AMST

VenhoevenCS, 2023

Ten oosten van het Amstelstation wordt een verlaten gebied omgetoverd tot een bruisende wijk. AMST vervult een sleutelrol in deze transformatie met twee bouwblokken die zijn gerealiseerd door VenhoevenCS architecture+urbanism in opdracht van MRP Development. Deze duurzame blokken bevatten 252 huurwoningen en verschillende sociale en commerciële voorzieningen. Hierdoor ontstaat een plek waar het prettig wonen is in het hart van de stad.

Levendige hub

AMST heeft 252 appartementen, waarvan 80% middeldure huurwoningen. De woningen variëren van 40 m2 (studio’s) tot gezinsappartementen (tot 210m2). Daarnaast biedt AMST ruimte aan een supermarkt, restaurant, fietsenstalling en mobiliteitshub. De markthal genaamd ‘Mercado’, broedplaatsen, een culturele hub en de gezamenlijke woonkamer zorgen voor een levendige sfeer.

Prefab

De gevel van AMST bestaat uit een slank betonnen frame en beweegbare houten luiken, die bewoners zelf kunnen bedienen. De kleur van de luiken is afgestemd op het nabijgelegen stationsgebouw. Om de hoeveelheid afval te verminderen en het bouwproces efficiënter te maken, is gebruik gemaakt van geprefabriceerde constructie- en gevelelementen en badkamers.

 

Groene zones

Op de bovenste verdiepingen bevinden zich twee collectieve buitenruimtes. Alle bewoners hebben toegang tot de daktuinen met pergola’s en zonnepanelen. De groene zones hebben ook een regenwateropvangsysteem dat wordt hergebruikt voor toiletten en irrigatie.

 

Website by HOAX Amsterdam