Alternatieve AAP 2024 – Scheepvaarthuis

Met de Alternatieve AAP besteden we aandacht aan de geleefde stad. Welke gebouwen, pleinen of publieke ruimtes vormden het decor voor, waren inzet van, of boden onderdak aan belangrijke gesprekken of gebeurtenissen van/met/in de stad in 2023?

Scheepvaarthuis

Omstreden VOC-verleden in het straatbeeld
Aangedragen door Uitgeverij Spookstad
opgetekend door Wouter Stroet

“Het Scheepvaarthuis is oorspronkelijk gebouwd als kantoorgebouw voor zes Nederlandse rederijen die rijk zijn geworden van overzees geweld en uitbuiting. Het wordt gezien als het eerste gebouw dat geheel is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse school. Als kind was ik al ge├»ntrigeerd door dit imposante gebouw – vele kunstenaars en vaklieden hebben het exterieur en het interieur prachtig versierd.

Op de gevel is een aantal koppen te zien van Nederlandse kolonisten, onder andere van J.P. Coen. J.P. Coen was toen hij nog leefde al een omstreden figuur en werd pas later (rond de tijd dat het Scheepvaarthuis werd gebouwd) als held gepositioneerd. Coen was een oorlogsmisdadiger, en hij past niet in de publieke ruimte van Amsterdam. Ik kijk uit naar het moment dat het beeld van de gevel verdwijnt.”

Over Uitgeverij Spookstad

We zijn een experimenteel publicatieplatform gericht op de discussie en bevordering van radicale politieke actie, wat dat ook moge betekenen.

De eerste publicatie dat het platform heeft gepubliceerd, is getiteld ‘Pak Mokum Terug’ in juni 2023.

Website by HOAX Amsterdam