Close to reality

Omgevingseducatie in Amsterdam

Kijk samen met je leerlingen naar de geschiedenis van bijvoorbeeld het Museumplein en leer alles over het maken van een maquette op ware schaal. En dat gewoon vanuit je slaapkamer of klaslokaal!

Wat is het?
Bij de lessenserie Close to Reality kijk je samen met je leerlingen naar de geschiedenis van het Museumplein en leer alles over het maken van een maquette op ware schaal. Dat doe je niet bij Arcam maar gewoon vanuit je slaapkamer of klaslokaal! De opdracht zal worden geïntroduceerd aan de hand van een actueel gebouw. Na het programma weten leerlingen wat de eisen zijn van de omgeving, de doelgroep en het ontwerp. Het programma voldoet aan de eisen voor Culturele Kunstzinnige Vorming om kennis te maken met de discipline: Architectuur.  

 

Lesprogramma
Aan de hand van een interactieve theorieles leren de stadsdocenten van Arcam de leerlingen alles over de geschiedenis en het ontwerp van het Museumplein.  Vervolgens helpen ze de leerlingen op weg met het maken van een zelfgemaakte maquette in een scheppende-les (praktijk). Leerlingen leren in dit programma kijken naar hun omgeving en maken kennis met begrippen zoals: schaal en ontwerp. Ook krijgen ze inzicht in alle stappen die een architect doorgaat om een gebouw te ontwerpen.

Ondanks dat het programma speciaal is ontwikkeld om thuis uit te kunnen voeren, wanen de leerlingen zich helemaal op het Museumplein. Net echt dus… close-toreality! 

Voor wie?
Het project is geschikt voor alle leerlingen van het voortgezet onderwijs. Maatwerk kan geleverd worden voor primair onderwijs.

Voor alle niveaus
Voor ieder schoolniveau is er een lessenserie:

– Lessenserie ‘Bewoner’ – vmbo
– Lessenserie ‘Stedenbouwkundige’ – havo, vwo
– Lessenserie ‘Architect’ – vmbo-t, havo, vwo

Elke lessenserie bestaat uit een voorbereidende les, een begeleide wandeling door de wijk en een workshop. Per wijk vind je een beschrijving van de lessenseries. Zo kun je zelf bekijken welke lessenserie geschikt is voor jouw leerlingen.

Praktische informatie

Elke lessenserie bestaat uit een voorbereidende les en twee workshopdagen.
Introductie les: 2 uur
Duur eerste les: 2 uur
Workshop deel 1: 2 uur
Workshop deel 2: 2 uur

*Boekingen kunnen ook betaald worden met de CJP-pas en het cultuurgebonden budget. 

 

Meer weten of reserveren?
Neem contact met ons op!

Deze scholen gingen je voor: