Alliander Westpoort

De Zwarte Hond, 2023

Midden in het westelijk havengebied in Amsterdam is het nieuwe regiokantoor Westpoort van Alliander gerealiseerd. Dit complex langs de A5 is ontworpen door De Zwarte Hond. Door de verhuizing van Alliander naar deze nieuwe locatie kan de stad Amsterdam de oude locatie aan de Spaklerweg in Amsterdam Amstel herontwikkelen tot een woongebied.

Cortenstaal

Alliander Westpoort bestaat uit drie gebouwen: een kantoor- en opleidingsgebouw, een gebouw met werkplaats, magazijnen, testruimtes, en een parkeergebouw. Daarnaast beschikt het over een groot buitenterrein. De gevels van alle gebouwen zijn gemaakt van cortenstaal met tussen de verticale ribben ruimte voor verschillende soorten klimplanten en geĆÆntegreerde nestvoorzieningen. De ritmische opzet van de verticale cortenstalen ribben roepen herinneringen op aan de hoogtijdagen van de industriĆ«le architectuur. Bovendien dienen de ribben als zon- en geluidswering

Flexibel in gebruik

Voor het grootste gebouw aan de voorkant van het terrein is een constructie bedacht met houten kolommen, balken en vloeren. Door slimme verbindingen tussen deze elementen is het gebouw zeer flexibel in gebruik. Zo kan Alliander gemakkelijk verschillende kantoorindelingen uitproberen. Op de lange termijn kan zelfs overwogen worden om het gebouw om te bouwen tot woonruimte.

Door onder andere het opleidingsgebouw te combineren met het kantoorgedeelte en door de centrale houten trappen in het grote atrium worden ontmoetingen en interactie gestimuleerd.

Energieneutraal

Het gebouw is aardgasvrij en energieneutraal, dankzij zonnepanelen en een warmte-koudeopslag. Er is zo veel mogelijk materiaal hergebruikt en er zijn zo min mogelijk schadelijke stoffen, zoals chemische lijmsoorten, gebruikt.

Website by HOAX Amsterdam