Alternatieve AAP 2024 – VOC-zaal Bushuis

Met de Alternatieve AAP besteden we aandacht aan de geleefde stad. Welke gebouwen, pleinen of publieke ruimtes vormden het decor voor, waren inzet van, of boden onderdak aan belangrijke gesprekken of gebeurtenissen van/met/in de stad in 2023?

VOC-Zaal Bushuis

Gesprek over koloniaal verleden
Aangedragen door OBA

“De VOC-Zaal in het Bushuis is een geweldig voorbeeld van hoe je goed om kan gaan met gewijzigde inzichten in de loop der jaren.

In de zogenoemde VOC-zaal in het Bushuis is een historische reconstructie van het VOC-verleden te zien die in de jaren ’90 is bedacht en gemaakt. In de afgelopen jaren groeide onder medewerkers en studenten het ongemak over de manier waarop het koloniale verleden van Nederland en Amsterdam op deze plek wordt ge(re)presenteerd. Het dagelijks bestuur van de faculteit heeft daarom in augustus 2022 besloten de zaal, die gebruikt werd voor vergaderingen, symposia en buluitreikingen, tijdelijk te sluiten.

In januari 2023 gingen de deuren weer open. Ditmaal om na te denken over en te werken aan concrete voorstellen over de toekomst van de zaal en de omgang met het koloniale verleden van het Bushuis/Oost-Indisch Huis, tijdens de Dekoloniale Dialogen. De output deze avonden in de vorm van ┬álezingen, performances, podcasts en kleine tentoonstellingen werd weer input voor een adviescommissie over het koloniale verleden van de Uva, de eigenaar van het gebouw.”

Website by HOAX Amsterdam