A-Factorij

Neutelings Riedijk architects, 2002

Op een beschut bedrijventerrein tussen de Schinkel en de ringweg A10, is een voormalige fietsfabriek verbouwd tot kantoor- en bedrijfsruimte, waarbij tevens drie afzonderlijk verhuurbare kantoorvilla’s aan het gebouw werden toegevoegd.

Klein en groot
Dit ensemble vormt de ‘A-Factorij’, een verzameling van kleine en grotere gebouwen die onderling zijn verbonden door een binnenstraat. De verschillende onderdelen van het geheel kennen verschillende sferen en gebruiksmogelijkheden. Uit het volume van de fabriek zijn vier patio’s met glasgevels ‘gesneden’ waardoor het daglicht tot in iedere ruimte doordringt.

Villa’s
De drie kantoorvilla’s worden gekenmerkt door grote vierkante, uitkragende volumes met diepliggende raampartijen. Door deze ‘kijkers’ lijken de kantoren over de ringweg te turen. Elke villa bestaat uit drie lagen. Boven de begane grond met etalageruimtes zijn kleine kantoorruimtes en sanitaire voorzieningen opgenomen. Aan de achterzijde grenzen de uitkragende volumes met gebogen ruggen aan de fabriekshal waarmee verwezen wordt naar de karakteristieke sheddaken van deze hal. Bij de materialisering van het ontwerp is getracht om oude en nieuwe delen met elkaar in balans te brengen. Zo versterken het metselwerk en de aluminium kozijnen de relatie met de oudbouw.

Website by HOAX Amsterdam