Architectuur voor Iedereen

Arcam Jaarprogramma 2023

07.02.23 Arcam

Met “Architectuur voor iedereen” wil Arcam bijdragen aan een architectuurdebat dat voor iedereen toegankelijk is. Dat dit nog lang niet altijd het geval is, bleek afgelopen jaar al toen we in onze programmering specifiek aandacht besteedden aan de toegankelijkheid van gebouwen, publieke ruimte en activiteitenprogramma’s voor mensen met een beperking.

Op deze onderzoekspagina houden we je op de hoogte van alle artikelen en evenementen rondom het jaarthema ‘Architectuur voor Iedereen’.

Maak kennis met Séverine Kas en Ed. Bijman, Architects in Residence #1 van 2023
1 februari 2023

Om zowel het onderzoek als het publiek te informeren hebben we Séverine Kas (Accessibility) en Ed. Bijman (Rolstoelarchitectuur) uitgenodigd als Architects in Residence.

In de eerste helft van 2023 zijn zij onderdeel van het activiteitenprogramma dat in het teken staat van universele(re) toegankelijkheid. Ze voeden de Winterlezingen, excursies, de Amsterdamse Architectuurprijs en onze tentoonstellingen met hun blik op toegankelijkheid en universeel ontwerp.

Winterlezingen 2023: Toegang tot Amsterdam
januari 2023

Van 31 januari t/m 28 februari 2023 vindt de tiende editie plaats van de Winterlezingen. Dit jaar bespreken we vijf nieuwe en langverwachte projecten in Amsterdam die als blikvangers de toegang vormen tot een wijk of gebied: Sluishuis, De Entree Amsterdam Centraal, Entreepark en Paviljoen Amsterdam UMC, Jakoba Mulderhuis en Booking.com Headquarters. Deze hebben we ondergebracht in de thema’s wonen, openbare ruimte/OV, zorg, onderwijs en werken.

Maar hoe toegankelijk zijn deze prominente entreegebouwen voor mensen met een beperking?

Column Indira van 't Klooster
12 december 2021

Wat is de reden van het gebrek aan belangstelling voor toegankelijkheid in de bouwwereld, en op welke manier wil Arcam daar verandering in brengen? Je leest het in de introductiecolumn op het jaarthema door Indira van ’t Klooster, directeur Arcam.

Website by HOAX Amsterdam