Dit zijn de nieuwe partners van de Amsterdamse architectenbureaus

Een vijftiendelige interviewreeks

03.09.21 Indira van 't Klooster

Bij veel Amsterdamse architectenbureaus – veelal opgericht in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw – is een verjongingsslag gaande. de Architekten Cie., Benthem Crouwel Architects, Rijnboutt, LEVS architecten, Dok Architecten – overal zijn recent nieuwe partners aangesteld. Wat vinden de nieuwe partners belangrijk? Hoe werken zij binnen en buiten het bureau aan de actuele ontwerpopgaven? En wat is hun persoonlijke missie?

Vanaf september 2021 stellen we hen wekelijks aan jullie voor.

#15 15 december 2021
Dafne Wiegers, AHH

De hekkensluiter van de vijftien interviews is een van de jongste partners uit de reeks, een partner met een grote voorliefde voor games in architectuur. Maak kennis met Dafne Wiegers van AHH!

#14 8 december 2021
Cécilia Gross, Jos-Willem van Oorschot, Danny Esselman, Ton Venhoeven, Manfred Wansink, VenhoevenCS

Maak kennis met de vier partners van VenhoevenCS. Van natuurinclusief ontwerpen tot mobiliteitsprojecten, VenhoevenCS is een bureau met een integrale visie op grote en kleine complexe ruimtelijke vraagstukken.

#13 30 november
Bart Haazen en Albert Sikkema, BFAS+

In de maand dat we met deze reeks begonnen, september 2021, heeft ook BFAS+ twee nieuwe partners. Bart Haazen en Albert Sikkema leiden je langs hun favoriete projecten, veelal in Amsterdam.

#12 24 november 2021
Ralph Kieft, ZJA

Laat je meevoeren langs de civiele kunstwerken waar Ralph Kieft, ZJA’s nieuwste partner, met zoveel passie aan werkt.

#11 - 17 november 2021
Partners Pascal Cornips, Daniel Jongtien, Saartje van der Made en Joost Vos, Benthem Crouwel Architects

Als elfde in de reeks is het de beurt aan de nieuwste partners van Benthem Crouwel Architects, dat al veertig jaar bestaat, om zich aan je voor te stellen.

#10 - 9 november 2021
Hein Coumou, Sebastian van Berkel, Freek van Riet & Veerle Simons MUST Stedebouw

Sinds januari 2021 is de directie van MUST Stedebouw uitgebreid met Hein Coumou, Sebastian van Berkel, Freek van Riet en Veerle Simons. Leer deze jonge aanvulling op het directieteam kennen.

#9 - 3 november 2021
Jeroen Atteveld, Sjuul Cluitmans en Merijn de Jong, heren 5

Deze drie heren vormen samen met architect-partner en oprichter Jan Klomp het partnerteam van heren 5. Naast architect-partner zijn zij ook eigenaar van het architectenbureau uit Amsterdam Noord.

#8 - 27 oktober 2021
Marten de Jong en Erik Vrieling, de Architekten Cie.

Als achtste in deze reeks leren we de tekentafelfavorieten van Marten de Jong en Erik Vrieling van de Architekten Cie. kennen.

#7 - 19 oktober 2021
Josine van Gulik en Wilco van Oosten, Inbo

Bij Inbo Amsterdam aan het Koningin Wilhelminaplein werken Josine van Gulik en Wilco van Oosten als partners aan nieuwe beeldbepalers van de stad.

#6 - 12 oktober 2021
Jana Crepon en Aura Luz Melis, Inside Outside

Jana Crepon en Aura Luz Melis vertellen je welke twee dingen ze wilden bereiken toen ze vijf jaar geleden partner werden van het bureau Inside Outside dat in 1991 is opgericht door Petra Blaisse.

#5 - 5 oktober 2021
Duco Uytenhaak en Rob Wesselink, RU+PA rudy uytenhaak + partner architecten

Samen met Rudy Uytenhaak vormen partners Duco Uytenhaak en Rob Wesselink sinds 2015 een driemanschap.

#4 - 29 september 2021
Judith van der Poel, Niek Roozen Landscape

Sinds 2019 is Judith van der Poel partner/eigenaar van Niek Roozen Landscape. Als vierde in de reeks Nieuwe Partners stellen we haar aan je voor.

#3 - 22 september 2021
Maarten Castelijns, Rijnboutt

Maarten Castelijns is de jongste partneraanwinst van het multidisciplinaire Rijnboutt waar hij samen met zeven anderen het partner- en associateteam vormt.

#2 - 14 september 2021
Patrick Cannon, Dok architecten

Architect en eigenaar Patrick Cannon begon al in 1995 als tekenaar bij Atelier Zeinstra van der Pol (het huidige Dok architecten) en mag zich sinds 2016 eigenaar van Dok architecten noemen.

#1 - 7 september 2021
Christiaan Schuit en Surya Steijlen, LEVS

Sinds 2021 zijn Surya Steijlen en Christiaan Schuit toegetreden als partner tot de leiding van LEVS architecten. Samen met Marianne Loof, Adriaan Mout en Jurriaan van Stigt geven zij leiding aan het realiseren van LEVS’ ambities in complexe stedelijke opgaves.

Achtergrond

Binnen grote bureaus krijg je als jonge ontwerper sneller te maken met complexe opgaven en grotere opdrachten. Bovendien word je intern opgeleid door ervaren collega’s. Goede redenen om voor een gevestigd bureau te kiezen als net afgestudeerde ontwerper. Lange tijd was dat echter niet de trend.

De Tijdlijn Amsterdam 2000-2030 laat zien dat tussen 2000 en 2020 het aantal architectenbureaus in de Amsterdamse regio explodeerde van 365 in 2000 tot 1235 in 2020. De versplintering laat zich verklaren door de economische crisis die zich bij Amsterdamse architectenbureaus vooral tussen 2010 en 2014 liet voelen.

En dus begonnen jonge architecten massaal voor zichzelf. Soms omdat ze werden ontslagen of geen werk konden vinden, maar vaker omdat het de enige manier was om architectuur te bedrijven die paste bij de vele nieuwe rollen die ontwerpers voor zichzelf zagen weggelegd. Zij waren (en zijn) behalve architecten ook ontwikkelaar, grondleggers van coöperatieven en eigen opdrachtgever rond destijds nieuwe opgaven zoals krimp, leegstand, hergebruik, stedelijke metabolismen en stromen, en participatie.

Veel van deze bureaus – denk aan Powerhouse Company, DELVA Landscape Architecture & Urbanism, Marc Koehler Architects, Tom Frantzen, POSAD, LOLA Landscape Architects, BOOM Landscape, ZUS, NEXT Architects, Space and Matter, FABRICations, Olaf Gipser – zijn inmiddels zelf gevestigde namen geworden in de architectuurwereld. Het architectenveld bestaat sindsdien uit een wijd vertakt netwerk waarin ontwerpers flexibel en op maat kenniscoalities smeden met deskundigen uit disciplines waarvan we inmiddels zeggen dat ze aanverwant zijn (ecologen, sociologen, wetenschappers, design). Zo werden in hoog tempo nieuwe oplossingen voor een nieuwe werkelijkheid gevonden.

Terwijl de bouweconomie inmiddels, ook tijdens een covid-dip, weer volop draait, lijkt het aantal jonge architecten dat voor zichzelf begint, af te nemen. Gevestigde bureaus met een lange staat van dienst zijn momenteel gewilde werkgevers. Maar wie in dienst is van een groot bureau onder leiding van architecten als Mels Crouwel, Liesbeth van der Pol of Pi de Bruijn staat minder vanzelfsprekend in de schijnwerpers. We moesten dus tot onze spijt bekennen dat we de oprichters weliswaar goed kennen, maar hun opvolgers niet zo goed. Terwijl ze vaak al heel lang in dienst zijn en ‘grootgebracht’ in de bureaucultuur.

Hoe werken de nieuwe partners binnen en buiten het bureau aan de actuele ontwerpopgaven? En wat is hun persoonlijke missie? We zijn nieuwsgierig naar de manier waarop bureaus omgaan met de opleiding, werving en benoeming van nieuwe partners. Wordt elke associate automatisch partner bijvoorbeeld? Zijn er interne eisen of selectiecommissies? Hoe worden de nieuwe leiders voorbereid op hun nieuwe taak?

Met al deze vragen op zak, hebben we er een project van gemaakt. De komende weken stellen we de nieuwe partners van 10 grote Amsterdamse bureaus aan jullie en elkaar voor. En houden we jullie op de hoogte van de kennis die we daarbij opdoen.

Geïnteresseerd?

Denk jij dat jouw profiel er ook tussen moet staan? Of wil je de nieuwe partners leren kennen?

Neem dan contact op met Femke Gerritsma, Communicatie Arcam, via femke@arcam.nl

Website by HOAX Amsterdam