Thumbnail video Stadsrand-Noord

De resultaten van het Stadsranden-lab

Maak kennis met de resultaten in vijf video's.

20.11.20 Arcam

Vijf multidisciplinaire ontwerpteams hebben bijna een jaar lang gewerkt aan het onderzoeken van de stadsranden van Amsterdam onder de vlag van het Stadsranden-lab. Samen met betrokkenen werden nieuwe typologieën ontwikkeld, waarin verschillende rood-groen verhoudingen zijn uitgewerkt. De studie startte vanuit de grotere schaal van de stadsrand en koerste gedurende het proces af op stedenbouwkundige en architectonische oplossingen op de schaal van het bouwblok.

Het Stadsranden-lab: Stadsrand Noord - Waterlandscheg
Multidisciplinair team Stadsrand Noord

Harvey Otten, Harvey Otten Architectuur; Saline Verhoeven, Landschap Noord Holland; Bas Kok, Olivia media; Joost Vorstenbosch, XOOMlab; André Langenberg, BERGcs.

Lees ook ‘Vergaande plannen voor de rafelranden van Amsterdam‘ in de Amsterdambijlage van NRC op 21 november 2020: “Met architect Joost Vorstenbosch van bureau XOOMlab en stadsschrijver en bewoner van Amsterdam-Noord Bas Kok gaan we kijken naar de plek waar de barrière tussen stad en land bijna onoverbrugbaar lijkt, namelijk die van de A10 ter hoogte van de Schellingwouderbrug. Hier vormt de ringweg „een harde, nagenoeg onoverbrugbare scheidingswand”, zoals de beide teamleden beklemtonen, „de flats van Amsterdam-Noord en de natuur van Waterland liggen door die verkeersader rug aan rug: het stadse Noord ligt erbinnen, Landelijk Noord erbuiten, alsof Noord Waterland niet mag zien en Waterland Noord niet. Maar eigenlijk zouden ze juist op elkaar gericht moeten zijn””. 

Het Stadsranden-lab Amsterdam: Stadsrand West - Scheg van West
Multidisciplinair team Stadsrand West

Ahmed Oueld Hadj, Dutch Architect BV; Ahmed Baadoud, voormalig Stadsdeelvoorzitter; Wouter Pocornie, 26H.

Het Stadsranden-lab Amsterdam: Stadsrand Zuidwest - Amsterdamse Bosscheg
Multidisciplinair team Stadsrand Zuidwest

Misja van Veen, Dana Behrman, Maria Zafeiriadou en Cadgas Delen, Van Berkel en Bos UNStudio; Maarten Ouboter, Waternet; Christopher Hendrik en John de Vries, Rademacher / De Vries; Peppie Wiersma, LUDWIG.

Het Stadsranden-lab: Stadsrand Zuidoost - Diemerscheg
Multidisciplinair team Stadsrand Zuidoost

Jannie Vinke, ANA architecten; Gert Jan Wisse en Simona Serafino, Bureau B+B; Walter Dresscher, De Natuurlijke Stad; Lars Mosman, DubbelL buurtontwikkelaars; Esther Vlaswinkel, SVP.

Het Stadsranden-lab: Stadsrand Zuid - Amstelscheg
Multidisciplinair team Stadsrand Zuid

Marjan van Herpen en Claudia Temperilli, Clubhaus Architecten; Machiel Spaan, M3H; Robert Koerts, ROC Amsterdam; Remco Rolvink en Berrie van Elderen, bureau VE-R.

De ontwerpstudie ‘Stadsranden-lab’ is een gezamenlijk initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam en Ymere en mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken. De Hogeschool van Amsterdam, de Academie van Bouwkunst Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en het Van Eesteren Museum werken mee als kennispartners.

Website by HOAX Amsterdam