3D Print Canal House

Dus Architects

3D Printing
Het 3D Print Canal House was een uniek 3 jaar durend publiek toegankelijk ‘Research & Design by Doing’ project waar een internationaal team van partners uit verschillende sectoren gezamenlijk werkt aan het 3D printen van een grachtenpand in Amsterdam. Het huis is echter nooit werkelijk gebouwd. Door te bouwen aan het huis werd door verschillende partijen onderzocht wat de mogelijkheden zijn van 3D-printen in de bouw en worden zo verbindingen gelegd tussen design, wetenschap, cultuur, bouwindustrie, software, communities en de stad.

Interactieve bouw

Het project was een initiatief van DUS architects en is op 1 maart 2014 officieel van start gegaan. Het pand zou worden geprint met de KamerMaker – een gigantische FDM printer ontwikkeld door DUS die elementen van 2 x 2 x 3,5 meter kan printen. De bouwplaats bevond zich in Amsterdam Noord, net over het IJ aan de Badhuiskade 11, en was toegankelijk voor €2,50 aan entreegeld. Zo kon iedereen een steentje bijdragen én alles leren over het project. Met deze unieke aanpak werd de bouwplaats ook meteen een platform voor innovatie en nieuwe productietechnieken.

Inrichting

Het 3D Print Canal House zou opgebouwd worden uit 13 kamers, die ieder weer uit verschillende elementen bestaan. Met dit omvangrijke bouwproject zouden verschillende mogelijkheden onderzocht worden in printtechnieken, vormentaal, constructie, print-materiaal en natuurlijk digitale ontwerpmethoden en productietechnieken. Het project sprak weer tot de verbeelding en maakte de abstracte wereld van parametrisch ontwerpen en 3D-printen tastbaar voor iedereen.

Website by HOAX Amsterdam