De Akropolistoren in de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland is een woontoren speciaal gebouwd voor 55-plussers. In opdracht van de Alliantie is in samenwerking met Vereniging Akropolis Amsterdam en architectenbureau Studioninedots een levensloopbestendig gebouw gerealiseerd voor gelijkgestemde ouderen.
Een gemengde wijk waar iedereen zich thuis voelt
De Sportheldenbuurt is een van de buurten, naast de Sluisbuurt en beide Baaibuurten, die in volle ontwikkeling is op Zeeburgereiland. Over een paar jaar zullen meer dan 10.000 Amsterdammers hun intrek kunnen nemen in de stadswijken met woningen, bijbehorende voorzieningen zoals scholen en huisartsenzorg en tot slot een Urban Sport Zone in een parkachtige omgeving. Het woonaanbod in de Sportheldenbuurt is divers, zowel sociale en middeldure huur, koop, zelfbouw, appartementen, eengezinswoningen en studentenwoningen. Hierdoor ontstaat een gemengde wijk waar iedereen zich thuis voelt: jongeren, ouderen, alleenstaanden, koppels en gezinnen.
Zorgvuldigheid hoog in het vaandel
In de 14 verdiepingen hoge toren, waarmee de toren het hoogste gebouw is van Zeeburgereiland, bevinden zich 86 huurappartementen waarin de ouderen vanuit humanistisch uitgangspunt met respect en zorgvuldigheid met elkaar en het gebouw omgaan. De ingang van de Akropolistoren is door een gemeenschappelijk dek verbonden met de ingang van de Generaal, een bijbehorend lager gebouw van hetzelfde architectenbureau in opdracht van Lingotto. Beide torens lopen taps toe naar boven en laten vanuit elke kijkrichting een ander silhouet zien door verspringende volumes. Door het ritmische terugspringen van de gevel ontstaat er ruimte voor groene daken en privéruimtes.
Zicht op Pampus
De gebouwen zijn door Studioninedots compact georganiseerd rond een kern waaraan alle functionele ruimtes van de woningen zijn gesitueerd. Daardoor kunnen alle woon- en slaapkamers maximaal op het uitzicht worden georiënteerd. Dit resulteert in een afwisselend uitzicht voor de bewoners, zoals het Buiten-IJ met levendige scheepvaart, talloze vogelsoorten en zicht op Pampus bij mooi weer. Aan de westkant kijken de bewoners in de toekomst uit op de Sluisbuurt waar vanaf 2020 de eerste bewoners en ondernemers zich kunnen vestigen.
De grilligheid van het ouder worden
De ouderen hebben naast meer zeggenschap en verantwoordelijkheid over hun woonsituatie, een hechte gemeenschap waarop ze terug kunnen vallen. Naast dat de bewoners verantwoordelijk zijn voor beheer van het gebouw op administratief en technisch gebied, geeft het samenwonen de mogelijkheid om elkaar te steunen in de veroudering. Zo kan er vijf keer per week koffie gedronken worden in de buurtkamer, of worden er groepswandelingen gemaakt vanuit bewonersinitiatief. Niet alleen de bewoners, maar ook het gebouw zelf is bestendig tegen de grilligheid van het ouder worden; de woningen zijn bereikbaar met lift, drempelloos en toegankelijk rolstoelen.
Regiodirecteur Eddo Rats, van opdrachtgever De Alliantie, is er trots op dat ze de wens van de ouderen in vervulling hebben kunnen laten gaan: “Dat mensen met dezelfde levensbeschouwing hier kunnen samenwonen en voor elkaar zorgen, maakt dit project heel bijzonder en vernieuwend. We zijn dan ook blij dat de gemeente Amsterdam dit soort collectieve woonvormen ondersteunt.”