Raumplan

Architect in Residence #2 van 2022

08.12.21 Arcam

50.000 woningen in coöperatieve vorm? Raumplan onderzoekt de mogelijkheden

De gemeente Amsterdam wil dat in 2040 10% van de Amsterdamse woningvoorraad als wooncoöperatie is uitgevoerd. Dat betekent dat over 20 jaar ongeveer 50.000 huurwoningen zijn (om)gebouwd met nieuwe vormen van eigendom en zeggenschap. Oftewel: evenveel woningen als nu in Amsterdam-Noord staan. Of vier keer IJburg.

Als dat lukt, biedt deze nieuwe woonvorm betaalbare huisvesting, meer grip aan bewoners op hun woonomgeving en woonwensen, én een alternatief voor winst op grond en vastgoed in Amsterdam. Dat lijkt ons geweldig! Maar is het ook haalbaar? Tot nu toe komt deze woonvorm slechts kleinschalig tot stand. De initiatieven zijn op één hand te tellen, en de 20 projecten die de komende jaren van start gaan, zijn te klein om bovenstaande ambitie te halen.

We vroegen Raumplan (David Klinkhamer en Roel van der Zeeuw) naar de kansen, mogelijkheden en valkuilen van wooncoöperaties. Roel van der Zeeuw is een van de architecten van de Nieuwe Meent (sinds 2018, i.s.m. Time to Access) en Raumplan ontwerpt de mede-opdrachtgeverschap Samen IJzersterk (sinds 2020) op Centrumeiland.

Tussen juli en december 2022 delen zij met ons als Architect in Residence hun bevindingen in een reeks wandelingen, debatten en blogs over wat deze coöperatieve ontwikkelvorm voor Amsterdam kan betekenen.

 

 

Meedenken?

Wil je Raumplan iets meegeven voordat ze aan hun residency beginnen? Mail dan naar Isanne Damen, Projectleider Arcam isanne@arcam.nl

Over Raumplan

Raumplan is in 2019 opgericht door David Klinkhamer en Roel van der Zeeuw. Het bureau combineert architectuur met (coöperatieve) projectontwikkeling met een focus op kwalitatieve toevoegingen aan de Nederlandse woningbouwopgave. Op de tekentafel liggen momenteel vier appartementengebouwen in en buiten Amsterdam, een groot semi-publiek gebouw met hotel in Overamstel en de herbestemming van een oud kazernegebouw in Ede. Daarnaast is Raumplan actief in het initiëren en (gedelegeerd) ontwikkelen van nieuwe projecten.