Jonas

Orange Architects, 2022

Nautisch verleden

Op een smalle kavel aan de haven van IJburg staat Jonas: een stoer en kolossaal gebouw met relatief compacte woningen. Jonas telt 190 middeldure huurwoningen, 83 casco koopwoningen en een scala aan ondersteunende voorzieningen. Het gebouw is ontworpen door Orange Architects en refereert aan het nautische verleden van Amsterdam. De naam aan het Bijbelse verhaal van Jonas en de walvis.

Openbaar toegankelijk

De rug-aan-rug woningen hebben een middengang die verbreed is tot een ‘canyon’, zodat er daglicht diep het gebouw kan. Deze openbaar toegankelijke ‘canyon’ is ook de ontsluiting van het hele gebouw en vormt de route naar de gemeenschappelijke daktuin. Op de begane grond bevinden zich kantoren, horeca, plus een filmzaal en huiskamer. De voorzieningen in de plint zijn ook voor de buurt toegankelijk. Voor de hoofdentree van het gebouw ligt een compact plein met tribune, waar in de zomer buiten films vertoond kunnen worden.

Scheepsbouw

De gevel van Jonas is van zink, de overige hoofdmaterialen zijn hout (FSC) en beton. Dankzij de skeletconstructie die gebaseerd is op traditionele scheepsbouw, zijn de woningen geplaatst in ‘de huid’ van het gebouw. Hierdoor kwam er in het midden ruimte voor de canyon en de patio. Deze binnenzijde voelt door het gebruik van hout zacht en warm aan. De koopwoningen variëren van studio’s tot appartementen en duplex woningen. De woonoppervlaktes variëren tussen de 74 en 166 m2; die van de huurappartementen tussen 43 tot 52 m2.

Sprookje

De delen van het gebouw hebben sprookjesachtige benamingen: vanuit de Huiskamer loop je door de ‘staart’ van Jonas en kom je in de Canyon. Vanaf de eerste verdieping kunnen de bewoners via het kronkelachtige bergpad helemaal naar het Dakstrand. De Canyon en het Bos vormen het centrale deel en vormen vanaf de begane grond imposante atriums over alle verdiepingen. Het Bos is een patio met drie grote, volwassen bomen tussen varens. Hier bevindt zich een aantal commerciële ruimtes. Dit geeft veel ruimte in de ‘buik’ van het gebouw. Het Bergpad daalt haast meanderend af door de Canyon. Op Het Plein staat de intrigerende Rots, die als tribune dienst doet bij kleine evenementen en als speelgelegenheid.

Sociale duurzaamheid

Jonas heeft zelfs een community manager om bewoners te assisteren bij technische zaken. Deze moderne conciërge speelt ook de verbindende rol tussen de bewoners door het organiseren van evenementen en activiteiten voor de bewoners en de buurt. Alles in Jonas is er op gericht om ontmoetingen in en om het gebouw te stimuleren. Hiermee is het van toegevoegde waarde voor de buurt.

Duurzaamheid

Het gebouw is volledig energieneutraal en heeft dan ook de hoogst haalbare duurzaamheidscertificering krijgt: BREEAM Outstanding. Het dak heeft een groot aantal zonnepanelen. De duurzame energie wordt ingezet voor de installaties en de verlichting. Verder is er lagetemperatuurverwarming voorzien, met een aansluiting op het warmtenet. Er is een koudeopslagbron met het aangrenzende water als bron: Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO). Hierdoor kunnen de woningen zowel verwarmd als gekoeld worden. Andere duurzame maatregelen zijn opvang van regenwater in de kelder (voor hergebruik als toiletspoeling), beplanting op het dakstrand (voor vertraagde afvoer van regenwater) en een bewegende waterlaag boven de canyon (die kan het glas koelen). Het landschapsontwerp is natuur-inclusief en is gericht op het versterken van de ecologische waarden van de regio.

Website by HOAX Amsterdam