15 jaar AAP – Westbeat

Studioninedots, 2020

Als een zandkasteel rijst Westbeat boven de Ring A10 uit. Het gebouw vormt een overbrugging tussen het centrum en Nieuw-West, zowel in fysieke als filosofische zin.

Zo overbrugt het gebouw met zijn verspringende verdiepingen het fysieke hoogteverschil tussen de omringende wegen. De filosofische verbinding wordt gelegd door een plek te creëren voor sociale, economische en culturele verbinding in de horeca- en tentoonstellingsruimten van het gebouw. Ook is er een gedeelde binnenplaats voor de eigenaren van de 150 startersappartementen.

Een enorme open ruimte vormt de kern van Westbeat, met een indrukwekkende afmeting van 65 bij 50 meter, 8,5 meter hoogte en maar liefst 86 sculpturale betonnen bogen. De bogen op de getrapte plint doen denken aan oude Italiaanse bruggen of Arabische architectuur. Het glas tussen de bogen maakt de façade toegankelijk: de activiteiten die binnen plaatsvinden, worden als het ware naar buiten geëtaleerd. Deze superspace kan afwisselend worden gebruikt voor werkplekken, horeca, voorstellingen en concerten. Momenteel is de ruimte bedoeld voor gebruik door bewoners

“Een voorbeeldstellend project dat aantoont wat mogelijk is wanneer de gemeente de financiële en programmatische ruimte geeft om iets bijzonders te realiseren. Een project met vakmanschap op alle schalen, waardoor niet alleen de publieke ruimtes spectaculair zijn, maar ook de huurwoningen erboven een bijzonder hoge kwaliteit hebben.”
Vakjury AAP 2021
“Elke keer als ik in deze hal kom, denk ik: wow! Zoveel planten en mooie zachte kleuren! Het beton vind ik niet zo mooi, maar in combinatie met de kleuren van het meubilair is het wel uitnodigend. Mensen zitten hier tijdens meetings, want op kantoor hebben we niet echt kamertjes waar je kan zijn. En hier is het heel rustig.”
Calvin Hu uit Amsterdam Zuidoost, Stagiair bij Change Inc. in Westbeat