AFAS Live

de Architekten Cie., 2000

Grootste uitgaanscentrum van Nederland
Ten westen van station Bijlmer-ArenA ligt sinds 2000 concertzaal AFAS Live. In 2017 is softwareproducent AFAS de nieuwe hoofdsponsor geworden van deze concertzaal en is de naam van Heineken Music Hall naar AFAS Live veranderd. De architect van het gebouw, Frits van Dongen, heeft ook de naastgelegen bioscoop Pathé Arena ontworpen. De gebouwen staan tegen elkaar aan waardoor het een groot blok vormt. Ze zijn gelegen in het gebied ArenAPoort West. Door de komst van de Johan Cruijff ArenA (voorheen Amsterdam ArenA), AFAS Live, Pathé ArenA en de Ziggo Dome is dit gebied het grootste uitgaanscentrum van Nederland. Ook zijn hier veel kantoren en grootschalige winkels gevestigd. Om het gebied tot een levendige, dynamische stadswijk te ontwikkelen worden er ook woningen gebouwd.

Gesloten karakter
De voorgevel aan de Johan Cruijff Boulevard heeft een glazen plint die de begane grond beslaat. In het midden van deze plint, onder de drie ronde ramen die ook als reclamescherm kunnen fungeren, is de hoofdingang. Aan de rechterkant bestaat een deel van de gevel uit ramen. De verandering van hoofdsponsor is ook terug te zien in de voorgevel. De gevel, versierd met een grote koptelefoon, de drie rode sterren van het Heinekenlogo en de groene letters “Heineken Music Hall”, is in 2017 vervangen door grijze platen met daarop de letters AFAS Live. Om de letters heen staan verschillende namen van muziekstijlen. Ondanks de ramen aan de rechterkant van de grijze platen en de transparante plint heeft de gevel in zijn geheel een gesloten karakter. Dit wordt versterkt door de zijgevel aan de westzijde waar geen enkele raam is opgenomen in de gevel. De achterkant van het gebouw heeft kleine raampjes, een ingang voor de kantoren, een artiesteningang en laad- en losplekken.

Black Box
De grootste zaal van AFAS Live is de Black Box met een maximale capaciteit van 6000 bezoekers. Er staan geen pilaren of andere hinderlijke obstakels in de ruimte waardoor er vanuit iedere plek in de zaal vrij zicht is op het podium. Achterin de Black Box staat een uitschuifbare tribune en daarboven, op de derde etage, is een vast balkon. Na afloop van bijna elk regulier concert is er een aftershow. Deze aftershow vindt plaats in de Isla Talent Stage: een driehoekige zaal op de eerste verdieping met plek voor 700 bezoekers. Naast deze zaal ligt de Vide. Deze multifunctionele ruimte met flexibele indeling kan gebruikt worden bij vergaderingen, workshops, borrels, diners of brainstormsessies. De ruimte bevindt zich achter het raamgedeelte van de voorgevel waardoor er veel natuurlijk lichtinval is. De Vide kijkt uit op de Foyer. Deze ontvangstruimte vangt veel licht door de transparante plint.

Tekst: Anna Peschier