Alternatieve AAP 2024 – Club Raum

Met de Alternatieve AAP besteden we aandacht aan de geleefde stad. Welke gebouwen, pleinen of publieke ruimtes vormden het decor voor, waren inzet van, of boden onderdak aan belangrijke gesprekken of gebeurtenissen van/met/in de stad in 2023?

Club Raum

Nachtleven on hold
Aangedragen door Nachtburgermeester Freek Wallagh

“Het creĆ«ren van inclusieve ruimtes in de nacht gaat niet zonder slag of stoot. Door gentrificatie en stigma blijft het openen van venues voor en door de Queer gemeenschap een lastig te bewandelen pad. Raum begon desondanks aan deze droom, en kan na maanden vertraging door bureaucratische last eindelijk de deuren openen. Hiermee opent niet alleen een nieuwe locatie voor (experimentele) nachtcultuur, maar ook een nieuw veilig thuis voor de Queer gemeenschap.

Het is echter niet alleen Raum’s sociale functie van ruimte terugwinnen die dit zo’n bijzondere plek maakt. Met een liefde voor nachtcultuur die tot in de kleinste details te voelen is, is de oude industriĆ«le functie van het pand omgetoverd tot een prachtige locatie. De stijl die als een rode draad door Raum trekt, van de dansvloer tot de toiletten, getuigt van zowel artistieke visie als een grote waardering voor de rijke nachtculturele traditie van Amsterdam.”

Over de Nachtburgermeester

Dichter, politicoloog en organisator Freek Wallagh is sinds maart 2023 de Nachtburgermeester van Amsterdam. In deze functie vertegenwoordigt hij twee jaar lang het Amsterdamse nachtleven.

Website by HOAX Amsterdam