Bestuur & Programmaraad
Bestuur
Arcam wordt bestuurd door een team van zes bevlogen architectuurprofessionals en -liefhebbers.
Anke Huntjens
Bestuurslid Eigen Haard / Voorzitter Bestuur Arcam
Anke Huntjens
Bestuurslid Eigen Haard / Voorzitter Bestuur Arcam
Anke Huntjens studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Gedurende haar loopbaan heeft zij in verschillende functies gewerkt aan de vernieuwing van stedelijke gebieden zoals de Schilderswijk in Den Haag en de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Begonnen als projectleider bij de gemeente Den Haag en Schiedam vervolgde ze haar werk bij Lieven de Key in Amsterdam en daarna bij Ymere. Tussen 2016-2022 was zij bestuurder van Pre Wonen; een woningcorporatie in de regio Haarlem. Anke is sinds 2023 bestuurslid van Eigen Haard, waar zij samen met Arco Groothedde het bestuur vormt. In het bestuur van Eigen Haard is Anke onder andere verantwoordelijk voor Ontwikkeling & Wonen.
Amsterdam is een voorbeeld van een krachtige, ongedeelde stad. De stad en de regio staan voor grote opgaven en blijven zich ontwikkelen. In de reflectie op de stad en haar opgaven vervult Arcam een belangrijke rol. Ik vind het een eer om hier vanuit het bestuur van Arcam een bijdrage aan te mogen leveren.
Tess Broekmans
Stedenbouwkundige/partner Urhahn stedenbouw en strategie
Tess Broekmans
Stedenbouwkundige/partner Urhahn stedenbouw en strategie
Tess Broekmans is partner en mede-eigenaar van Urhahn stedenbouw en strategie, een Amsterdams bureau gespecialiseerd in binnenstedelijke transformatie. Tess is opgeleid als stedenbouwkundige aan de TU Delft. Naast haar werk geeft ze les aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, de master Sustainable Urban Design in Lund (Zweden) en is ze vakcoördinator bij de PEP, het professioneel ervaringsprogramma voor de beroepservaringsperiode.
“Stedenbouw gaat voor mij om het maken van vitale steden vanuit de gedachte dat de stad van ons allemaal is. Met presentatie, reflectie en onderzoek houdt Arcam de stad en haar bewoners scherp.”
Cathelijne Hermans
Adviseur, Rebel Transitie Management
Cathelijne Hermans
Adviseur, Rebel Transitie Management
Cathelijne Hermans werkt bij Rebel aan transities in de fysieke leefomgeving. Vaak gaat het om vraagstukken waarin het optimaliseren van het bestaande niet voldoende is. Cathelijne neemt vanaf 2022 de rol van penningmeester in het bestuur van Arcam op zich.
“De combinatie van de groei en verdichting van steden, klimaatverandering en onze behoefte aan een leefbare omgeving zorgt voor een stapeling aan uitdagingen. Dit vraagt om nieuwe oplossingen en samenwerkingen, die niet vanzelf tot stand komen”.
Tobias Verhoeven
Directeur, Synchroon
Tobias Verhoeven
Directeur, Synchroon
Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig waarbij Tobias verantwoordelijk is voor de commerciële activiteiten zoals acquisitie, conceptontwikkeling en corporate communicatie. Tobias begon aan de basis als projectontwikkelaar en is na verschillende functies binnen Synchroon, sinds 2018 statutair directeur.
Tobias is een levend voorbeeld van de doelgroep van Synchroon: de moderne stedeling. ‘Ik woon samen met mijn vrouw en vier jonge kinderen in Amsterdam. Dat is een bewuste keuze. Ik hou van de dynamiek van de stad en vind het boeiend om te werken aan en in de stad.’
‘Ik vind het een eer om in het bestuur van Arcam te zitten en op deze manier een bijdrage te mogen leveren aan de missie van Arcam. Het vanuit architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp belichten en verkennen van de actuele stedelijke opgaven die de komende jaren impact zullen hebben op de stad.’
Robbert van der Vliet
Advocaat, RPV Advocatuur in Amsterdam
Robbert van der Vliet
Advocaat, RPV Advocatuur in Amsterdam
Robbert van der Vliet is advocaat bij RPV Advocatuur in Amsterdam. Op diverse gebieden geeft hij adviezen aan en procedeert hij voor met name ondernemingen en (maatschappelijke) organisaties. Met een juridisch speelveld dat voortdurend in beweging is, verliest hij het spel achter de regels geen moment uit het oog. Hij is bestuurslid van Arcam sinds januari 2018.
‘In een land met ruim 17 miljoen architecten gaat ieder gesprek over de toekomst van onze gebouwde omgeving ook over onze visie op een wereld waarin we allemaal zouden willen leven. Wie dat gesprek wil voeren, kan in Amsterdam niet om Arcam heen.’
Roger Tan
Onafhankelijk strategisch adviseur en bestuurder (o.a. BNA)
Roger Tan
Onafhankelijk strategisch adviseur en bestuurder (o.a. BNA)
Roger Tan is onafhankelijk bestuurder en multi-disciplinair consultant met expertise in architectuur, technologie en de gebouwde omgeving. Komend vanuit een bedrijfskundige informatie technologie achtergrond heeft hij zowel in de directie van toonaangevende architectenbureaus en als bestuurder van de BNA een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van digitalisering in de gebouwde omgeving. Op dit moment is hij naast bestuurder van Arcam ook voorzitter van Stichting BIM Loket en lid van de Bouw Digitaliserings Raad.
‘Voor de vraagstukken en uitdagingen in de gebouwde omgeving van de stad Amsterdam worden meer en meer innovatieve, digitale oplossingen gevonden. Het lijkt me vanzelfsprekend dat Arcam op vergelijkbare wijze innovatieve digitale middelen inzet om deze vraagstukken te agenderen en te bespreken. Ik draag hier graag mijn steentje aan bij!’
Programmaraad
De programmaraad bestaat uit een diverse groep professionals uit de wereld van de architectuur en gerelateerde sectoren, die Arcam input geeft bij het samenstellen van het programma en meedenkt over de invulling van het programma.
Wouter Pocornie
Architect, stedenbouwkundige en onderzoeker
Wouter Pocornie
Architect, stedenbouwkundige en onderzoeker
Wouter Pocornie, 1986, is een architect, stedenbouwkundige en onderzoeker. Als student en nu als professional heeft hij nationale en internationale ervaring in het werkveld waarin hij vaak vanuit de gemeenschap werkt. Nu werkt Wouter aan verschillende projecten en initiatieven via zijn eigen eenmanszaak 26H, waarmee hij ook geregeld betrokken is bij projecten buiten zijn directe discipline. Wouter werkt via Bijlmer Believers 3.0 aan strategievorming en positionering binnen Amsterdam Zuidoost, is Partner bij Prospect Eleven, Partner/Onderzoeker bij The Black Archives Bijlmer, en is naast de Programmaraad van Arcam ook toegetreden als commissielid bij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Met zijn rol binnen de Programmaraad van Arcam streeft Wouter naar het verrijken van sociaal-maatschappelijke en culturele perspectieven op de Amsterdamse architectuur, interdisciplinaire dialoogvormen en samenwerkingen met lokale ondernemers en buurtorganisaties. In het kort: Via architectuur een dialoog op gang brengen dat gaat leiden tot mooie stadsportretten.
Judith van der Poel
Landschapsarchitect-directeur, Niek Roozen Landscape
Judith van der Poel
Landschapsarchitect-directeur, Niek Roozen Landscape
Judith (1979) heeft Tuin- en Landschapsinrichting gestudeerd in Velp (2001) en heeft de Academie van Bouwkunst in Amsterdam afgerond (2015) als landschapsarchitect. In 2019 heeft Judith de stap gezet om Niek Roozen op te volgen als directeur en eigenaar van het bureau. Samen met Herman als partner zal zij het bureau en de bureaufilosofie voortzetten.
Belangrijke kwaliteiten van Judith zijn haar sterke concepten en de uitwerking daarvan, waarbij de bestaande kwaliteiten van het landschap een belangrijk uitgangspunt zijn.
Judith werkt veel in China, waar grootschalige landbouw en toerisme projecten op de rand van grote steden steeds belangrijker worden. Niek Roozen Landscape maakt realistische plannen, waarin natuur, voedsel, recreatie en cultuur samenkomen en elkaar versterken.
Pınar Balat
Architect-oprichter, Studio Pınar Balat
Pınar Balat
Architect-oprichter, Studio Pınar Balat
Pınar Balat, geboren in Ankara in 1986, is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in METU Ankara en haar Masterdiploma in woningbouw van UPM in Madrid. In 2015 richtte ze haar eigen bureau, Studio Pınar Balat op, om de kwestie van ‘wonen’ in de schaal van de woning en de stad te bestuderen, door onderzoek en praktijk te combineren.
In de afgelopen jaren heeft ze bij verschillende architectuur- en stedenbouwbureaus in Nederland gewerkt, zoals de Architecten Cie., Burton Hamfelt, Urhahn, Karres en Brands en BURA, vooral op woningbouwprojecten en binnenstedelijke verdichtingsopgaves. Zij heeft ook (ontwerpend) onderzoek gedaan naar ‘thuis voelen’ in Amsterdam met de steun van Stimuleringsfonds en de gezonde stad en stedeling van de toekomst met de steun van BNA. Sinds maart richt zij zich weer volledig op haar eigen bureau en ze streeft ernaar bij te dragen aan sociaal geïntegreerde, rechtvaardige en duurzame stedelijke omgevingen.
Khashayar Ghiabi
Projectontwikkelaar
Khashayar Ghiabi
Projectontwikkelaar
Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doet Khashayar vanuit de passie om waarde toe te voegen. Hij koppelt zijn professionele expertise aan het streven om meer duurzame, inclusieve en betaalbare plekken te creëren waarin wonen en werken voor burgers uit alle lagen van de bevolking mogelijk wordt én blijft. De sleutel tot dergelijke inclusieve plekken is niet eenvoudig, maar het begint bij het naar elkaar luisteren en veelvoudig samenwerken om zo ‘verroeste’ (stedelijke) systemen te doorbreken.
Het doorbreken van dergelijke systemen en het bij elkaar brengen van partijen om vervolgens vanuit een gemeenschappelijke deler aan de slag te gaan is met de paplepel ingegoten vanuit zijn voormalige rol als Programmamaker bij Pakhuis de Zwijger en Kennismanager/ projectmanager bij BPD. En natuurlijk dagelijkse kost hier bij Arcam. Betekenisvolle en bijzondere gebouwen en gebieden zijn daarvan het resultaat.
Annuska Pronkhorst
architectuurhistoricus en partner van Crimson Historians & Urbanists
Annuska Pronkhorst
architectuurhistoricus en partner van Crimson Historians & Urbanists
Annuska Pronkhorst (1978) is architectuurhistoricus en partner van Crimson Historians & Urbanists. Met Crimson werkt ze aan verschillende projecten op het gebied van stedenbouw en architectuur, waarbij historisch onderzoek en projectontwikkeling worden gecombineerd. Binnen Crimson geeft zij leiding aan onderzoeks- en adviesprojecten op het vlak van herbestemming en transformatie van monumentale objecten en gebieden. Daarnaast is ze medeoprichter van de multidisciplinaire postacademische ‘Independent School for the City’ in Rotterdam.
Van 2007-2013 was zij werkzaam als programmamanager voor Hofbogen BV en was zij verantwoordelijk voor de fysieke en conceptuele herontwikkeling van de 19e-eeuwse verhoogde spoorlijn die door het centrum van Rotterdam loopt en deze verbindt met de buitenwijken. In 2018 werd ze lid van de Amsterdamse ‘Commissie Ruimtelijke Kwaliteit’/ Commissie 3 en aansluitend in 2019 voorzitter van Commissie Monumenten van de CRK. Die commissie adviseert de gemeente Amsterdam over de integrale kwaliteit van de fysieke omgeving: stedenbouw, openbare ruimte, cultuurgeschiedenis en monumenten. In 2019 trad ze toe tot de Raad van Toezicht van Kunstinstituut Melly.
‘Binnen de programmaraad van Arcam wil ik mijn kennis over het verleden en het heden van de stad Amsterdam inzetten voor het denken over de toekomstige stad. Het cultuurhistorisch perspectief vormt daarin een rode draad.’
Thijs Turel
Sociaal Wetenschapper bij AMS Institute
Thijs Turel
Sociaal Wetenschapper bij AMS Institute
Opgeleid als sociaal wetenschapper heeft Thijs Turel sinds 2007 jaar in technologische domeinen gewerkt aan een breed scala van maatschappelijke vraagstukken. Sinds 2012 heeft hij zich toegelegd op het technologieontwerp, de ethiek en het bestuur van slimme steden. Eerst vanuit het perspectief van de elektriciteitsnetbeheerder, waarbij Thijs zich richtte op het ontwerp van slimme oplaadsystemen voor auto’s.
Momenteel brengt hij onderzoekers en praktijkmensen samen op het gebied van verantwoorde stedelijke digitalisering bij het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions. Samen proberen we een slimme stad te ontwerpen die menselijk is en past in de context van een liberale democratie. Thijs heeft een gave om abstracte discussies over bestuur en ethiek concreet te maken in termen van technologische systemen. Ook is hij initiatiefnemer van het Responsible Sensing Lab.
Peter van Assche
Architect en oprichter Bureau SLA
Peter van Assche
Architect en oprichter Bureau SLA
Peter van Assche werd architect na een succesvolle carrière in experimentele wiskunde. Hij is de oprichter van bureau SLA, een architectenbureau dat zich met inspirerende ontwerpen inzet voor een inclusieve samenleving in een circulaire economie. Het bureau bestaat uit een team van architecten, bouwkundigen en bouwers, ondersteund door architectuurhistorici, landschapsarchitecten en energie-experts. Naast opdrachten van buitenaf werkt het bureau op eigen initiatief én met eigen mankracht aan projecten waarin het experiment gezocht wordt. Onder het motto Invent, Design & Build worden materiaalgebruik, energie, afvalstromen, smart living & working en ontwikkeltrajecten onderzocht en uitgevoerd. Peter van Assche is voorzitter van de Commissie Welstand en Monumenten in Utrecht en supervisor architectuur voor het Utrechtse Beurskwartier. Hij is aangesteld als lector Architecture & Circular Thinking op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Het lectoraat richt zich in woord, beeld en daad op een nieuw architectonisch repertoir voor een circulaire economie. Peter doceert regelmatig aan Cornell University (NY) en is momenteel STO visiting professor aan het Karlsruhe Institute for Technology (Duitsland).
Najah Aouaki
Econoom en Grootstedelijk strateeg
Najah Aouaki
Econoom en Grootstedelijk strateeg
Najah Aouaki is econoom en grootstedelijk strateeg. Met Aouaki Concepts ontwikkelt ze strategieën, concepten en innovatieve projecten gericht op het uitdagen van het huidige economische paradigma en de manier waarop we ons onze toekomst voorstellen – van het initiëren van culturele projecten, het organiseren van gemeenschapsinitiatieven tot het ontwikkelen van strategisch beleid. Aouaki benadert de stad als een levend ecosysteem, de software van de stad zoals zij die omschrijft. Momenteel werkt ze aan de ontwikkeling van een integrale strategie voor welzijns- en welvaartsopbouw voor de stad Amsterdam al, met speciale aandacht voor de arbeidersklasse en gemeenschappen van kleur, als antwoord op de groeiende ongelijkheid, marktkrachten en bevooroordeelde perspectieven die de inclusiviteit bedreigen.