Alternatieve AAP 2024 – Takland

Met de Alternatieve AAP besteden we aandacht aan de geleefde stad. Welke gebouwen, pleinen of publieke ruimtes vormden het decor voor, waren inzet van, of boden onderdak aan belangrijke gesprekken en gebeurtenissen van/met/in de stad in 2023?

Takland
Krakers die een rechtszaak wonnen
Aangedragen door Mokum Kraakt

“Wat mag in de stad, is niet altijd ethisch. In de Kalverstraat zitten allemaal fast fashion-winkels die mensenrechten schenden en met hun productie het milieu onherstelbare schade toebrengen. Veel ruimtes boven de winkels, oorspronkelijk bedoeld voor woningen, staan leeg. Dit wordt gezien als een legale praktijk, maar dat het onethisch is, staat vast.

Takland, een gekraakt pand in de zijstraat van de Kalverstraat, draait de boel om. Kraken is sinds 2010 strafbaar, maar in hun pand geven zij gratis kleding weg die gedoneerd wordt aan het pand. Er wonen mensen boven het ‘winkel’-gedeelte die anders op straat hadden gestaan. Daarnaast zijn er ook gratis evenementen te bezoeken, georganiseerd door bewoners.

In een stad waarin alles steeds meer om geld lijkt te draaien en de gemeente er vooral lijkt te zijn om dit te vergemakkelijken, is het van belang om alternatieve woon- en werkstructuren te ondersteunen.”

Over Mokum Kraakt

Mokum Kraakt is een kraakcollectief van Hotel Mokum, de Kinderen van Møkum en andere kraakgroepen.

Website by HOAX Amsterdam