Bekijk je Wijk

Omgevingseducatie in Amsterdam

Laat je leerlingen wandelen door hun eigen wijk en kom meer te weten over stedenbouw en architectuur. Maak een maquette met een stadsdocent en leer met andere ogen naar de stad kijken.

Leerlingen worden uitgedaagd om vanuit de rol van architect, bewoner of stedenbouwkundige zelf een ontwerp en een maquette te maken. De wandeling is in verschillende stadsdelen te doen: Centrum, Zuid, Oost, West, Nieuw West en Zuidoost.

Wat is het?
Bekijk je Wijk is een wijkgericht architectuurprogramma voor leerlingen van het Amsterdams voortgezet onderwijs. Het project heeft als doel jongeren enthousiast te maken voor de bebouwde omgeving om hen heen. Met Bekijk je Wijk ontdek je de stad samen met de stadsdocenten van Arcam. In dit wijkgerichte project gaan leerlingen aan de slag met architectuur, stedenbouw en verhalen. Het programma is ontwikkeld voor alle stadsdelen: Nieuw West, Noord, Oost, West, Zuid, Zuidoost of het Centrum.

Lesprogramma
Tijdens een wandeling door de wijk ontdekken de leerlingen samen met architectuurdocenten bijzondere architectuur, verhalen van vroeger en nu en toekomstplannen voor hun wijk. Ter voorbereiding ontvangen de leerlingen een kaart van hun wijk die ze in de klas tijdens een voorbereidende les van hun eigen docent leren gebruiken. Het project wordt afgesloten met een workshop, waarin de leerlingen in groepjes aan de slag gaan met hun ideeën voor de buurt.

 

Kom je liever met de klas naar Arcam? Bekijk-je-wijk centrum vind plaats bij Arcam en is ook geschikt voor scholen buiten Amsterdam.

Bekijk-je-Wijk CENTRUM

De afgelopen jaren zijn veel plekken in de stad aangepast en verdicht. Ook rondom Arcam, in het Oosterdok is een transformatie geweest. De wandelroute is uitgezet over een deel van het voormalige marineterrein aan de Kattenburgerstraat. We starten bij Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) en lopen langs het Scheepvaartmuseum naar het terrein. Onderweg bekijken de leerlingen gebouwen uit verschillende eeuwen. Ze horen het bijzondere verhaal van deze opmerkelijke plek en worden uitgedaagd mee te denken over de transformatie van het terrein.

Voor wie?
Het project is geschikt voor alle leerlingen van het voortgezet onderwijs. Maatwerk kan geleverd worden voor primair onderwijs.

Voor alle niveaus
Voor ieder schoolniveau is er een lessenserie:

– Lessenserie ‘Bewoner’ – vmbo
– Lessenserie ‘Stedenbouwkundige’ – havo, vwo
– Lessenserie ‘Architect’ – vmbo-t, havo, vwo

Elke lessenserie bestaat uit een voorbereidende les, een begeleide wandeling door de wijk en een workshop. Per wijk vind je een beschrijving van de lessenseries. Zo kun je zelf bekijken welke lessenserie geschikt is voor jouw leerlingen.

Praktische informatie
Geschikt voor: alle klassen vmbo-havo-vwo
Duur wandeling: 1,5 uur
Duur workshop: 2 uur
Aantal leerlingen: maximaal 30 (1 docent per max 8-12 leerlingen)
*Boekingen kunnen ook betaald worden met de CJP-pas en het cultuurgebonden budget.

 

Meer weten of reserveren?
Neem contact met ons op!

Deze scholen gingen je voor:

Website by HOAX Amsterdam