een visie op een nieuwe vaste tentoonstellingsopzet in te dienen. De kwaliteit was hoog en de ideeën waren divers. Tijdens de selectie heeft de commissie gezocht naar ontwerpers die naar hun inzicht het beste in staat zouden zijn om de vraag van Arcam uit te werken tot een schetsontwerp in de tweede ronde.
Daarbij is vooral gekeken naar de mate waarin de ontwerpers een uitspraak doen over toegankelijkheid als ontwerpopgave, de mate waarin de inzending een visie op tentoonstellingsontwerp betreft en de mate waarin het portfolio aansluit op de ontwerpopgave.
OPEN CALL (deadline gesloten)
Ontwerp voor nieuwe vaste (tentoonstellings)opstelling Arcam
Arcam roept architecten, interieurarchitecten, kunstenaars en tentoonstellingsbouwers op om een ontwerpvisie in te sturen voor een universeler toegankelijke vaste tentoonstellingsopstelling voor de galerie van Arcam.
De eerste ronde bestaat uit een korte tekst met een visie op de opgave (circa 400 woorden)
Deze Open Call vindt plaats in het licht van het Arcam jaarprogramma ‘Architectuur voor Iedereen’ met aandacht voor universeel ontwerp binnen de architectuurwereld.
De winnaar zal het ontwerp, al dan niet samen met een bouwer, uitvoeren. Als geselecteerde ontwerper is er de mogelijkheid om je te verbinden aan Arcam als Architect in Residence voor de periode juli-december 2023.
Maak kennis met Séverine Kas en Ed. Bijman, Architects in Residence #1 van 2023
1 februari 2023
Om zowel het onderzoek als het publiek te informeren hebben we Séverine Kas (Accessibility) en Ed. Bijman (Rolstoelarchitectuur) uitgenodigd als Architects in Residence.
In de eerste helft van 2023 zijn zij onderdeel van het activiteitenprogramma dat in het teken staat van universele(re) toegankelijkheid. Ze voeden de Winterlezingen, excursies, de Amsterdamse Architectuurprijs en onze tentoonstellingen met hun blik op toegankelijkheid en universeel ontwerp.
Winterlezingen 2023: Toegang tot Amsterdam
januari 2023
Van 31 januari t/m 28 februari 2023 vindt de tiende editie plaats van de Winterlezingen. Dit jaar bespreken we vijf nieuwe en langverwachte projecten in Amsterdam die als blikvangers de toegang vormen tot een wijk of gebied: Sluishuis, De Entree Amsterdam Centraal, Entreepark en Paviljoen Amsterdam UMC, Jakoba Mulderhuis en Booking.com Headquarters. Deze hebben we ondergebracht in de thema’s wonen, openbare ruimte/OV, zorg, onderwijs en werken.
Maar hoe toegankelijk zijn deze prominente entreegebouwen voor mensen met een beperking?
Column Indira van 't Klooster
12 december 2021
Wat is de reden van het gebrek aan belangstelling voor toegankelijkheid in de bouwwereld, en op welke manier wil Arcam daar verandering in brengen? Je leest het in de introductiecolumn op het jaarthema door Indira van ’t Klooster, directeur Arcam.