Tijdlijn Amsterdam 2000-2030

Nieuwe tijdelijke tentoonstelling aan de kade van Arcam

10.03.21 Arcam

De periode 2000 – 2030 is een fascinerend tijdperk, waarin we van hausse naar crisis gingen, en van waaruit de stad langzaam weer aan het opkrabbelen is. De invloed van corona op de ontwikkeling van de stad is een volgende grote vraag. In de afgelopen decennia is de context rondom woningbouw, opdrachtgeverschap, ruimtelijke ambities en grootstedelijke projecten meermaals radicaal veranderd. Die veranderingen brengen we in kaart met onze nieuwe tijdlijn: Amsterdam 2000 – 2030.

Er is ontzettend veel gebeurd in de stad de afgelopen twintig jaar. Van de ontwikkeling van de Zuidas naar de ophef rondom de Sluisbuurt. Van de volumebouw the Whale de hoogbouw van de Pontsteiger. En van oude iconen als de Silodam tot nieuwe iconen als de Noord Zuidlijn. In het souterrain van Arcam reis je nu door de laatste twee decennia van Amsterdam heen met de nieuwe tijdlijn.

De groei en krimp van een stad

Vanaf het jaar 2000 gaat Amsterdam een turbulente periode tegemoet, waarin de stad zowel groeit als krimpt in cijfers. De ontwikkelingen van de stad in deze periode is aan de hand van data van het CBS toegelicht. Ervaar bijvoorbeeld de crisis aan de hand van de afnemende aantallen aan bouwprojecten en woningbouw. Of ontdek de gigantische groei van de laatste vijf jaar weergegeven in staafdiagrammen en lijngrafieken.

 

De toekomst volgens..

Met de Tijdlijn kijken we niet alleen terug op projecten en gebeurtenissen die het beeld van de stad bepaald hebben vanaf het jaar 2000, we kijken ook vooruit. Vandaar de tijdsaanduiding 2000-2030!

Met de laatste deur, die het decennium 2020-2030 beslaat, kijken we samen met ontwerpers, makers en visionairs vooruit naar de nabije toekomst in woord en beeld. De deur verandert steeds mee met de staande tentoonstelling. Onder aan deze pagina vind je alle toekomstvisies.

Verantwoording Tijdlijn Amsterdam 2000 – 2030
Redactie: Jaap Huisman (journalist Het Parool, auteur Architectuur in Amsterdam 2010–2020), Sabine Lebesque (architectuurhistoricus en senior adviseur ruimtelijke kwaliteit bij Grond en Ontwikkeling, gemeente Amsterdam.) en Arcam

Bronnen: gebouwdin.amsterdam.nl, Stadsarchief Amsterdam, de genomineerden en winnaars van de Amsterdamse Architectuurprijs (A.A.P.), de Zuiderkerkprijs en de Arcam POCKETS. Ontwerp: Studio Berry Slok, print: RIWI.

 

 

Website by HOAX Amsterdam