Waterpaviljoen Sluisbuurt

Online Tentoonstelling

19.04.21 Arcam

De Sluisbuurt, gelegen aan het noordwestelijke deel van Zeeburgereiland,  is momenteel volop in ontwikkeling. Het is een van de meest besproken nieuwbouwbuurten in Amsterdam. Vanwege de vele hoogbouw moet de openbare ruimte kwalitatief hoogwaardig zijn. Het meest indrukwekkende stukje publieke ruimte binnen de Sluisbuurt is het Waterplein. Door het wegvallen van een fietsbrug naar de Sluisbuurt is ruimte ontstaan voor een Waterplein met een houten paviljoen.

Maar hoe zou zo’n paviljoen eruit kunnen zien?

Masterclass

Op 11 februari 2021 vond vanuit Arcam een online masterclass over houtbouw plaats in opdracht van de gemeente Amsterdam. Tijdens deze Masterclass kregen elf geselecteerde (jonge) architecten les van een aantal toonaangevende ontwerpexperts op het gebied van hout. Onderdeel van deze dag was een ontwerpstudio waarin de deelnemers voorstellen maakten als ontwerpoefening voor het Houten Paviljoen aan het Waterplein in de Sluisbuurt. Het ontwerp moest hout als hoofdmateriaal hebben. Ook van belang in de plannen waren de houtverbindingen.

Het Waterplein

De belangrijkste openbare ruimte van de Sluisbuurt is het Waterplein, dit plein moet het hart van de buurt worden. Hier komen alle publieksfuncties en belangrijke fietsroutes samen. Daarnaast is er de ambitie voor het Waterplein om ruimte te creëren voor een intensief en divers watersportprogramma, aantrekkelijk voor bewoners van de Sluisbuurt, Zeeburgereiland en de omgeving. 

Online Tentoonstelling
Waterpaviljoen Sluisbuurt

Alle uitgewerkte ontwerpen en plannen van de deelnemende architecten worden in de maanden april en mei 2021 onthuld en zijn hier online te bewonderen!

De ontwerpen dienen ter inspiratie voor de gemeente Amsterdam en ter lering voor de architecten. Uit de ontwerpen wordt niet geselecteerd voor uitvoering. 

Hout is het meest traditionele bouwmateriaal, en tegelijkertijd het meest actuele. [...] Innovatieve ontwikkelingen, zoals CLT (cross laminated timber), zorgen ervoor dat hout enorme mogelijkheden biedt voor grote overspanningen en hoge constructies, passend bij de Sluisbuurt.
Niels Geerts
Maria Piels
Inbo
Jochem Alferink
Studio PROTOTYPE
Niels Geerts
de Architekten Cie.
Olly Veugelers
MVRDV
Alexander Beeloo
krft
Murtada Alkaabi
KCAP
Maria Vasiloglou en Victor Verhagen
LAGADO Architects
Anna Geenen en David Schmidt
Site Practice
Marianne Mentink
Matthew Riches
Studio Apollo
Kinan Fleihan
Space&Matter
Experts Masterclass

De Masterclass Hout werd gegeven door vijf architecten van drie verschillende bureaus:

Juho Grönholm, Antti Nousjoki en Samuli Woolson, founding partners van het bureau ALA Architecten. Dit bureau is verantwoordelijk voor het ontwerp van Oodi, de bibliotheek in Helsinki. Typerend voor dit gebouw is de imponerende houten gevel.

Do Janne Vermeulen, architect-directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Zij maakte het ontwerp voor een van de hoogste houten-hybride gebouwen ter wereld, Haut in het Amstelkwartier.

Philomene van Vliet, medeoprichter van BOOM Landscape. Duurzaamheid en klimaat zijn belangrijke aspecten in haar werk als landschapsarchitect. Het bureau BOOM Landscape maakte i.s.m. Burton Hamfeld en Ruimte en Duurzaamheid het stedenbouwkundig plan voor de Sluisbuurt.

In opdracht van

Website by HOAX Amsterdam