Als directeur tentoonstellingen en curator van Eye Filmmuseum heeft Jaap Guldemond de aanzet gegeven tot een tentoonstellingsbeleid waarin de relatie tussen film en beeldende kunst centraal staat. Met zijn ervaring in het tentoonstellen van film, adviseert Jaap als programmaraadslid voor Arcam ook bij het tentoonstellen van architectuur, dat altijd als ingewikkeld wordt gezien omdat je het origineel niet kan laten zien. Voorheen was Jaap Guldemond Senior Conservator bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Hoofd Collecties en Presentaties bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo en Conservator bij het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Bestuur & Programmaraad
Bestuur
Arcam wordt bestuurd door een team van zeven bevlogen architectuurprofessionals en -liefhebbers.

Gerard Comello
Partner, Lingotto

Gerard Comello
Partner, Lingotto
Gerard Comello is opgeleid aan de TU in Delft en koos na een korte carrière als architect bij diverse bureaus in Nederland en Engeland voor de rol van opdrachtgever. Na een start bij New Deal voor de ontwikkeling van het Oostelijk Havengebied en een periode van zelfstandig gedelegeerd ontwikkelaar, kwam Lingotto in het vizier. Daar werkt hij, inmiddels als partner en mede-eigenaar, met veel plezier aan vooral binnenstedelijke complexe projecten en gebiedsontwikkelingen.
‘Arcam is een begrip in Amsterdam als het centrum van denken over architectuur en de stad. Ik vind het zeer de moeite waard om een bijdrage te kunnen leveren aan deze organisatie om daarmee de toekomst van Arcam te kunnen vormgeven en te waarborgen.’

Tess Broekmans
Stedenbouwkundige/partner Urhahn stedenbouw en strategie

Tess Broekmans
Stedenbouwkundige/partner Urhahn stedenbouw en strategie
Tess Broekmans is partner en mede-eigenaar van Urhahn stedenbouw en strategie, een Amsterdams bureau gespecialiseerd in binnenstedelijke transformatie. Tess is opgeleid als stedenbouwkundige aan de TU Delft. Naast haar werk geeft ze les aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, de master Sustainable Urban Design in Lund (Zweden) en is ze vakcoördinator bij de PEP, het professioneel ervaringsprogramma voor de beroepservaringsperiode.
“Stedenbouw gaat voor mij om het maken van vitale steden vanuit de gedachte dat de stad van ons allemaal is. Met presentatie, reflectie en onderzoek houdt Arcam de stad en haar bewoners scherp.”

Marjolijn van Goethem
Partner Harbers & Van Goethem

Marjolijn van Goethem
Partner Harbers & Van Goethem
Marjolijn van Goethem heeft haar sporen verdiend als woordvoerder en strategisch adviseur met vooral veel ervaring in de stedelijke ontwikkeling. Ze werkte voor bestuurders uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, in de Tweede Kamer en voor diverse organisaties. Als adviseur weet ze feilloos de vinger op de zere plek te leggen en in crisissituaties blijft ze stevig overeind. Met haar trainingsbureau Harbers & Van Goethem focust Marjolijn op de ethische kant van haar vak. Een slecht besluit wordt immers nooit een goed verhaal.

Cathelijne Hermans
Associate Director Mobiliteitstransitie/Strategisch Adviseur, Royal HaskoningDHV

Cathelijne Hermans
Associate Director Mobiliteitstransitie/Strategisch Adviseur, Royal HaskoningDHV
Cathelijne Hermans werkt bij Royal HaskoningDHV aan programma’s en projecten die bijdragen aan een duurzame en veerkrachtige stedelijke leefomgeving. Mobiliteit en het veranderende gebruik van de steeds schaarser wordende openbare ruimte in de stad zijn daarbij vaak het vertrekpunt. Cathelijne neemt vanaf 2022 de rol van penningmeester in het bestuur van Arcam op zich.
De groei en verdichting van steden, het toenemende belang van leefbaarheid en de opkomst van nieuwe technologieën stellen steden voor nieuwe uitdagingen. Daarbij is het zaak dat we de mens centraal stellen, vraagstukken integraal bekijken en samen werken aan oplossingen voor de stad van morgen.
“Het vormgeven van de stad van morgen is een collectieve en multidisciplinaire inspanning. Ik lever daar graag mijn bijdrage aan, als inwoner van Amsterdam, als adviseur en als bestuurder van Arcam.”

Tobias Verhoeven
Directeur, Synchroon

Tobias Verhoeven
Directeur, Synchroon
Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig waarbij Tobias verantwoordelijk is voor de commerciële activiteiten zoals acquisitie, conceptontwikkeling en corporate communicatie. Tobias begon aan de basis als projectontwikkelaar en is na verschillende functies binnen Synchroon, sinds 2018 statutair directeur.
Tobias is een levend voorbeeld van de doelgroep van Synchroon: de moderne stedeling. ‘Ik woon samen met mijn vrouw en vier jonge kinderen in Amsterdam. Dat is een bewuste keuze. Ik hou van de dynamiek van de stad en vind het boeiend om te werken aan en in de stad.’
‘Ik vind het een eer om in het bestuur van Arcam te zitten en op deze manier een bijdrage te mogen leveren aan de missie van Arcam. Het vanuit architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp belichten en verkennen van de actuele stedelijke opgaven die de komende jaren impact zullen hebben op de stad.’

Robbert van der Vliet
Advocaat, AKDP Advocaten

Robbert van der Vliet
Advocaat, AKDP Advocaten
Robbert van der Vliet is partner bij AKDP Advocaten in Amsterdam . Op diverse gebieden geeft hij adviezen aan en procedeert hij voor met name ondernemingen en (maatschappelijke) organisaties. Met een juridisch speelveld dat voortdurend in beweging is, verliest hij het spel achter de regels geen moment uit het oog. Hij is bestuurslid van Arcam sinds januari 2018.
‘In een land met ruim 17 miljoen architecten gaat ieder gesprek over de toekomst van onze gebouwde omgeving ook over onze visie op een wereld waarin we allemaal zouden willen leven. Wie dat gesprek wil voeren, kan in Amsterdam niet om Arcam heen.’

Roger Tan
Onafhankelijk strategisch adviseur en bestuurder (o.a. BNA)

Roger Tan
Onafhankelijk strategisch adviseur en bestuurder (o.a. BNA)
Roger Tan is onafhankelijk bestuurder en multi-disciplinair consultant met expertise in architectuur, technologie en de gebouwde omgeving. Komend vanuit een bedrijfskundige informatie technologie achtergrond heeft hij zowel in de directie van toonaangevende architectenbureaus en als bestuurder van de BNA een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van digitalisering in de gebouwde omgeving. Op dit moment is hij naast bestuurder van ARCAM ook voorzitter van Stichting BIM Loket en lid van de Bouw Digitaliserings Raad.
‘Voor de vraagstukken en uitdagingen in de gebouwde omgeving van de stad Amsterdam worden meer en meer innovatieve, digitale oplossingen gevonden. Het lijkt me vanzelfsprekend dat Arcam op vergelijkbare wijze innovatieve digitale middelen inzet om deze vraagstukken te agenderen en te bespreken. Ik draag hier graag mijn steentje aan bij!’
Programmaraad
De programmaraad bestaat uit een diverse groep professionals uit de wereld van de architectuur en gerelateerde sectoren, die Arcam input geeft bij het samenstellen van het programma en meedenkt over de invulling van het programma.

Wouter Pocornie
Architect, stedenbouwkundige en onderzoeker

Wouter Pocornie
Architect, stedenbouwkundige en onderzoeker
Wouter Pocornie, 1986, is een architect, stedenbouwkundige en onderzoeker. Als student en nu als professional heeft hij nationale en internationale ervaring in het werkveld waarin hij vaak vanuit de gemeenschap werkt. Nu werkt Wouter aan verschillende projecten en initiatieven via zijn eigen eenmanszaak 26H, waarmee hij ook geregeld betrokken is bij projecten buiten zijn directe discipline. Wouter werkt via Bijlmer Believers 3.0 aan strategievorming en positionering binnen Amsterdam Zuidoost, is Partner bij Prospect Eleven, Partner/Onderzoeker bij The Black Archives Bijlmer, en is naast de Programmaraad van Arcam ook toegetreden als commissielid bij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Met zijn rol binnen de Programmaraad van Arcam streeft Wouter naar het verrijken van sociaal-maatschappelijke en culturele perspectieven op de Amsterdamse architectuur, interdisciplinaire dialoogvormen en samenwerkingen met lokale ondernemers en buurtorganisaties. In het kort: Via architectuur een dialoog op gang brengen dat gaat leiden tot mooie stadsportretten.

Judith van der Poel
Landschapsarchitect-directeur, Niek Roozen Landscape

Judith van der Poel
Landschapsarchitect-directeur, Niek Roozen Landscape
Judith (1979) heeft Tuin- en Landschapsinrichting gestudeerd in Velp (2001) en heeft de Academie van Bouwkunst in Amsterdam afgerond (2015) als landschapsarchitect. In 2019 heeft Judith de stap gezet om Niek Roozen op te volgen als directeur en eigenaar van het bureau. Samen met Herman als partner zal zij het bureau en de bureaufilosofie voortzetten.
Belangrijke kwaliteiten van Judith zijn haar sterke concepten en de uitwerking daarvan, waarbij de bestaande kwaliteiten van het landschap een belangrijk uitgangspunt zijn.
Judith werkt veel in China, waar grootschalige landbouw en toerisme projecten op de rand van grote steden steeds belangrijker worden. Niek Roozen Landscape maakt realistische plannen, waarin natuur, voedsel, recreatie en cultuur samenkomen en elkaar versterken.

Danielle Huls
Architect en partner, KettingHuls

Danielle Huls
Architect en partner, KettingHuls
Daniëlle Huls is architect en leidt samen met Monica Ketting het architectenbureau KettingHuls. Ze studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft en behaalde eveneens haar diploma aan de Architectural Association School of Architectuur (AA) in Londen.
Op dit moment werkt het bureau aan de gebiedsontwikkeling voor de Oranjewerf in Amsterdam-Noord, een nieuw woon-werkgebied, Amstel Design District, langs de Duivendrechtse vaart in Ouder-Amstel en een cluster van woongebouwen rondom een nieuwe haven in Nobelhorst Almere.
‘Wij willen de menselijke ervaring, herinnering en verbeelding van de omgeving bloot leggen. Wij zijn ruimdenkers met oog voor de geleefde omgeving, daagse schoonheid en de trage mens.’

Pınar Balat
Architect-oprichter, Studio Pınar Balat

Pınar Balat
Architect-oprichter, Studio Pınar Balat
Pınar Balat, geboren in Ankara in 1986, is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in METU Ankara en haar Masterdiploma in woningbouw van UPM in Madrid. In 2015 richtte ze haar eigen bureau, Studio Pınar Balat op, om de kwestie van ‘wonen’ in de schaal van de woning en de stad te bestuderen, door onderzoek en praktijk te combineren.
In de afgelopen jaren heeft ze bij verschillende architectuur- en stedenbouwbureaus in Nederland gewerkt, zoals de Architecten Cie., Burton Hamfelt, Urhahn, Karres en Brands en BURA, vooral op woningbouwprojecten en binnenstedelijke verdichtingsopgaves. Zij heeft ook (ontwerpend) onderzoek gedaan naar ‘thuis voelen’ in Amsterdam met de steun van Stimuleringsfonds en de gezonde stad en stedeling van de toekomst met de steun van BNA. Sinds maart richt zij zich weer volledig op haar eigen bureau en ze streeft ernaar bij te dragen aan sociaal geïntegreerde, rechtvaardige en duurzame stedelijke omgevingen.

Khashayar Ghiabi
Ontwikkelaar bij Kondor Wessels Vastgoed

Khashayar Ghiabi
Ontwikkelaar bij Kondor Wessels Vastgoed
Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doet Khashayar vanuit de passie om waarde toe te voegen. Hij koppelt zijn professionele expertise aan het streven om meer duurzame, inclusieve en betaalbare plekken te creëren waarin wonen en werken voor burgers uit alle lagen van de bevolking mogelijk wordt én blijft. De sleutel tot dergelijke inclusieve plekken is niet eenvoudig, maar het begint bij het naar elkaar luisteren en veelvoudig samenwerken om zo ‘verroeste’ (stedelijke) systemen te doorbreken.
Het doorbreken van dergelijke systemen en het bij elkaar brengen van partijen om vervolgens vanuit een gemeenschappelijke deler aan de slag te gaan is met de paplepel ingegoten vanuit zijn voormalige rol als Programmamaker bij Pakhuis de Zwijger en Kennismanager/ projectmanager bij BPD. En natuurlijk dagelijkse kost hier bij Arcam. Betekenisvolle en bijzondere gebouwen en gebieden zijn daarvan het resultaat.

Hester Aardse
Architectuurhistoricus en gebiedsadviseur, Monumenten en Archeologie Amsterdam

Hester Aardse
Architectuurhistoricus en gebiedsadviseur, Monumenten en Archeologie Amsterdam
Hester Aardse is architectuurhistoricus en werkt sinds 1998 als gebiedsadviseur bij Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam. Binnen deze functie houdt zij zich bezig met een verscheidenheid aan thema’s waaronder cultureel erfgoed uit de 19e en 20e eeuw, industrieel erfgoed, sociale huisvesting, architectuur, stedenbouw en openbare ruimte. Hester is deskundige op het gebied van het gebruik van erfgoedwaarden als inspiratiebron voor het ontwerp van stedelijke herontwikkelingsprojecten en op het gebied van de toepassing van erfgoedwaarden in bestemmingsplannen. Sinds twee jaar is Hester onderdeel van de Programmaraad, waar zij onder meer adviseert over de invulling van de Winterlezingen.

Jaap Guldemond
Hoofd Tentoonstellingen EYE Filmmuseum
