Do Janne Vermeulen

Architect in Residence #2 van 2019

04.02.19 Arcam

Do Janne Vermeulen, medeoprichter van Team V Architectuur, vertelt waarom zij tijdens haar rol als Architect in Residence in het tweede kwartaal onderzoek doet naar Smart Cities – Steden verbeteren met Big Data. 

“We leven steeds meer in smart cities: iedere dag vinden we de weg met navigatie systemen, real-time krijgen we informatie over files en we vinden elkaar en onze spullen via allerlei apps. Maar wat betekent dit voor de toekomst van architectuur en stedenbouw? Hoe gebruiken we data nu en straks bij het ontwerpen maar ook bij het beleven van de stad?

We werken aan het Atlasgebouw in Eindhoven met haar slimme licht-infrastructuur en ik was in Toronto waar enorm veel gesproken wordt over SideWalkLabs die een super-smart stadsdeel willen ontwikkelen. Het zette nog meer aan het denken:

In een slimme stad wordt veel data verzameld en gebruikt. Big Data. Wat levert het verzamelen van zoveel data ons op? En wat is de keerzijde? Hoe zit het bijvoorbeeld met privacy? Dit zijn grote, bijna filosofische vraagstukken waar we eindeloos over kunnen discussiëren. Wij als ontwerpers, architecten, stedenbouwers brengen een duidelijke invalshoek in: wat is het effect op de fysieke omgeving? Hoe kunnen we ontwerpend acteren, reageren en initiëren in een omgeving waarin de digitale wereld een steeds grotere rol speelt?

In mijn periode als Architect in Residence verkennen we dit onderwerp met uiteenlopende experts. Hoe gebruiken wij Big Data en ‘the internet of things’ om steden en gebouwen beter te maken? Kunnen we openbare ruimte, mobiliteit en publieke gebouwen daardoor beter, en duurzamer, ontwerpen? Onze Cities worden steeds meer Smart, wat ik wil onderzoeken is: hoe stellen wij als ontwerpers ons daar optimaal op in.”

Over Do Janne Vermeulen

Do Janne Vermeulen is één van de oprichters van Team V Architectuur. Zij is als architect-directeur onder meer verantwoordelijk voor het ‘smart building’ Atlasgebouw op de Technische Universiteit Eindhoven en de hybride houten woontoren HAUT in Amsterdam. Naast haar werk als architect is Do Janne juryvoorzitter van het BNA Next Step Program, dat jonge getalenteerde architectenbureaus begeleidt. Ook is zij lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam.

Website by HOAX Amsterdam