15 Jaar AAP – Crystal Houses

MVRDV, 2016

Halverwege de P.C. Hooftstraat bevindt zich een opvallende façade, opgetrokken uit honderden glazen bakstenen.

Belangrijkste reden hiervoor is een voorschrift van Commissie Welstand en Monumenten om baksteen te gebruiken in de gevel. Architectenbureau MVRDV gaf zijn eigen draai aan het voorschrift en ontwierp een traditionele gevel van baksteen met een twist: de bakstenen onderaan zijn volledig van glas. Welstand ging akkoord met het voorstel, waarna een intensief realisatieproces startte.

Een team van onderzoekers, adviseurs en architecten sloeg de handen ineen om het project te verwezenlijken. Onder meer TU Delft, ingenieursbureau ABT, bouwbedrijf Wessels Zeist en Poesia zijn betrokken bij het project. Experimentele bouwtechnieken werden niet geschuwd. De bouwplaats was een jaar lang laboratorium: één voor één werden de minutieus afgemeten glazen stenen die in Venetië zijn geproduceerd met precisie gestapeld. Een UV-gebonden lijm hecht de stenen aan elkaar. Het glas lijkt kwetsbaar, maar het onderzoeksteam van TU Delft bewees dat de constructie in veel opzichten sterker is dan beton. Bovendien is het glas recyclebaar omdat het kan worden omgesmolten en kan worden gebruikt voor andere doeleinden.

“De gevel van glazen stenen die naar de bovenliggende verdiepingen toe in normale baksteen overgaat is meer dan een knipoog of een gimmick; zij laat zien dat een combinatie van lef en creativiteit ook in de architectuur tot nieuwe, unieke kunstuitingen kan leiden die in dit geval ook prima aansluit bij de rest van de omgeving
Publieksjury AAP 2017
“Ik fiets heel vaak langs dit gebouw. Ik zat op de middelbare school bij het Leidseplein en kwam er toen ook vaak langs. Ik vind het heel vet en echt bijzonder! Het is best wel organisch, vooral met die overgang daarboven, waar het van glazen baksteen naar normale baksteen overgaat. Het groeit echt uit de grond.”
Buurtbewoner Wouter de Winter uit Amsterdam-Zuid