Maria Vasiloglou en Victor Verhagen – Waterpaviljoen Sluisbuurt

'P’eaublique'

04.05.21 Arcam

LAGADO architects is een serieus buro voor speelse architectuur. Ze maken leefomgevingen die sociale interactie bevorderen en uitnodigen tot divers gebruik. De naam verwijst naar een onbevangen houding ten aanzien van het vak

P’eaublique
Een ontwerp van Maria Vasiloglou en Victor Verhagen

Een boomhut voor de buurt, aan de rand van het water.
Een steiger die het water in loopt. 

Een idyllische oase, gemaakt van en met bomen.
Om gemakkelijk naar de waterkant te kunnen komen en om onder te schuilen voor regen en zon. 

Om op te spelen en klimmen, of juist lekker te liggen met uitzicht over de Zuider IJdijk. 

Een paviljoen als een landschap van houten steigers die uit het water opkomen 

Een houten constructie waarbij echte bomen  onderdeel zijn van de draagstructuur. 

De footprint sluit aan op de omliggende bouwblokverkaveling.
De bomen zijn onderdeel van het groene landschap aan de waterkant. 
Samen vormt het paviljoen één geheel met de omgeving. 

Levende bomen op de hoeken dragen deels de liggerconstructie met speciale ‘Treehouse Attachment Bolts’. Die kunnen met een schuifsysteem de beweging van de boom opvangen. 

Het dak is in één richting geknikt. Onder de knik staat een hoofddraagconstructie van volhouten ronde kolommen. Het dek zelf is van een lichte onbehandelde houtsoort, zoals bijvoorbeeld Accoya. Het zou mooi zijn om het dek van dezelfde houtsoort te maken als het drijvende zwembad. 

Voor het paviljoen hebben ze zich laten inspireren door de Franse architecten Claude Parent en Paul Virilio van Architecture Principe. In de jaren zestig betoogden zij met hun idee van de ‘fonction oblique’ dat hellende oppervlakken interactie en beweging stimuleren. Als gebruiker van de hellende vlakken zul je weerstand ondervinden bij het stijgen en versnellen bij het afdalen, waardoor je lichaamsbeweging onderdeel wordt van de ruimtelijke ervaring en architectuur wordt beleefd als landschap.

De onderste helling trekt bezoekers via de zwaartekracht al lopend richting het water. Het daarboven omhoog hellende dek biedt aanleiding om op te gaan liggen als op een strand en nodigt uit om te gebruiken als zonnedek en uitkijkpunt tussen de boomkronen.

Masterclass Houtbouw

Dit plan is onderdeel van de Masterclass Houtbouw en de daarbij behorende online tentoonstelling van de voorstellen voor een houten paviljoen aan het Waterplein in de Sluisbuurt.