Koude Oorlog Fietsroute

Fietsroute langs de Openbare Schuilplaatsen van Amsterdam

12.10.22 Arcam

In het kader van het Koude Oorlog Weekend op 22-23 oktober 2022 deelt Arcam de fietstour van de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog. Deze fietsroute, samengesteld door Kees van Leeuwen, voert je in 12 kilometer langs openbare schuilplaatsen in Amsterdam.

In 1951 verzocht de Rijksinspecteur voor de Burgerlijke Verdediging, een afdeling van Binnenlandse Zaken, aan alle Provincies en gemeenten om een schuilplaatsenplan in te dienen. Amsterdam noemde het bouwen van de verschillende schuilplaatsen: ‘PLAN ‘- (met het jaartal van uitvoering erachter). Het eerste schuilplaatsenplan van Amsterdam werd ‘PLAN- 1952- 1953’ genoemd. Dit eerste plan was bedoeld om 193 schuilplaatsen te bouwen, allemaal voor 100 personen.

Hoe Amsterdam dit plan heeft uitgewerkt, welke ontwikkelingen zich opstapelden in de jaren die volgden en welke schuilplaatsen je nu nog kan bezoeken, ontdek je in deze Koude Oorlog Fietsroute.

De route voert langs Arcam, dus kom tijdens onze openingstijden langs voor een pauze en een bezoek aan onze tentoonstellingen!

Fietsroute in beeld
De routeomschrijving vind je in de fietsroute-pdf zelf
Website by HOAX Amsterdam