Alternatieve AAP 2024 – Het Groene Veld

Met de Alternatieve AAP besteden we aandacht aan de geleefde stad. Welke gebouwen, pleinen of publieke ruimtes vormden het decor voor, waren inzet van, of boden onderdak aan belangrijke gesprekken of gebeurtenissen van/met/in de stad in 2023?

Het Groene Veld

Culturele vrije ruimte die dreigt te verdwijnen
Aangedragen door We Sell Reality

“Een gemeenschap met een lange geschiedenis streek vanaf het ADM neer op de slibvelden in Amsterdam Noord, waar deze thuisloze kraakgemeenschap om zich tijdelijk mocht huisvesten van de gemeente Amsterdam. In no time bouwden de gemeenschap daar een DIY dorp op – vol zelfgebouwde units en omgebouwde trailers en voertuigen waarin gewoond wordt, omringd door prachtige en inventieve gemeenschapstuinen.

Onder strikte gemeentelijke condities creëerde de gemeenschap in het nabijgelegen veld ook nog een culturele plek met studio’s voor kunstenaars, een concertpodium, een restaurant, een theater en een festivalterrein. Nu dreigt Het Groene Veld ook hier te moeten vertrekken. Met volle overgave laat deze gemeenschap wederom zien waarom zij een noodzaak vertegenwoordigen. Weerbaar en overtuigd maken zij zichzelf onmisbaar en onwisbaar. Want willen wij naar een samenleving toe waarin wij minder vervuilen, minder verkwanselen, meer delen en meer geluk ondervinden – dan is de realisatie al daar. Op Het Groene Veld!”

Over We Sell Reality

We Sell Reality is een label voor sociale rebellie dat is opgezet als een collectief bestaande uit een groep van circa 15 sociale ontwerpers. Ze maken producten en installaties, en creëren performatieve interventies in de openbare ruimte. We Sell Reality is een nakomeling van We Are Here, een groep vluchtelingen in Amsterdam die vanuit de Nederlandse overheid geen onderdak krijgt, maar ook niet mag werken en dus op straat zou moeten leven.

Website by HOAX Amsterdam