Tijdlijn Amsterdam 2000-2030

Nieuwe tijdelijke tentoonstelling aan de kade van Arcam

10.03.21 Arcam

De periode 2000 – 2030 is een fascinerend tijdperk, waarin we van hausse naar crisis gingen, en van waaruit de stad langzaam weer aan het opkrabbelen is. De invloed van corona op de ontwikkeling van de stad is een volgende grote vraag. In de afgelopen decennia is de context rondom woningbouw, opdrachtgeverschap, ruimtelijke ambities en grootstedelijke projecten meermaals radicaal veranderd. Die veranderingen brengen we in kaart met onze nieuwe tijdlijn: Amsterdam 2000 – 2030.

Er is ontzettend veel gebeurd in de stad de afgelopen twintig jaar in de stad. Van de ontwikkeling van de Zuidas naar de ophef rondom de Sluisbuurt. Van de volumebouw the Whale de hoogbouw van de Pontsteiger. En van oude iconen als de Silodam tot nieuwe iconen als de Noord Zuidlijn. In het souterrain van Arcam reis je nu door de laatste twee decennia van Amsterdam heen met de nieuwe tijdlijn.

De groei en krimp van een stad

Vanaf het jaar 2000 gaat Amsterdam een turbulente periode tegemoet, waarin de stad zowel groeit als krimpt in cijfers. De ontwikkelingen van de stad in deze periode is aan de hand van data van het CBS toegelicht. Ervaar bijvoorbeeld de crisis aan de hand van de afnemende aantallen aan bouwprojecten en woningbouw. Of ontdek de gigantische groei van de laatste vijf jaar weergegeven in staafdiagrammen en lijngrafieken.

De toekomst van een stad
We blikken niet alleen terug op de projecten en gebeurtenissen in Amsterdam, maar kijken ook vooruit! Aan de hand van lezingen, debatten en andere bijeenkomsten gaat Arcam de komende maanden input verzamelen om een voorspelling te doen over wat ons de komende jaren te wachten staat.

Tijdlijnroutes
Wandel of fiets langs de gebouwen uit de Tijdlijn

Ga zelf op ontdekkingstocht met onze Tijdlijnroutes via de online Architectuurgids! Wandel of fiets langs highlights van de afgelopen twee decennia. De gebouwen die je vindt op de Tijdlijn bij Arcam hebben we voor deze online routes verdeeld over Noord, Oost, Zuid en West.

Amsterdam Noord

We beginnen met Amsterdam Noord, het stadsdeel dat sinds de eeuwwisseling een enorme transformatie heeft ondergaan. Deze route begint bij Arcam, waar je eerst een bezoekje kan brengen aan de tijdlijn. Vervolgens ontdek je de voortdurende groei en verandering van de stad langs de IJ-oevers aan de Noord- én de Zuidkant.

Een perfecte introductie met onze hoofdstad, gemakkelijk te doen tijdens een dagje Amsterdam met de trein en OV-fiets vanaf Amsterdam Centraal.

Verantwoording Tijdlijn Amsterdam 2000 – 2030
Redactie: Jaap Huisman (journalist Het Parool, auteur Architectuur in Amsterdam 2010–2020), Sabine Lebesque (architectuurhistoricus en senior adviseur ruimtelijke kwaliteit bij Grond en Ontwikkeling, gemeente Amsterdam.) en Arcam

Bronnen: gebouwdin.amsterdam.nl, Stadsarchief Amsterdam, de genomineerden en winnaars van de Amsterdamse Architectuurprijs (A.A.P.), de Zuiderkerkprijs en de Arcam POCKETS. Ontwerp: Studio Berry Slok, print: RIWI.