Open Call Private_Eye_Butler_Spy

Speculatief ontwerp van het huis in een getechnologiseerde, gedigitaliseerde toekomst

23.11.21 Anne Vera Veen

Arcam roept architecten, ontwerpers, kunstenaars en makers (in opleiding) op om een speculatief ontwerp in te dienen voor het huis van de getechnologiseerde en gedigitaliseerde toekomst.

De geselecteerde projecten worden tentoongesteld in de tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy in Arcam van maart t/m juni 2022 aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam.

Wat: Open Call voor een (speculatief) ontwerp van het huis in een getechnologiseerde/gedigitaliseerde toekomst
Wanneer: deadline Open Call: 16 januari 2022 / Tentoonstelling: 11 Maart 2022
Waar: expositie bij Arcam aan de Prins Hendrikkade 600 in Amsterdam
Voor wie:  ruimtelijk denkers/architecten/ontwerpers/makers (in opleiding)
Waarom: als onderdeel van Private_Eye_Butler_Spy, een tentoonstelling over de toenemende technologisering van het huis en de stad

Afbeelding 1: Met dit interieur uit 1969 ontwierp Colombo een futuristisch interieur waarin geavanceerde technologische ontwikkelingen zijn geïntegreerd. Zo waren er tv’s op meerdere locaties samengevoegd met het plafond of muur en was de slaapkamer een volledig afsluitbare ruimte voorzien van klimaatcontrole. 

Afbeelding 2: Voor deze science fiction vervolgfilm uit 2017 van ‘Blade Runner’ (1982) borduurden production designers Dennis Gassner en Alessandra Querzola voort op het toekomstbeeld van 1982. Het appartement van hoofdpersonage K is voorzien van een virtuele vriendin genaamd Joi. Dit AI-systeem wordt als hologram in het huis geprojecteerd door een mechanische arm aan het plafond. 

Afbeelding 3: In deze filmstill uit ‘2001: A Space Odyssey’ (1068)  zie je een ruimte die is voorzien van een smart system met een computer geïntegreerd in de muur rechts. Er wordt gespeculeerd op nieuwe manieren van wonen in combinatie met technologie die de zwaartekracht manipuleert.

Inleiding

De groeiende rol van data, algoritmes, robotics en artificial intelligence verandert ook onze fysieke leefomgeving. In de tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy onderzoekt Arcam hoe de gebouwde omgeving in en om ons huis verandert als gevolg van de toenemende technologisering en digitalisering.

Hoe ontwikkelen smart systems in de huiselijke sfeer zich en welke impact heeft dat op het ontwerp van woningen? Worden huisrobots volwaardige bewoners en brengt dat nieuwe ontwerpopgaven met zich mee? Hoe beïnvloedt de tendens om altijd online verbonden te zijn onze manier van leven, en welke impact heeft dit op de architectuur van onze leefomgeving? Hoe verandert de conceptuele relatie die mensen hebben met hun omgeving? Wordt een slim huis een levende entiteit die je als vriend, spion, sportcoach, psychiater of butler kunt beschouwen? Hoe uiten de fysieke en materiële impact van digitale netwerken zich op onze directe leefomgeving?

Met deze Open Call roepen we architecten of ruimtelijk denkers op om hun visie op het huis van de toekomst beeldend uit te werken. Deelnemers hebben de vrijheid om een realistisch dan wel speculatief, utopisch dan wel dystopisch ontwerp te maken. De focus moet liggen op het ruimtelijke ontwerp van het huis en/of directe omgeving, maar in dit ontwerp kunnen complexe sociale, economische, ecologische, post-anthropocene of buitenaardse toekomstscenario’s tot uiting komen.  Experimentele en conceptuele werken worden toegejuicht!

Output

Het speculatief ontwerp kan in verschillende vormen worden ingediend:

– Als 2D-beeld, bijvoorbeeld in de vorm van een tekening, render, fotocollage of anders.
– Als 3D-ruimtelijk ontwerp, bijvoorbeeld in de vorm van een maquette.
– Als video, bijvoorbeeld een animatie.
– Als ruimtelijke installatie

Indienen

Dien je project uiterlijk op zondag 16 januari 2022 in via het online formulier*

Vermeld in je aanmelding of het beeld dat je indient het werk zelf is, of een afbeelding van het werk.
Dien een tekst in van max. 250 woorden in het Engels of Nederlands.
Dien een korte bio in van max. 100 woorden.

*Je kunt je voorstel of het werk ook opsturen via wetransfer naar annevera@arcam.nl onder de vermelding ‘Open Call Private Eye’

Deelnemers

Deze oproep staat open voor alle makers, creatievelingen, architecten, interieurontwerpers, landschapsontwerpers, stedenbouwkundigen en ruimtelijk denkers. We moedigen zowel studenten, autonome makers en professionals uit om hun werk in te dienen.

Het ingediende werk kan individueel of in groep zijn ontwikkeld. We juichen een interdisciplinair perspectief en een experimentele (multimediale) uitwerking toe.

Zowel nieuw als bestaand werk komt in aanmerking voor selectie.

Selectiecriteria

Uit de ingezonden projecten kiest Arcam vijf projecten die worden tentoongesteld bij Arcam tijdens de tentoonstelling Private Eye_Butler_Spy

In de selectie houden we rekening met:

– Hoe goed het project aansluit op het thema van de tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy
– Hoezeer de technologisering van de maatschappij onderdeel is van het speculatieve ontwerp
– Hoe uitvoerbaar/realiseerbaar het project is binnen in de tentoonstelling (qua productie, grootte, benodigde techniek, … )
– De kwaliteit van de beeldende uitwerking van het project
– De conceptuele onderbouwing van het speculatieve toekomstscenario

Tentoonstelling

De werken die geselecteerd worden, worden tentoongesteld als onderdeel van Private_Eye_Butler_Spy die opent op 11 maart 2022. Een interview met de makers wordt gepubliceerd op de website van Arcam. Geselecteerde deelnemers kunnen hun werk toelichten in een publiek programma als onderdeel van het randprogramma van de tentoonstelling (tussen maart en juni 2022).

We vragen de geselecteerde deelnemers om op 7 & 8 maart 2022 hun werk zelf te komen installeren. Voor de geselecteerde werken is een bescheiden productiebudget beschikbaar.

Vragen?

Voor vragen over de open call kan je mailen naar programmamaker Anne Vera Veen:

Website by HOAX Amsterdam