Overhandiging Stadsdonut aan wethouder Doorninck

26.05.21 Thijs van Roon

In New Metropolis Zuidoost overhandigde Arcam op vrijdag 21 mei 2021 de Amsterdamse Stadsdonut aan Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid. De Stadsdonut is een speciale uitwerking van het Donutmodel van de Britse econoom Kate Raworth.

Deze versie van het donutmodel is speciaal ontworpen voor de tentoonstelling EndLESS Amsterdam. De tentoonstelling over de route naar een circulaire economie in Amsterdam opende haar deuren op 21 november 2020 en was door coronamaatregelen helaas maar twee weken te bezichtigen.

EndLESS Amsterdam heeft zo min mogelijk gebruik gemaakt van nieuwe grondstoffen. De informatiedragers en sokkels waren gemaakt van decor afkomstig van de tentoonstelling ‘Caravaggio-Bernini. Barok in Rome’ van het Rijksmuseum. Het duurzame maakatelier Fiction Factory leverde hiervoor de materialen. Ook de  tentoonstellingsbanken en ander tentoonstellingsmeubilair werden gemaakt van eerder gebruikte materialen.

Vanuit deze circulaire gedachte zijn na afloop van de tentoonstelling alle materialen verkocht en/of  herbestemd. Maar voor de gigadonut van geschuimd plastic moest een speciale bestemming worden gevonden. Aangezien we pas in 2050 weten of er een volledig circulaire economie op gang is gekomen heeft de donut nog een lange weg te gaan. Met die gedachte zijn we verheugd dat wethouder Marieke van Dooninck de Stadsdonut nu een mooie plek op haar werkkamer zal geven.

 

De overhandiging vond plaats tijdens het Cities for Change Forum vanuit New Metropolis Zuidoost van Pakhuis de Zwijger. Het programma op vrijdag 21 mei 2021 ging over de Donuteconomie in de praktijk onder leiding van Suzanne Heering.

Website by HOAX Amsterdam